Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Χάος στο εμπόριο οίνου λόγω φόρου

Χάος στο εμπόριο οίνου λόγω φόρου
Αναδημοσιεύουμε εδώ το πολύ καλό άρθρο της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην «Καθημερινή» που αναλύει τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην αγορά μετά τον «δολοφονικό» φόρο στην παραγωγή κρασιού

Πολλά προβλήματα αντί για έσοδα έφερε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 0,20 λεπτά το λίτρο στο κρασί. Τα τελωνεία ανά περιοχή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα είτε να μπλοκαριστούν οι εξαγωγές είτε να επιβληθεί ειδικός φόρος και στις ποσότητες κρασιού που εξήχθησαν σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο. Οι οινοποιοί ζητούν τουλάχιστον αναστολή του μέτρου ώς τον Μάιο, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα τα οινοποιεία και οι κρατικές υπηρεσίες, ενώ ετοιμάζονται να προσφύγουν νομικά. «Είμαστε θύματα της επιτυχίας μας» τονίζουν χαρακτηριστικά. «Ακουσαν ότι πήγαμε καλά και σκέφτηκαν, αφού πέτυχαν ας τους βάλουμε να πληρώσουν. Με αυτό τον τρόπο όμως ουσιαστικά σταμάτησαν το εμπόριο οίνου», τονίζουν.

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αλαλούμ, εξέδωσε εσπευσμένα ακόμα μια διευκρινιστική εγκύκλιο απαλλάσσοντας τους οινοποιούς από την υποχρέωση να προκαταβάλλουν τον φόρο έως και το τέλος Απριλίου, οπότε και θα πρέπει όλα τα οινοποιεία (με παραγωγή πάνω από 100.000 τόνους) να διαθέτουν φορολογική αποθήκη. Με αφορμή την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί ήρθε στην επιφάνεια και η συνέχιση της επιβολής ενός ακόμα φόρου υπέρ τρίτων, του ΕΤΕΠΠΑΑ (τυπικά θα έπρεπε να έχει πάψει να ισχύει από πέρυσι όπως και οι υπόλοιποι φόροι υπέρ τρίτων). Πρόκειται για φόρο 4% που επιβάλλεται επί του ΕΦΚ υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών και αφορά στη χρηματοδότηση του Γενικού Χημείου του Κράτους για τους ελέγχους ποιότητας στα αλκοολούχα ποτά που πραγματοποιεί.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής και είσπραξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί τα οινοποιεία πρέπει να φτιάξουν φορολογικές αποθήκες, ώστε να πραγματοποιείται η διακίνηση του κρασιού έως τον τελικό καταναλωτή χωρίς ο καθένας από τους μεσάζοντες να χρειάζεται να προκαταβάλει τον φόρο.

Σε σύνολο 650 οινοποιών, αυτή τη στιγμή διαθέτουν φορολογικές αποθήκες περίπου 50-60 οινοποιεία, ενώ τα τελωνεία απαντώντας στα αιτήματα για δημιουργία φορολογικής αποθήκης διαμήνυσαν στους οινοποιούς ότι θα πρέπει να περιμένουν αρκετά έως πολύ. Ενδεικτικά, στις Σέρρες υπάρχουν 17 οινοποιεία και ένας υπάλληλος στο αρμόδιο τελωνείο που πρέπει να μεταβεί και να καταγράψει όλα τα εμπορεύματα.

Βεβαίως, οι παραγγελίες δεν μπορούν να περιμένουν. Ετσι, όσοι πούλησαν κρασί την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου έπρεπε –με βάση προηγούμενη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξεδόθη για να δώσει λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε– να προκαταβάλουν τον φόρο, πληρώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Η απόφαση εφαρμογής ανέφερε, μάλιστα, ότι η καταβολή θα έπρεπε να γίνει άμεσα, ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση σημαίνει και επιβολή προστίμου. Η ιστορία κατά την οποία μικρός παραγωγός από τη Βόρεια Ελλάδα πούλησε δύο μπουκάλια κρασί και χρειάστηκε να διασχίσει 30 χιλιόμετρα για να αποδώσει 0,30 ευρώ φόρο στο αρμόδιο τελωνείο, μέσα σε μια εβδομάδα πήρε διαστάσεις οινικού μύθου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις εξαγωγές δεν θα επιβάλλονταν ΕΦΚ, οι υπάλληλοι σε κάποια τελωνεία αποφάσισαν να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως για να μη βρουν τον μπελά τους και επέβαλαν τον φόρο με την υπόσχεση να επιστραφεί το ποσό εφόσον αποδειχθεί ότι εισπράχθηκε παράνομα.


Σχετικά άρθρα μας:

Φόρος 0,15Ε/φιάλη επεβλήθη στο κρασί!

ΕΦΚ στο κρασί: Μην επιτρέψουμε το έγκλημα!

Μοιραστείτε το άρθρο: