Πόσο κρασί παράγεται στον κόσμο και ποιοί το πίνουν;

Πόσο κρασί παράγεται στον κόσμο και ποιοι το πίνουν;
Πόσες φιάλες κρασί νομίζετε ότι παράγονται κάθε χρόνο

Τα τελευταία στοιχεία από την εταιρεία ερευνών International Wine & Spirit Research (IWSR), με έδρα το Λονδίνο σε έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Vinexpo, εκτιμά ότι το 2013, παρήχθησαν 3,2 δισεκατομμύρια κιβώτια κρασιού . Αυτό αντιστοιχεί σε 38,4 δισεκατομμύρια φιάλες- ασφαλώς ένας εντυπωσιακός αριθμός! Η πλειοψηφία, το 54%, είναι κόκκινο κρασί, σε σύγκριση με 37% λευκό και 9% ροζέ.

Αλλά... ποιοι καταναλώνουν όλα αυτά τα κρασιά;; Η γρήγορη απάντηση είναι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, αλλά αν σας ζητήσουμε να μας πείτε γρήγορα ποια είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση κρασιού, μάλλον θα απαντήσετε "η Γαλλία"... και θα κάνετε λάθος!

Σύμφωνα με την IWSR, οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά σε όγκο, καταναλώνοντας το 2013 συνολικά 339 εκατομμύρια κιβώτια κρασιού. Περισσότερα δηλαδή από τη Γαλλία, που περιορίζεται σε 296 εκατομμύρια κιβώτια, με την Ιταλία να ακολουθεί με 288 εκατομμύρια, με την Γερμανία τέταρτη με 274 εκατομμύρια και την Κίνα πέμπτη με 144 εκατομμύρια κιβώτια κρασιού. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην έκτη θέση, καταναλώνοντας συνολικά 133 εκατομμύρια κιβώτια.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού μας δίνει μάλλον την πιο ενδιαφέρουσα εικόνα. Εδώ, η Ιταλία βρίσκεται επικεφαλής, μπροστά από τη Γαλλία, την Ελβετία, την Πορτογαλία και την Αυστρία. Όσον αφορά στη συνολική αξία της αγοράς (δηλαδή πιο κράτος ξοδεύει περισσότερα για κρασί), οι τρεις πρώτες είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Βρετανία να αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες της κατά τα επόμενα τρία χρόνια, και να "σπρώχνει" τη Γαλλία στην τρίτη θέση.

Το IWSR προβλέπει ότι μέχρι το 2018, οι δύο κορυφαίες αγορές σε αξία κατανάλωσης κρασιού, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα δαπανούν συνολικά 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια και 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα . Ασφαλώς αυτά τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά!. Δεν είναι μόνο η τεράστια κλίμακα του διεθνούς εμπορίου οίνων, αλλά σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο στρέφεται προς νέες αγορές στην Ασία, δεν παραγνωρίζεται και η σημασία των παραδοσιακών αγορών, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά κρασιού στον κόσμο και θα παραμείνει η μεγαλύτερη μέχρι το 2018 με αρκετή διαφορά», λέει ο Humphrey Serjeantson, ένας ανώτερο στέλεχος του IWSR. «Αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ είναι ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές πίνουν κρασί με τα γεύματα τους. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι στο κρασί».

Την αγορά αφρωδών κρασιών οδηγεί πια η Γερμανία, καταναλώνοντας 46 εκατομμύρια κιβώτια το 2014. Εκτόπισε τη Γαλλία από την πρώτη θέση, που περιορίζεται σε 30 εκατομμύρια, με τρίτη τη Ρωσία (παραδοσιακά μια μεγάλη αγορά για Σαμπάνια),όπου καταναλώνονται 26 εκατομμύρια κιβώτια. Οι ΗΠΑ έρχεται τέταρτη, με 18 εκατομμύρια κιβώτια, και το Ηνωμένο Βασίλειο πέμπτο, καταναλώνοντας 11 εκατομμύρια κιβώτια- απίστευτο αν ληφθεί υπόψη η διαφορά στον πληθυσμό των δύο χωρών. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ισχυροί αυτή τη στιγμή, ο κ Serjeantson μας λέει ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής, όπως π.χ. η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού στην οδήγηση σε κατάσταση μέθης. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, είδε μια αύξηση κατά 69% της κατανάλωσης κρασιού μεταξύ 2009 και 2013 και προβλέπεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 25% από το 2014 έως το 2018.

Ασφαλώς καλά νέα για τους παραγωγούς αλλά και τους εμπόρους κρασιού, καθώς κάποιοι θα πρέπει να πιούν όλο αυτό το κρασί!
.

Μοιραστείτε το άρθρο: