Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Για την ψυχική σας υγεία: Πίνετε με... μανία κόκκινο κρασί!

Για την ψυχική σας υγεία: Πίνετε με... μανία κόκκινο κρασί!
Μην απορήσετε που μιλάμε πάλι για αυτή τη θαυματουργή ουσία που βρίσκουμε στο κόκκινο κρασί, τη ρεσβερατρόλη. Δεν φταίμε εμείς στο House of Wine αλλά αυτοί οι... επιστήμονες κάθε ειδικότητας που κάθε λίγο βρίσκουν και μια επιπλέον ασθένεια ή διαταραχή στην οποία η ρεσβερατρόλη έχει ευεργετική επίδραση.

Η τελευταία τους "ανακάλυψη", είναι η σχέση ρεσβερατρόλης και ψυχικής υγείας, με επικέντρωση στην κατάθλιψη.

Η σοβαρή κατάθλιψη, ή "μείζων καταθλιπτική διαταραχή", επηρεάζει περίπου 14,8 εκ. ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε Αμερικανούς ηλικίας 15 έως 44 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ. Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ένα σύμπτωμα ή μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα που ενισχύει προηγούμενες ενδείξεις, η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο αυτής της διαταραχής της διάθεσης. Μια ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί -διάβαζε ρεσβερατρόλη- μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου που προκαλείται από το στρες και την κατάθλιψη και να μετριάσουν την ένταση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διαδικασία.

Η ρίζα της κατάθλιψης ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πηγάζει από το κοινωνικό άγχος, το στρες που προκαλείται από τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους ανθρώπους, όπως εμπειρίες εκφοβισμού ή απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αυτά τα σενάρια προκαλούν φλεγμονή, τη φυσική αντίδραση του σώματος σε κοινωνικό άγχος.

Η ρεσβερατρόλη, η γνωστή πια σε εμάς τους φίλους του κρασιού χημική ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, είναι ένα φυσικό ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει αποδείξεις ότι η ένωση, η οποία προέρχεται από το φλοιό των κόκκινων σταφυλιών αλλά και άλλων καρπών, μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα. Οι ερευνητές στη Νότια Καρολίνα υπέθεσαν ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε επίσης να εμποδίζει την ανάπτυξη της νευροφλεγμονής, ή φλεγμονής στον εγκέφαλο, και έτσι να εμποδίσει την επακόλουθη καταθλιπτική συμπεριφορά.

Σε προηγούμενη έρευνα, η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε ένα ζωικό μοντέλο για τη δοκιμή των αποτελεσμάτων του κοινωνικού άγχους, με την έκθεση αρουραίων σε μεγαλύτερους, πιο επιθετικούς και... "νταήδες" αρουραίους. Βρήκαν ότι σε ορισμένα από τα ζώα της δοκιμής αναπτύχθηκαν καταθλιπτικές συμπεριφορές και φλεγμονή.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδία των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας, οι ερευνητές αναπαρήγαγαν το πείραμα, αλλά πρόσθεσαν ρεσβερατρόλη στην "εξίσωση". Καθ 'όλη τη δοκιμή, στους τρομοκρατημένους αρουραίους δόθηκε μια ημερήσια δόση ρεσβερατρόλης ισοδύναμη με το επίπεδο που βρίσκεται σε 6 ποτήρια του κρασιού. Οι αρουραίοι που είχαν υποφέρει προηγουμένως από νευροφλεγμονή και καταθλιπτικές συμπεριφορές δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα αυτή τη φορά. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη μπλοκάρει την φλεγμονή που θα έπρεπε κανονικά να εμφανιστεί σε αρουραίους που υποβάλλονται σε στρες.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά «υπάρχει μεγάλη ανάγκη τα ευρήματα αυτά να επικυρωθούν από μελέτες σε ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ. Wood, επικεφαλής της έρευνας. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ενθαρρύνει και άλλους να εξερευνήσουν την κλινική αποτελεσματικότητα της ρεσβερατρόλης και άλλων φυσικών παραγόντων σαν αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη σε ανθρώπους."

Εμείς να συμπληρώσουμε εδώ ότι σίγουρα προσφερόμαστε σαν... πειραματόζωα αν πρόκειται να πίνουμε 6 ποτήρια εκλεκτού κόκκινου κρασιού (κατά προτίμηση… Γαλλικού! ) κάθε μέρα! Έστω και τρομοκρατημένοι...

Ηθικό συμπέρασμα: Πίνετε με... μανία κόκκινο κρασί! Αποκλείετε να πάθετε κατάθλιψη, ακόμα και μέσα στην κρίση που διανύουμε! Όπως επίσης ούτε... εμείς, αν ακολουθήσετε τη συμβουλή μας!!

Μοιραστείτε το άρθρο: