Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το χαμόγελο και στα χείλη των φίλων των ροζέ κρασιών

Το χαμόγελο και στα χείλη των φίλων των ροζέ κρασιών
Καιρός ήταν να έρθει το χαμόγελο και στα χείλη των φίλων των ροζέ κρασιών: Σε άρθρο του Wine-Searcher διαβάζουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση ροζέ κρασιών αυξήθηκε κατά περίπου 20%.

Το 2011 , διατέθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο 22,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα ροζέ κρασί, σε σύγκριση με 18,4 εκατ. εκατόλιτρα το 2002 - μια αύξηση άνω του 20 τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από FranceAgriMer , ένα τμήμα του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας και από το Συμβούλιο Οίνου της Provence . Κατά την ίδια περίοδο , η συνολική αγορά οίνου αυξήθηκαν μόλις 6,1%, από 230 εκατομμύρια εκατόλιτρα σε 244 εκατ. εκατόλιτρα .
Κατανάλωση Ροζέ κρασιών στον κόσμο

"Το Ροζέ έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ", δήλωσε ο Caroline Blot της FranceAgriMer στη Vinexpo . "Σχεδόν το 10 τοις εκατό του συνόλου των κρασιών στον κόσμο είναι γενικά ροζέ . Είναι μια εντυπωσιακή αύξηση, που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι ιδιαίτερα αυξηθεί τα τελευταία χρόνια".

Ωστόσο , μια κοινή μελέτη από τη γαλλική κυβέρνηση και τους ερευνητές του Συμβουλίου Οίνου της Provence, ενσωματώνοντας περισσότερα από 900 κρασιά από 40 διαφορετικές χώρες , δείχνει ότι οι εθνικές τάσεις παραγωγής και κατανάλωσης διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα .

Πάνω από το 70 τοις εκατό των ροζέ κρασιών που παράγονται στην Αμερική έχουν πάνω από 20 γραμμάρια ανά λίτρο υπολειμματικά σάκχαρα. Γερμανοί παραγωγοί είναι επίσης λάτρεις των υπολειμματικών σακχάρων - συχνά για να εξισορροπήσουν τα υψηλά επίπεδα οξύτητας που προέρχονται από το ιδιαίτερα δροσερό κλίμα τους. Λιγότερο από το 5 τοις εκατό της παραγωγής του ροζέ περιέχει λιγότερο από 4 γραμμάρια υπολειμματικών σακχάρων.

Σε σύγκριση, οι τρεις από τις τέσσερις φιάλες ροζέ κρασί που παράγεται στη Γαλλία και την Ισπανία είναι ξηρά κρασιά .

Ενώ η Τυνησία μπορεί να μην είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρασιού στον κόσμο, καταναλώνοντας μόλις 2,3 λίτρα ανά έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου οίνου της Καλιφόρνια, κυριολεκτικά λατρεύουν τα ροζέ: 62,5% του συνόλου των κρασιών που καταναλώνονται στην Τυνησία είναι ροζέ - και είναι πάντα ξηρά. Οι Ουρουγουανοί είναι επίσης τρελοί για ροζέ, πίνουν περισσότερο από 25 λίτρα κρασί ανά άτομο κάθε χρόνο. Σχεδόν το 60 τοις εκατό του συνόλου του οίνου που καταναλώνεται στην Ουρουγουάη είναι ροζέ, αναφέρει η μελέτη .

Όσον αφορά τον όγκο , η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τις πωλήσεις ροζέ κρασιού. Η Γαλλία καταναλώνει περισσότερο από το ένα τρίτο των ροζέ του κόσμου , με τις ΗΠΑ να καταναλώνουν το 13% και την Γερμανία το 7%.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία , οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία αντιπροσωπεύουν το 80 τοις εκατό από τα 22 εκατομμύρια εκατόλιτρα ροζέ που παράγεται σε όλο τον κόσμο.

Και στην Ελλάδα; Τι γίνεται αλήθεια στη χώρα μας με το "αδικημένο" ροζέ;

"Είναι ένα από τα μυστήρια της ελληνικής οινικής αγοράς: γιατί η κατανάλωση των ροζέ κρασιών είναι τόσο περιορισμένη, ενώ αυτά (τα καημένα) είναι τόσο ταιριαστά με την κουζίνα μας και με τον τρόπο ζωής μας; Είναι αλήθεια πως στο παρελθόν (δηλαδή πριν από 25-30 χρόνια) τα ελληνικά ροζέ κρασιά δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου καλά. Ωστόσο, οι εποχές έχουν αλλάξει εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα των ελληνικών ροζέ οίνων έχει απογειωθεί και πολλά είναι παγκοσμίου κλάσης, δίχως υπερβολή καμία." γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στο FnlGuide ο Ντίνος Στεργίδης, βαθύς γνώστης της πραγματικής αγοράς καιτων κρασιών.

Εμείς στο House of Wine έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη λύπη μας που οι φίλοι μας δεν προτιμούν τα ροζέ. Ειδικά τα ελληνικά ροζέ είναι θαυμάσια , και έχουν μια εντελώς διακριτή "προσωπικότητα" σε σχέση με αυτά του εξωτερικού, ταιριάζουν δε "γάντι" με την ελληνική κουζίνα.

Πάντως και η χώρα μας συμμετέχει -κάπως ...διακριτικά, βέβαια- στην παγκόσμια άνοδο των πωλήσεων των ροζέ κρασιών. Και στο House of Wine διαπιστώνουμε μια μικρή μεν, αλλά ...άνοδο των πωλήσεων.

Να ελπίσουμε φέτος για κάτι καλύτερο;

Μοιραστείτε το άρθρο: