Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το μέλλον της οινοποιίας βρίσκεται στην Ρομποτική;

Το μέλλον της οινοποιίας βρίσκεται στην Ρομποτική;
Όλοι όσοι έχουμε επισκεφθεί οινοποιεία έχουμε παρακολουθήσει τη διαλογή των ραγών: Εργάτριες συνήθως, μπροστά σε ένα κινούμενο ιμάντα, διαχωρίζουν τα σταφύλια ώστε να απομακρυνθούν τυχόν φύλλα ή χαλασμένος καρπός... μια διαδικασία προσεκτική, από την οποία εξαρτάται η ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή οίνου. Ακολουθούν οι μηχανές αποβοστρύχωσης και έκθλιψης των σταφυλιών, όπου διοχετεύονται τόσο τα ερυθρά όσο και τα λευκά σταφύλια για να γίνει ο αποχωρισμός των κοτσανιών και το σπάσιμο των ραγών.

Σκεφτείτε τώρα... αν μια διαδικασία σαν αυτή θα μπορούσε να γίνει αντί π.χ. σε μία εβδομάδα, μόνο σε λίγες ώρες!

Δεν μιλάμε εδώ για μια διαδικασία ...επιστημονικής φαντασίας, αλλά για νεότατες ρομποτικές μηχανές που διαχωρίζουν πλήρως τις ράγες από τα κοτσάνια, τις καλές ράγες από τις κακές, με μια εντυπωσιακή ταχύτητα, γιατί βασίζονται στην οπτική ανάλυση του υλικού και στο αυτόματο και ακριβέστατο διαχωρισμό με "ριπές" πεπιεσμένου αέρα.

Η διαδικασία του οπτικού διαχωρισμού έχει ηλικία λίγων ετών και μηχανές-ρομποτ αυτού του είδους χρησιμοποιούνται πια από μεγάλα οινοποιεία του εξωτερικού. Αλλά η εξέλιξη δεν σταματά εκεί.

Ήδη οι έρευνες προχωρούν. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Fraunhofer για Optronics, τις εταιρείες System Technologies και Image Exploitation IOSB στην Καρλσρούη εργάζονται για την ανάπτυξη του νέου συτήματος Οπτικής Διαλογής μαζί με την Armbruster Kelterei - Technologie GmbH , την Ingenieurbüro Waidelich και το Πανεπιστήμιο Geisenheim στο έργο GrapeSort ,το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, της και το τμήμα Τεχνολογικής έρευνας της BMW.


Η διαδικασία διαχωρισμού

Μετά την συλλογή και παράδοση των σταφυλιών στο οινοποιείο, διοχετεύονται από μια μονάδα διαχωρισμού των ραγών από τους μίσχους .

Στη συνέχεια, τα σταφύλια τοποθετούνται σε ένα μεταφορικό ιμάντα, μέρος ενός νέου συστήματος μεταφοράς . "Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μεταφερθούν οι ράγες πάνω στον ιμάντα χωρίς να τραυματιστούν" λέει ο Δρ Kai - Uwe Vieth , ένας από τους επιστήμονες του IOSB .

Τα σταφύλια στη συνέχεια μεταφέρονται από τον ιμάντα διαλογής στη συσκευή διαχωρισμού του IOSB με ταχύτητα 3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στην καρδιά της συσκευής αυτής βρίσκεται μια κάμερα υψηλής ταχύτητας σάρωσης που καταγράφει τη ροή του υλικού , παίρνοντας φωτογραφίες του υλικού 18.000 φορές το δευτερόλεπτο! .Το λογισμικό ανάλυσης του IOSB αξιολογεί κάθε εικόνα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και αποβάλλει με ρεύματα αέρα όλα τα ξένα αντικείμενα, όπως τα έντομα , κληματίδες, πέτρες ή κλαδιά μακριά από τη ροή υλικού . Οι χαλασμένες ή οι ανεπιθύμητες ράγες απομακρύνονται επίσης με τον ίδιο τρόπο. Οι " καλές" ράγες πέφτουν σε ένα χωριστό δοχείο.

 "H Μονάδα διαλογής μας έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά τις δυνατότητες των σημερινών μηχανών . Δεν διαχωρίζει και αφαιρεί ξένα αντικείμενα, αλλά διαχωρίζει επίσης τις ράγες σε διάφορες ποιότητες . Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ακριβλως ακριβώς του κρασιού που επιθυμεί ο οινοπαραγωγός", λέει ο Vieth . Η κάμερα έχει "εκπαιδευτεί" εκ των προτέρων τι πρέπει να κρίνει σαν απορριπτέο υλικό .Ψαλίδες , φύλλα αλλά και ο λάνθασμένος βαθμός ωριμότητας είναι τυπικά κριτήρια απόρριψης . Η διαλογή σήμερα γίνεται με βάση τις αναλύσεις του σχήματος και του χρώματος.

Οι ερευνητές είναι ήδη σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό για να αναγνωρίσουν διάφορους βαθμούς ωρίμανσης ραγών με βάση αποχρώσεις του χρώματος. Στο μέλλον, θα είναι σε θέση να διακρίνουν τον βαθμό ωριμότητας ερευνώντας πόση ζάχαρη υπάρχει στις ράγες, χρησιμοποιώντας μια οπτική συσκευή που ονομάζεται διαθλασιόμετρο, και που τους επιτρέπει να διαβάσουν σε μια κλίμακα το βαθμό στον οποίο τα μόρια σακχάρου επηρεάζουν τη γωνία της διάθλασης του εισερχόμενου φωτός. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όσο περισσότερο το φως διαθλάται . Η κάμερα σάρωσης μπορεί επίσης να μετρήσει το ανακλώμενο φως! εξηγεί ο Vieth.

Αρκετοί τόνοι σταφυλιών περνούν μέσα από την εγκατάσταση διαλογής κάθε ώρα . Οι σταφύλια των ποικιλιών Trollinger , Riesling , Weißburgunder και Lemberger ταξινομούνται με εξαιρετική επιτυχία στην προκαταρκτική δοκιμή, με τους εταίρους του έργου ομόφωνα να συμφωνούν για την επιτυχία του. Μια βελτιστοποιημένη πρωτότυπο λειτουργία που θα χρησιμεύσει ως βάση για την παραγωγή έτοιμη εγκατάσταση έχει οριστεί να δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο τέλος του 2013 ;h stiw arx;ew toy 2014. Όλες οι συνιστώσες που υποβάλλονται σε συνεχή βελτιστοποίηση - η μονάδα τροφοδοσίας , το πλαίσιο της κάμερας και η μονάδα εκτόξευσης αέρα.

Το σύνολο του έργου θα πρέπει να τεθεί σε οργανοληπτικές δοκιμές τον Ιούνιο του 2014: Ήδη όμως οι δοκιμές έχουν αποδείξει την μεγάλη επιτυχία στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών με ακριβώς εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο παραγωγός.

Γίνεται όμως αποδεκτό το σύστημα του οπτικού διαχωρισμού των ραγών;

Ναι από τους επιστήμονες και οινοποιούς που βλέπουν σε αυτό ξεκάθαρα ποιοτικά πλεονεκτήματα αλλά και τεράστια οικονομικά λόγω της δραστικής μείωσης του κόστους διαλογής με παράλληλα αυξημένη ποιότητα και εξαιρετική ταχύτητα, με επιφύλαξη όμως από τους φανατικούς οινόφιλους, που πιστεύουν ότι το ανθρώπινο "χέρι" έχει κάτι το απροσδιόριστα -για την επιστήμη τουλάχιστον "μαγικό"...

To video που ακολουθεί θα σας δώσει μια εικόνα της μεθόδου του Οπτικού Διαχωρισμού των σταφυλιών στην πράξη.



Μοιραστείτε το άρθρο: