Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Γιώργου Παλυβού

Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Γιώργου Παλυβού
Ανάμεσα στους παραγωγούς που προσκάλεσε το House of Wine για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του σχετικά με το Τρύγο του 2013 αλλά και τις προοπτικές της νέας οινικής περιόδου ήταν και ο Γιώργος Παλυβός, ιδιοκτήτης του ομωνυμου κτήματος

Εντούτοις οι απαντήσεις του έφτασαν όταν η ύλη του Νewslettet του House of Wine είχε κλείσει. Γι' αυτό και τις δημοσιεύουμε σήμερα, και επισημαίνουμε ότι αποκτούν ιδιάιτερο ενδιαφέρον αφού πρηγούνται κατά λιίγες μέρες της εκδήλωσης "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας" στις οποίες το κτήμα Παλυβού έχει -όπως πάντα- πρωταγωνιστικό ρόλο.

1. Ποιες είναι οι πρώιμες σκέψεις σας για τη ποιότητα του φετινού τρύγου και των κρασιών που θα δώσει; :


Οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ξεκάθαρο τρόπο για την σημασία του κλίματος στην ποιότητα των σταφυλιών και στο τελικό αποτέλεσμα το κρασί. Ο χειμώνας βροχερός αλλά ήπιος σε θερμοκρασίες η Άνοιξη σχεδόν άνυδρη και ασυνήθιστα ζεστή βοήθησαν την πρώιμη εκπτυξη κατά 15 ημέρες περίπου νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά .
Οι τέλειες συνθήκες συνεχίστηκαν και τον Ιούνιο και Ιούλιο με τους δροσερούς βοριάδες να κατεβάζουν την θερμοκρασία διατηρώντας τα αμπέλια σε πλήρη φωτοσύνθεση όλη μέρα.

Το αποτέλεσμα... Για τα λευκά που ήδη έχουμε τρυγήσει εξαιρετική υγιεινή,και αρωματικός πλούτος με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα με κατεύθυνση δε πράσινων φυτικών αρωμάτων εκτός του φρουτώδη χαρακτήρα που επικρατούσε συνήθως.

Το ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο της ωρίμανσής του. Οί μετρήσεις που ήδη κάνουμε δείχνουν μία από της μεγαλύτερες συμπτώσεις σακχαρικής και φαινολικής ωριμότητας με την οξύτητα να διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα. Πιστεύω ότι και για το Αγιωργίτικο πρέπει να περιμένουμε σπουδαία χρονιά καιρού θέλοντος βέβαια και από τα αμπέλια που έχουν ισορροπημένο φορτίο γιατί η χρονιά είναι και εξαιρετικά παραγωγική.

2. Αντιμετωπίσατε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών και πως τα αντιπαρήλθατε; :

Ηταν η πιο εύκολη καλλιεργητική χρονιά από τότε που μπορώ να θυμάμαι

3. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο τρύγος είναι πρώιμος στις περισσότερες περιοχές; Επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των σταφυλιών; :

Η πρωιμότητα επηρεάζει περισσότερο την ποιότητα των μεσοώψιμων και όψιμων ποικιλιών. Ακριβώς γιατί τους δίνει χρόνο για να ωριμάσουν καλύτερα.Βλέπε Αγιωγίτικο και Ξυνόμαυρο.
Επίσης ο Αμπελουργός έχει την δυνατότητα να περιμένει λίγο παραπάνω για τον τρυγητό χωρίς να πιέζεται άμεσα από βροχές
Όλα αυτά στο τέλος θα προσθέσουν σημαντικά στην ποιότητα του κρασιού

4. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πως θα βαθμολογούσατε σε ποιοτικό επίπεδο των σταφυλιών τη φετινή χρονιά; :

Απο άποψη υγιεινής 10
Αρωματική ένταση και χαρακτήρας 8 για να έχουμε κάτι παραπάνω να περιμένουμε
Για τα υπόλοιπα απαντήσεις τέλος Σεπτεμβρίου

5. Πότε ξεκινήσατε να τρυγάτε και σε πόσες μέρες υπολογίζετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει; :

Ξεκινήσαμε με chardonnay 12 Αυγούστου τελειώσαμε με τις Πέτρινες πλαγιές τρυγώντας την Μαλαγουζιά 22 Αυγούστου Πιστεύω πώς την επόμενη εβδομάδα θα τρυγάμε Αγιωργίτικο Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε τελειώσει όταν πολλές χρονιές αρχίζαμε στις 15 με 20 Σεπτεμβρίου.

6. Ποια από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη απόδοση φέτος; :

Αδιαμφισβήτητα η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Η υγιεινή της ούτε μία ρώγα χαλασμένη , η οξύτητά της και ο αρωματικός της πλούτος πιστεύω πως θα είναι αξεπέραστα.

7. Που κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις; Είναι μειωμένη ή αυξημένη η παραγωγή τη φετινή χρονιά και πόσο; :

Γενικά η παραγωγή έχει μια αυξητική τάση και μάλιστα αρκετή.

Στους δικούς μας αμπελώνες το όριο της παραγωγής καθορίζεται από εμάς με διάφορες αμπελουργικές τεχνικές έτσι παραμένει σταθερή. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και φέτος

8. Πότε προβλέπετε ότι θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά σας από το 2013; :

5 με 10 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες οι ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ

9. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς ενόψει της νέας σοδειάς; Θα κυκλοφορήσετε κάποια καινούρια ετικέτα; :

Ετοιμάζουμε 3 νέες εττικέτες Μία που αφορά το 2013 και θα είναι ένα VIONIER με ολιγόμηνη παραμονή σε βαρέλια ακακίας και δρυός
και δύο ερυθρές του 2012 που και αυτή ήταν πολύ καλή χρονιά στα κόκκινα, το ΙΧΝΟΣ ένα Merlot διαφορετικό απ ότι έχει παραχθεί ώς τώρα, και το ΠΛΟΥΤΟΣ ένα blend από Syrah και Cabernet.

Φυσικά πάντα είναι στο μυαλό μας το μεγάλο κρασί από Αγιωργήτικο για το οποίο προσπαθούμε και φέτος.

10. Πως προβλέπετε την αγορά του κρασιού το 2014; Είστε αισιόδοξος; Θα υπάρξουν, πιστεύετε, σημαντικές αλλαγές και σε ποιούς τομείς; :

Πιστεύω όσον αφορά την Ελληνική αγορά τα πράγματα θα είναι χειρότερα και δεν είναι της παρούσης να αναλύσω το γιατί. Ύστερα όλοι ξέρουμε........

Όσον αφορά τις εξαγωγές εκεί θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Λίγο η ανάγκη λίγο η αποδοτικότητα όλων αυτών των προωθητικών ενεργειών για χρόνια τώρα, αλλά και η εξωστρέφεια των Ελληνικών οινοποιείων, είναι παράγοντες που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση


11. Δώστε μας μια ευχή -τη σημαντικότερη κατά τη γνώμη σας- για τη χρονιά που έρχεται. :

Εύχομαι όλοι όσοι ασχολούμαστε με το εμφιαλωμένο κρασί να καταλάβουμε ότι δεν παράγουμε, πουλάμε,προωθούμε αυτό το προϊόν για μια μειοψηφία καταναλωτών της elit κοινωνίας και να βρούμε τους τρόπους να το τοποθετήσουμε πάλι στο Ελληνικό τραπέζι όχι μόνο ως απόλαυση αλλά και ως πολιτιστικό αγαθό και ως τρόφιμο.

Μοιραστείτε το άρθρο: