Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ξεκινά η "Oenotelia 2016"... Θα ανταγωνιστεί το "Οινόραμα";

Ξεκινά η "Oenotelia 2016"... Θα ανταγωνιστεί το "Οινόραμα";

Πέρυσι τέτοια εποχή, μετά την Oenotelia 2015, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο "Bras de Fer: Oenotelia vs Οινόραμα...". Και σε αυτό το άρθρο προέβλεπα ότι τον επόμενο χρόνο (εφέτος δηλαδή) η Oenotelia θα διεκδικούσε τα σκήπτρα από το "Οινόραμα".

Σε λίγες μέρες ξεκινά λοιπόν η Oenotelia 2016, μέσα στην πολύ μεγάλη Food Expo 2016. Μετά την πραγματικά τεράστια φετινή επιτυχία του Οινοράματος 2016, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε αν πράγματι η Oenotelia θα έχει τα... κότσια να διεκδικήσει πρωτεία: Οι εκθέτες είναι σαφώς λιγότεροι από αυτούς του Οινοράματος, αλλά και η προβολή -λυπάμαι που θα το πω- κατώτερη από τη περυσινή: Ενώ πέρυσι είχε φθάσει μια καλαίσθητη προσωπική πρόσκληση που με καλούσε να επισκεφθώ την "Oenotelia 2015" με το προσωπικό μου "πάσο", με το όνομά μου και αυτό του House of Wine τυπωμένο, και με ένα barcode που μου επέτρεπε να επισκεφθώ την έκθεση χωρίς αναμονή στην είσοδο, φέτος η πρόσκληση είναι... άφαντη. Επίσης, το αντίστοιχο site πιο φτωχό από πέρυσι...

Από την άλλη, το "Οινόραμα" μεταμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό "αστικό γεγονός" με επίκεντρο το κρασί: Τόσο το πολύ επιτυχημένο "Athens Wine Week" που επί μια εβδομάδα γέμισε τα εστιατόρια, Wine Bars και Bistro της Αθήνας με εκδηλώσεις γύρω από το κρασί, όσο και το ίδιο το "Οινόραμα" που γίνεται στην καρδιά της πόλης και σε ένα υπέροχο, εμβληματικό κτίριο, δίνουν μια εντελώς άλλη "χροιά" στο γεγονός, κάνοντάς το σαφώς κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή έκθεση Οίνου.

Ας ελπίσουμε ότι η έκθεση θα διαψεύσει τους φόβους μας, αλλά δεν παύει να μας δημιουργεί απορία η διοργάνωσή της μόλις 2 εβδομάδες μετά το "Οινόραμα" και μόλις μία μετά την μεγάλη Prowein,τη διεθνή έκθεση στο Dusseldorf, όπου 80 Έλληνες οινοποιοί βρέθηκαν εκεί... Το γεγονός ότι εντάσσεται στη Food Expo δεν αποτελεί ασφαλώς επαρκή δικαιολογία.

Oenotelia λοιπόν Σάββατο 19 έως και Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, μαζί με τη μεγάλη Food Expo, στο Μetropolitan Expo, στο αεροδρόμιο. Ενταγμένη στο πλαίσιο της FOOD EXPO, η Oenotelia προσφέρει πληθώρα σημαντικών συνεργειών, καθώς επιτρέπει στους εκθέτες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να έρθουν σε επαφή με χιλιάδες εκπροσώπους από την οργανωμένη λιανική, το χονδρεμπόριο και τη μαζική εστίαση, καθώς και με σημαντικούς αγοραστές από το εξωτερικό. Επιπλέον, η παράλληλη διοργάνωση της Oenotelia με τη FOOD EXPO δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επισκέπτες και τους διεθνείς hosted buyers να διαπιστώσουν όλο το εύρος και την ποικιλία του ελληνικού οινογαστρονομικού πλούτου.

Στην Oenotelia συμμετέχουν ως εκθέτες οινοποιητικές επιχειρήσεις, αποσταγματοποιίες και ποτοποιίες, καθώς επίσης εταιρείες διανομής οίνων και αποσταγμάτων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και πιο συγκεκριμένα στους εξής κλάδους:

- Παραγωγή – εισαγωγή οίνων & αποσταγμάτων
- Χονδρεμπόριο – διανομή οίνων & αλκοολούχων ποτών
- Φυτώρια αμπέλου – βιοκαλλιεργητές
- Μηχανήματα & εξοπλισμός οινοποίησης
- Μηχανήματα & εξοπλισμός εμφιάλωσης και συσκευασίας
- Αξεσουάρ οίνου
- Οινολογικά εργαστήρια
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες


Στο πλαίσιο της 2ης Oenotelia 2016 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 20 στοχευμένα σεμινάρια που θα στοχεύουν αφενός στην οινική επιμόρφωση των επαγγελματιών της οργανωμένης λιανικής και της μαζικής εστίασης αφετέρου στην ενημέρωση των ξένων αγοραστών γύρω από τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα και τον χαρακτήρα των Νέων Ελληνικών Κρασιών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη γνωριμία με τις ελληνικές ποικιλίες, στην κατάρτιση της wine list και στην ορθολογική κοστολόγηση του κρασιού, στη συντήρηση, το σερβίρισμα και την επικοινωνία του κρασιού από τους οινοχόους και τους σερβιτόρους των εστιατορίων, στις τεχνικές προώθησης και πωλήσεων στις κάβες κ.λπ. Όλα τα σεμινάρια θα προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους εντελώς δωρεάν.

Την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Oenotelia έχει ο οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος AIWS, ενώ ως εισηγητές στα σεμινάρια θα λάβουν μέρος η οινολόγος Σοφία Πέρπερα και οι οινοχόοι Άρης Σκλαβενίτης και Αποστόλης Πλαχούρας.

Εξάλλου, καθ ‘όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί στο κέντρο του Hall 4 μία άρτια οργανωμένη Πλατεία Γευσιγνωσίας, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιλεγμένες ετικέτες των οινοποιητικών επιχειρήσεων που θα λάβουν μέρος στην Oenotelia.

Να σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, δεν υπάρχει κατάλογος των σεμιναρίων (το αντίστοιχο link οδηγεί σε κενή σελίδα)

Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά με την Oenotelia 2016, για το καλό του κρασιού....

Μοιραστείτε το άρθρο: