Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα ακριβότερα... καταναλώσιμα κρασιά του Κόσμου!

Τα ακριβότερα... καταναλώσιμα κρασιά του Κόσμου! 
Αν ψάξετε στο Internet για τα "Ακριβότερα κρασιά του Κόσμου" (Most expensive Wines in the World) θα βρείτε δεκάδες λίστες, όλες όμως... διαφορετικές μεταξύ τους!

Το γιατί... άγνωστο. Υποθέτουμε ότι συμβαίνει κυρίως λόγω έλλειψης πληροφόρησης, δεδομένου ότι κάθε ημέρα η λίστα μπορεί να αλλάξει, αν όχι στην πρώτη θέση αλλά σίγουρα στις υπόλοιπες.

Ένας άλλος παράγων είναι ότι πολλές λίστες βασίζονται σε διαφορετικά κριτήρια: Κάποιες βασίζονται σε τιμές που προέρχονται από δημοπρασίες, και εκεί βέβαια υπάρχουν τα ακριβότερα κρασιά... που δεν πίνονται όμως. Είναι τα κρασιά που "στολίζουν" συλλογές μεγάλων συλλεκτών, ή και μουσείων. Παράδειγμα, το CHÂTEAU LAFITE, 1787 με τιμή $156,450 και με τα αρχικά Th.J (Ναι, του Thomas Jefferson, Προέδρου των ΗΠΑ και φανατικού οινόφιλου) χαραγμένα επάνω της!.

Άλλες περιλαμβάνουν μόνο κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν, κάποιες άλλες κρασιά στα οποία η τιμή τους επηρεάζεται από την φιάλη (χρυσή, με... διαμάντια κλπ), άλλες με φιάλες διαφορετικών μεγεθών. Τέλος, μερικές βασίζονται απλά στη μέγιστη τιμή, ανεξάρτητα αν πωλήθηκε φιάλη, κιβώτιο ή συλλογή!

Που σημαίνει... χάος!

Ετσι λοιπόν εμείς στο House of Wine, επειδή θεωρούμε το κρασί απόλαυση -όχι των... ματιών ώστε να χαιρόμαστε που ένα σπάνιο κρασί βρίσκεται στο ράφι μας- αλλά της γεύσης και της όσφρησης όταν το καταναλώνουμε, περιλάβαμε στη λίστα μας κρασιά των οποίων η τιμή καθορίστηκε από πραγματικές τιμές των κρασιών τον προηγούμενο μήνα στα ράφια καταστημάτων όλου του κόσμου! Πολύτιμη πηγή το Site του Wine-Searcher.

Είναι όμως και αυτή η λίστα απόλυτα σωστή;

Μπορεί και όχι, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να παρακολουθηθούν όλες οι τιμές. Εντούτοις, είναι η εγκυρότερη σε αυτή την κατηγορία κρασιών.

Έτσι, θα βρείτε εδώ τρεις λίστες:

-Πρώτη, τη λίστα των ακριβότερων κρασιών του κόσμου, που είναι σχεδόν η λίστα των ακριβότερων κρασιών της... Γαλλίας, αφού στην παγκόσμια λίστα 8 στα 10 κρασιά είναι Γαλλικά!

-Δεύτερη, τη λίστα των ακριβότερων κρασιών της Ιταλίας, που είναι ιδιαίτερα προσφιλή ξένα κρασιά στη χώρα μας.

-Τρίτη, η λίστα των ακριβότερων κρασιών των ΗΠΑ. ελάχιστα γνωστά στο ευρύτερο κοινό της Ελλάδας

Αδιαμφισβήτητα την παγκόσμια πρωτιά κατέχει το ερυθρό Henri Jayer Richebourg Grand Cru, Cote de Nuits, του οποίου η τιμή ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Δημιούργημα του οινοποιείου του Henri Jayer, ενός μεταρρυθμιστή οινοποιού, προέρχεται από ένα μικρό αμπελώνα στην περιοχή Vosne-Romanée, με πολύ φτωχά εδάφη και πολύ ψυχρό κλίμα...

Το πιο διάσημο κρασί στο ευρύ κοινό, το Petrus, δεν βρίσκεται ανάμεσα στα ακριβότερα κρασιά του κόσμου! Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι έξη στα δέκα κρασιά είναι ερυθρά, και τα υπόλοιπα λευκά.

Θαυμάστε λοιπόν τις 3 λίστες και αν έχετε τα... προαπαιτούμενα να τα αγοράσετε, καλή απόλαυση στους τυχερούς!

Τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου

Τα ακριβότερα κρασιά της Ιταλίας
Τα ακριβότερα κρασιά των ΗΠΑ
Μοιραστείτε το άρθρο: