Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η Παγκόσμια αγορά κρασιού: εξελίξεις και τάσεις

Η Παγκόσμια αγορά κρασιού: εξελίξεις και τάσεις
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV -ακρωνύμιο, από τη γαλλική ονομασία L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται με τεχνικές και επιστημονικές πτυχές της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Το πεδίο του OIV περιλαμβάνει την παραγωγή σταφυλιών για όλους τους σκοπούς, δηλαδή όχι μόνο το κρασί, αλλά και τα επιτραπέζια σταφύλια και την παραγωγή σταφίδας.

Μία από τις δραστηριότητες του OIV είναι η συλλογή των παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων στον τομέα του.

Πριν λίγες ημέρες ο OIV έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς οίνου το 2013 αλλά και τις πρώτες αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2014.

Τα κυριότερα σημεία είναι τα παρακάτω:

• Η παγκόσμια κατανάλωση οίνου μειώθηκα ελαφρά το 2013 σε 238,7 mhl (εκατομμύρια εκατόλιτρα)
• Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγινε η μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο από την άποψη του όγκου
• Από τις πρώτες εκτιμήσεις της συγκομιδής 2014: χαμηλή παραγωγή κρασιού στο νότιο ημισφαίριο

Ο Γενικός Διευθυντής του OIV, Jean-Marie Aurand, παρουσίασε τις πληροφορίες σχετικά με "την εκτίμηση της συγκομιδής, καθώς και την κατάσταση της αγοράς και το διεθνές εμπόριο το 2013" στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι στις 13 Μαΐου. Έδωσε επίσης την αρχική εκτίμηση της συγκομιδής από τις κύριες χώρες στο νότιο ημισφαίριο.

Αφού υπενθύμισε τα στοιχεία που δημοσιεύηκαν από τον OIV, τον Απρίλιο σχετικά με τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας καλλιεργούμενης έκτασης (7.436 MHA) και την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής οίνου (278,6 MHL), ο Jean-Marie Aurand έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την κατανάλωση κρασιού και την πορεία του διεθνούς εμπορίου οίνου το 2013 κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού: ακόμα αναμένεται η ανάκαμψη


Το 2013 η παγκόσμια κατανάλωση οίνου διαμορφώθηκε σε 238,7 mhl, μια μείωση της τάξης του 2,5 mhl σε σύγκριση με το 2012.

Στις παραδοσιακές χώρες παραγωγής, η μείωση στην κατανάλωση καταγράφηκε ως εξής: 2,1 MHL στη Γαλλία (28,1 mhl το σύνολο των κρασιών που καταναλώνονται), 0,8 MHL στην Ιταλία (21,7 MHL) και 0,2 MHL στην Ισπανία (9,1 MHL).

Όσον αφορά την Κίνα, με 16,8 mhl - μείωση 3,8% μεταξύ του 2012 (17,5 MHL) και του 2013 - η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει έρθει πια σε ένα ξαφνικό τέλος.

Από την άποψη αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεχώρισαν με 29,1 mhl των κρασιών που καταναλώνονται (εκτός βερμούτ και ειδικών οίνων), και έγινε η μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο για το 2013 από την άποψη όγκου.

Οι κύριες χώρες της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, τη Χιλή και Βραζιλία), η Νότια Αφρική και η Ρουμανία σημείωσαν αύξηση στην κατανάλωση οίνου σε σύγκριση με το 2012.

Παγκόσμιες τάσεις στην αγορά του οίνου

Η μείωση της παραγωγής το 2012 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τη μείωση -2,2% σε όγκο που εξήχθησαν κατά το 2013. Παρόλα αυτά, η αξία του παγκόσμιου εμπορίου αυξήθηκε κατά 1,5% το 2013, φθάνοντας 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε όρους αξίας εμφιαλωμένων οίνων και αφρωδών οίνων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας αγοράς οίνου: 71% ήταν μη αφρώδεις οίνοι (18,3 δισ. ευρώ) και το 17% αφρώδεις (4,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

2014: χαμηλή παραγωγή κρασιού στο νότιο ημισφαίριο

Συνολικά, οι πρώτες εκτιμήσεις της παραγωγής κρασιού στο νότιο ημισφαίριο οδηγεί στην πρόβλεψη για μείωση το 2014 της τάξης του 10% σε σύγκριση με το 2013, τοποθετώντας την παραγωγή μέσα στο εύρος των 49 έως 53 MHL.

Μπορείτε να δείτε τα πλήρη στοιχεία του OIV εδώ (PDF).Μοιραστείτε το άρθρο: