Χημική...ερμηνεία των αρωμάτων των κρασιών

Χημική...ερμηνεία των αρωμάτων των κρασιών
Τα αρώματα είναι μαζί με τη γεύση τα κορυφαία χαρακτηριστικά κάθε κρασιού. Τα απολαμβάνουμε πριν ακόμα γνωρίσουμε τη γεύση ενός κρασιού, και οι γευσιγνώστες και οινογράφοι τα περιγράφουν με αναλογίες σε αρώματα που ήδη γνωρίζουμε ή και... δεν γνωρίζουμε!

Έχετε όμως αναλογιστεί τι είναι αυτό που δίνει σε ένα κρασί το κάθε του άρωμα; Όχι, δεν είναι ανάμιξή με κάποιο... φρούτο, αλλά χημικές ενώσεις που δημιουργούνται κατά την οινοποίηση.

Ο κ.Στράτος Καραγαβρηιλίδης, φίλος αλλά και επαγγελματίας του κρασιού, δημοσίευσε στο Facebook μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση που συσχετίζει το κάθε άρωμα με την αντίστοιχη χημική ένωση που το προκαλεί. Μετά από ευγενική του άδεια, αναδημοσιεύουμε στοιχεία από αυτή την ανάρτηση, αφού τον ευχαριστήσουμε και δημόσια θερμά.



Αρώματα Μελιού
Αρώματα μελιού συναντάμε σε λευκά κυρίως κρασιά, που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία ωρίμανσης σε βαρέλι. Για κάποιες ποικιλίες όμως είναι χαρακτηριστικά αρώματα, όπως για το Chenin Blanc και για κάποια γερμανικά Riesling.

Μπαχαρικά
Συνήθως τα κρασιά που διαθέτουν αρώματα μπαχαρικών έχουν υποστεί παλαίωση. Το άρωμα της βανίλιας το βρίσκουμε σε όλα τα κόκκινα και άσπρα κρασιά που έχουν μείνει σε δρύινα βαρέλια. Η δάφνη, ο βασιλικός, το φασκόμηλο αποτελούν αρωματικά συστατικά πολλών άσπρων κρασιών ενώ σε άλλα κόκκινα επικρατεί η μυρωδιά του πιπεριού και της κανέλλας.

Ξηρά φρούτα
Τα συναντάμε σε παλαιωμένα κρασιά: ξηρό σύκο, ξηρό δαμάσκηνο, ξηρό βερίκοκο, ξηρή σταφίδα κλπ. Το άρωμα του ξηρού σύκου συναντιέται σε κρασιά που προέρχονται από πολύ ώριμα σταφύλια και θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας άρωμα.

Αρώματα ξηρών χόρτων και φυλλωμάτων
Έχουν κατ΄αρχήν ένα δυσάρεστο χαρακτήρα. Πρόκειται για την οσμή της πράσινης χλόης που μόλις κόπηκε. Είναι αποτέλεσμα μια κακής οινοποίησης και θεωρείται σαν ελάττωμα του κρασιού. Υπάρχουν όμως και αρώματα χόρτων και φυλλωμάτων που το άρωμά τους συναντάται σε κρασιά τα οποία και δίνουν μια νότα πρωτοτυπίας, όπως η φτέρη, η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου σανού, το άρωμα της μέντας, το άρωμα του πεύκου.

Αρωμα καπνού
Αποτελεί ένα δείγμα της μεγάλης ποικιλίας αρωμάτων που μπορούμε να συναντήσουμε στο κρασί.

Αρωμα Ρετσίνας
Είναι ένα άρωμα ευχάριστο όταν είναι ελαφρύ και όχι έντονο.  Όταν δεν είναι πολύ έντονο επιτρέπει την έξοδο και των άλλων αρωμάτων του κρασιού ώστε να αποτελεί ένα αρμονικό σύνολο. Η παρουσία της ρητίνης συνοδεύεται πάντα από μια ελαφριά πικρίλα που δίνει στο κρασί και που γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε κρασί που έχει ηλικία πάνω από ένα χρόνο.

Ζωικά αρώματα
Η παρουσία τους δεν είναι αναγκαστικά αρνητική. Η πιο συνηθισμένη που μπορούμε να βρούμε σε ένα κρασί είναι η μυρωδιά του δέρματος, κυρίως στα κόκκινα, πλούσια σε ταννίνες.

Τα Αρώματα του κρασιού και οι Χημικές Ουσίες που τα προκαλούν

Μεθανόλη = άρωμα ορισμένων μήλων
Αιθανόλη = το γνωστό άρωμα της αλκοόλης που και
αυτή θυμίζει ορισμένες ποικιλίες μήλου
Εξανόλη = μυρωδιά φρεσκοκομμένης χλόης
Αμυλική και Ισοαμυλική 
αλκοόλη 
= δυσάρεστη οσμή που μοιάζει όμως με αυτήν της
αλκοόλης
Φαίνυλο-2-Αιθανόλη = άρωμα του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού
Τυροσόλη = άρωμα μελιού
Λιναλοόλη = ένα από τα αρωματικά συστατικά του μοσχάτου,
με άρωμα λεμονιού
Α-Ιονόνη = άρωμα βιολέτας
Γερανιόλη = μυρωδιά λουλουδιασμένη αλλά βαριά
Α-Τερπινεόλη = άρωμα καμφοράς
Οκτενόλη = δυσάρεστη μυρωδιά της μούχλας
Ισοαμυλικός Αιθελεστέρας = άρωμα μπανάνας και αχλαδιού
Καπρονικός Αιθυλεστέρας = άρωμα βιολέτας και ώριμων μήλων
Καπρυλικός Αιθυλεστέρας = άρωμα φρούτου λιγότερο έντονο, θυμίζει και το
άρωμα του σαπουνιού, τύπου Μασαλίας
Εστέρας της
Μεθυλοσαβινόνης 
= άρωμα τσίπουρου
Ισοβουτυρικό οξύ = μυρωδιά παλιού τυριού
Βουτυρικός Αιθέρας = άρωμα βούτυρου

Μοιραστείτε το άρθρο: