Πως θα κρίνετε μια... κριτική!

Πως θα κρίνετε μια... κριτική!
Αφού είστε φίλος/η του κρασιού- είτε παλιός και έμπειρος είτε νέος- κάποια στιγμή, θα διαβάσετε μια ή (πολύ) περισσότερες κριτικές ή περιγραφές για κρασιά... είναι αναπόφευκτο. Και ειναι φυσικό μια κριτική ή περιγραφή ενός "γευσιγνώστη" επαγγελματία του κρασιού να σας επηρεάσει -θετικά ή αρνητικά, δεν έχει σημασία- ιδιαίτερα αν είστε νέος φίλος του κρασιού.

Μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε πότε μια περιγραφή κρασιού κάνει σωστά τη δουλειά της; Όχι αν είναι θετική ή αρνητική, όχι μόνο αν εκφράζεται σαφώς για την ποιότητα του κρασιού που δοκιμάζεται από τον "ειδικό", αλλά αν καλύπτει όλες τις πλευρές ενός κρασιού, όλα τα "σημαντικά" που μια κριτική ή περιγραφή θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη;

Ασφαλώς θα αναρωτηθείτε ποιος θα σας πει τι πρέπει να λαμβάνει υπο΄όψη της και πως να δομείται μια σωστή κριτική.

Ο Andrew Jefford λοιπόν έρχεται σε... βοήθειά σας. Γράφει κάθε μήνα στο πολύ γνωστό περιοδικό οίνου Decanter, και διατηρεί την πολυδιαβαζόμενη στήλη "Jefford on Monday" στο blog του Decanter.com. Πολύπειρος, γράφει από το 1980 για το κρασί, το ουίσκυ, τα ταξίδια αλλά και για... αρώματα!

Οι συμβουλές λοιπόν που δίνει στους κριτικούς οίνου, οινογράφους κλπ. όταν κρίνουν ή περιγράφουν κριτικά ένα κρασί είναι απλές, αλλά και χρήσιμες για εμάς τους... υπόλοιπους ώστε να καταλαβαίνουμε πότε αξίζει μια κριτική ή όχι. Τις παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση

1. Όχι... φρουτοσαλάτα.

Ασφαλώς είναι χρήσιμες οι αναλογικές περιγραφές, όταν όμως χρησιμοποιούνται με μέτρο. Καλό είναι -λέει ο Jefford- να περιορίζονται το πολύ σε έξη, ιδανικά έχοντας μεταξύ τους κάποια σχέση αρωματική ή γευστική σχέση. Που σημαίνει -εξηγούμε εμείς- περιορισμο στις αρωματικές και γευστικές αναλογίες με τα φρούτα, που πολλές φορές παρατίθενται κατά... δεκάδες!

2. Θυμηθείτε τη δομή.

Η δομή ενός κρασιού, η "μορφή" του και η υφή του είναι στοιχεία τόσο ενδιαφέροντα όσο και τα αρώματα και οι γεύσεις. Θα πρέπει να μην ξεχνούν οι κριτικοί να τα αναλύουν και να τα περιγράφουν και αυτά.

3. Τα πάντα είναι ισορροπία.

Η ισορροπία και η αρμονία είναι αξίες που εκτιμούνται πολύ από τους πότες, και αποτελούν το σήμα κατατεθέν όλων των μεγάλων κρασιών. Έχει ένα κρασί αυτές τις ιδιότητες και γιατί, αλλά και αν δεν τις έχει, πάλι γιατί; Εμείς θα εξηγήσουμε ότι με "ισορροπία" εννοούμε τις σωστές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ιδιοτήτων ενός κρασιού. Να μην "καπελώνει" κάποια τις υπόλοιπες...

4. Να είστε ξεκάθαρος

Αν σας αρέσει το κρασί, βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι ξεκάθαρο και σε εμάς, και πείτε μας γιατί. Αν πάλι δεν σας αρέσει, βεβαιωθείτε ότι το καταλαβαίνουμε, και εξηγήστε μας πάλι γιατί... Που σημαίνει -λέμε εμείς- τολμήστε επιτέλους να μιλήσετε αρνητκά για κάποιο κρασί. Να μας δώσετε να καταλάβουμε άν αξίζει ή όχι να το δοκιμάσουμε. Μην ξεχνάτε ότι κανείς που έκανε αρνητική κριτική δεν κατηγορήθηκε για... μεροληψία! Το αντίθετο είναι σύνηθες, άρα...

5. Μιλήστε για περισσότερα

Αν έχετε χρόνο, βάλτε το κρασί σε ένα γενικότερο πλαίσιο... Πείτε μας για το παρελθόν του αλλά και για το μέλλον του. Αναφερθείτε σε άλλα κρασιά από άλλες περιοχές με τα οποία μπορεί να συγκριθεί το κρασί που περιγράφετε.  Με άλλα λόγια, τροφοδοτείστε αυτή την έκτη αίσθηση για το κρασί, για την οποία έχουμε μιλήσει τόσες φορές στα άρθρα μας στο House of  Wine! H οινική απόλαυση δεν είναι μόνο αρώματα και γεύσεις, είναι η γνώση της ιστορίας ενός κρασιού, είναι η πρόκληση του μυαλού μας να σκεφτούμε για αυτό, να μάθουμε για τις συνθήκες δημιουργίας του, για τους στόχους του οαραγωγού...

6. Τι άλλο;

Ε... εκπλήξτε μας! Αυτό ακριβώς κάνει η ποίηση!



Πηγή: Decanter, http://www.decanter.com/learn/how-to/how-to-write-wine-tasting-notes-272531/

 

Μοιραστείτε το άρθρο: