Έκθεση "Οινικές Αποκαλύψεις": Με ή χωρίς αποκαλύψεις;

Έκθεση "Οινικές Αποκαλύψεις": Με ή χωρίς αποκαλύψεις;
Αλήθεια... τι περιμένουμε να δούμε σε μια έκθεση πολύ μικρών οινοποιείων, που ονομάζεται μάλιστα "Οινικές Αποκαλύψεις"; Ασφαλώς περιμένουμε να "ανακαλύψουμε" εκεί τα νέα "διαμαντάκια" της ελληνικής οινικής παραγωγής. Σίγουρα, δεν μας ενδιαφέρει ή δεν μας αφορά το μικρό μέγεθος των οινοποιείων... δεν είναι όλα τα μικρά οινοποιεία άξια προσοχής, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι διάφοροι προσπαθούν να σας πουλήσουν όποια κρασιά όποιου μικρού παραγωγού, επειδή απλά τα αγοράζουν "κοψοχρονιά".

Είναι θαυμάσια η ιδέα του Ντίνου Στεργίδη και της εταιρείας του Vinetum. Είναι μια νέα ιδέα, που όπως κάθε καινοτομία έχει τα θετικά της αλλά και τα προβλήματα... νεότητας.

Ανάμεσα στα πολύ θετικά, το γεγονός ότι η είσοδος στην έκθεση ήταν δωρεάν, αλλά -από ότι μας είπε και ο ίδιος ο Ντίνος Στεργίδης-, και το κόστος συμμετοχής για τους οινοποιούς ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Στα θετικά επίσης η παρουσία των λεγόμενων "φυσικών κρασιών", χωρίς την προσθήκη χημικών, ούτε καν θειώδους, αλλά και ποικιλιών που σπάνια εμφανίζονται στην Αθηναϊκή αγορά. Να σημειώσουμε επίσης ότι στα πολύ θετικά ήταν ο σαφής διαχωρισμός των ωρών επίσκεψης επαγγελματιών οίνου και κοινού, που έδωσε την ευκαιρία να γίνει μια ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ αυτών και των παραγωγών οίνου. Μακάρι να δούμε αυτό τον αυστηρό διαχωρισμό και σε άλλες εκθέσεις.

Ο  Ντίνος Στεργίδης μας είχε πει ξεκάθαρα ότι δεν είχει γίνει καμιά προεπιλογή όσον αφορά στην ποιότητα των κρασιών των παραγωγών που συμμετείχαν: Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη σε όλους. Πιστεύουμε ότι εδώ ήταν και το βασικό πρόβλημα της έκθεσης, γιατί το όνομά της δεν δικαιολογήθηκε: Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι είχαμε κάποιες "Οινικές Αποκαλύψεις" κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Δεν ανακαλύψαμε τα "διαμαντάκια" που περιμέναμε, ή που μάλλον όλοι ελπίζαμε ότι θα υπάρχουν. Και βέβαια δεν περιμέναμε οινοποιεία σαν της Αναστασίας Φράγκου ή του Κτήματος Γράμψα ή των Οίνων Σγουρίδη για να βρούμε τα άριστα νέα κρασιά, γιατί όλοι τους είναι καταξιωμένοι οινοποιοί και πράγματι, τα κρασιά αυτών κυρίως ήσαν που μας εντυπωσίασαν. Αλλά το υπέροχο Νέηλυς ή το νέο Σαββατιανό της Αναστασίας Φράγκου, όπως και το εντυπωσιακό παλαιωμένο Γουστολίδι του Κτήματος Γράμψα ή η ποιότητα όλων των κρασιών του Κτήματος Τριανταφυλλόπουλου από την Κω και των Οίνων Σγουρίδη, δεν χρειάζονταν τις "Οινικές Αποκαλύψεις" για να γίνουν γνωστά... το Νέηλυς εξαντλήθηκε στα μέσα του καλοκαιριού, όλοι τους δε συμμετέχουν σε πολύ μεγαλύτερες εκθέσεις καταξιωμένων οινοποιών.

Δοκιμάσαμε κάποια καλά, αρκετά μέτρια και μερικά κακά κρασιά στις "Οινικές Αποκαλύψεις"... Φοβάμαι ότι τα περισσότερα καλά τα ξέραμε ήδη. Δεν θα αναφερθούμε στα κακά κρασιά, απλά γιατί κάποιοι νέοι παραγωγοί πρέπει να έχουν την ευκαιρία να... αποτύχουν στις πρώτες τους προσπάθειες, μέχρις ότου καταφέρουν να φτιάξουν αυτό που θέλουν. Θα ήταν άδικο να τους καταδικάσουμε εδώ, στην πρώτη τους εμφάνιση στο Αθηναϊκό κοινό.

Έτσι θα κλείσουμε λέγοντας ότι η ιδέα του Ντίνου Στεργίδη ήταν καλή, και θα γίνει ακόμα καλύτερη εφόσον, την επόμενη χρονιά, η έκθεση θα γίνει –όπως μαθαίνουμε- το Μάιο, όταν τα κρασιά των μικρών παραγωγών δεν θα έχουν εξαντληθεί, και επομένως οι συμμετοχές θα είναι πολύ περισσότερες. Η αλλαγή του ονόματος μάλιστα σε «Οινικές Αποκαλύψεις, Πολύ Μικρά Οινοποιεία, Αφανείς Ποικιλίες, Φυσικά Κρασιά» θα ξεκαθαρίσει και το τι θα περιμένουν από την έκθεση οι επαγγελματίες του κρασιού αλλά και οι οινόφιλοι.

Μπορείτε να δείτε εδώ φωτογραφίες από την έκθεση.




 

Μοιραστείτε το άρθρο: