Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η... ατομική βόμβα αποκαλύπτει απάτη στο κρασί!

Η... ατομική βόμβα αποκαλύπτει απάτη στο κρασί!
Τι κοινό μπορεί να έχουν η ατομική βόμβα, ο Τόμας Τζέφερσον και μια απάτη στο κρασί της τάξης των 500.000$;

Ένα ασυνήθιστο, ραδιενεργό ισότοπο που ονομάζεται Καισίο-137.

Αυτή είναι μια ιστορία που συνδέει απατεώνες, δισεκατομμυριούχους αλλά και την... επιστήμη σε ρόλο Ηρακλή Πουαρώ!

Αν και τα κρασιά της απάτης διατέθηκαν στο εμπόριο με ημερομηνίες εμφιάλωσης πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, αυτή η ιστορία συμβαίνει κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Πυρηνική Εποχή. Αρχίζοντας με το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο με τις ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και Ναγκασάκι, αλλά και με τις διάφορες ατομικές δοκιμές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Γή καλύφθηκε με ένα λεπτό στρώμα σκόνης Καισίου-137. Σχεδόν τα πάντα από εκείνη την στιγμή και μετά, περιλαμβανομένων του εδάφους, των σταφυλιών και -ναι- του κρασιού, περιέχουν ανιχνεύσιμα ίχνη του Καισίου.

Με τη μέθοδο της ανίχνευση ακτίνων γάμμα, οι φυσικοί είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την παρουσία του ισοτόπου, και έτσι να κάνουν μια χονδρική ανάλυση που μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια αν το υπό εξέταση αντικείμενο  υπήρχε πριν την πυρηνική εποχή.

Σύμφωνα λοιπόν με μια μήνυση από τον δισεκατομμυριούχο Bill Koch, ο ίδιος κατέβαλε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων σε δημοπρασία για τέσσερις φιάλες κρασιού που υποτίθεται ότι ήσαν μέρος της προσωπικής συλλογής του Τόμας Τζέφερσον, του τρίτου Προέδρου των ΗΠΑ και φανατικού οινόφιλου.

Το περίεργο; Τα μπουκάλια Μπορντό που αγόρασε ο Koch περιείχαν όλα το ισότοπο Καίσιου-137! Αυτό είναι, βεβαίως, προβληματικό, αφού ο Jefferson πέθανε πάνω από 100 χρόνια πριν από την πρώτη ατομική έκρηξη! Έτσι ο Koch παρήγγειλε μια σαρωτική εξέταση όλων των φιαλών της γιγαντιαίας συλλογής κρασιών του που είχαν χρονολογία πριν από την έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας. Τα αποτελέσματα: Στις περίπου 50.000 φιάλες που εξετάστηκαν, πάνω από 200 ύποπτες φιάλες φέρεται να είχαν αγοραστεί από τον Rudy Kurniawan.

Ο "πρίγκηπας" των απατεώνων Kurniawan, γεννημένος με το όνομα Τζεν Χουάν Wang, συχνά αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης ως "Ο Bernie Maddof του κρασιού." Κατά κάποιο τρόπο, είναι δύσκολο να τον κατηγορήσει κανείς. Η βιομηχανία του κρασιού και ειδικά η σπανιότατη κατηγορία των "οίνων για επένδυση" έχει γνώρισε μια τεράστια άνοδο τα τελευταία χρόνια. Μια αξιόπιστη πηγή υπολογίζει ότι τα κρασιά που ανήκουν σε μεγάλες συλλογές έχουν περίπου τριπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία με σημερινή αξία περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κάποιες (αναμφισβήτητα επιπόλαιες) εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το 5% του συνόλου των κρασιών στην αγορά είναι πλαστό.

Ο Kurniawan εκτίει σήμερα 10ετή ποινή για απάτη.

Μοιραστείτε το άρθρο: