Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο των Πολιτισμών του Οίνου στο Μπορντό

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο των Πολιτισμών του Οίνου στο Μπορντό


Το νέο Μουσείο των Πολιτισμών του Οίνου (Wine Civilisations Museum -Cite des civilisations du vin) είναι πια πραγματικότητα και ένα βασικό οινικό αξιοθέατο του Μπορντό!. Το Μουσείο των 14.000 m2, το νέο θεματικό πάρκο για το κρασί που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Nicolas Desmazieres και Anouk Legendre από το γραφείο X-TU, άνοιξε για το κοινό την 1η Ιουνίου 2016.

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Garonne στο Μπορντό, χωρίζεται σε 10 επίπεδα, και έχει σαν στόχο να καλωσορίζει περίπου 450.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες του παρισινού γραφείου XTU με τη συμμετοχή των Άγγλων εμπειρογνωμόνων σχεδιασμού μουσείων Casson Mann Limited, η μορφή του μουσείου συμβολίζει τη δίνη του κρασιού που κινείται σε ένα ποτήρι και την "κουλουριαστή" κίνηση του κλήματος .

"Ο σχεδιασμός τους συλλαμβάνει το πνεύμα του κρασιού και την ουσία της κίνησης του υγρού: μια απρόσκοπτη καμπύλη, άυλη και αισθησιακή", αναφέρει το φυλλάδιο Τύπου που δημοσίευσε το La Cité du Vin.

Μετά από σχεδόν επτά χρόνια κατασκευής, το μουσείο των 81 εκατομμυρίων € (91 εκατομμύρια $), έχει πλέον ολοκληρωθεί. Με 81% της χρηματοδότησης από δημόσιες πηγές και 19% από ιδιωτικές εταιρείες, το έργο είναι το πρώτο του είδους του στη Γαλλία.

Η "πόλη του κρασιού" έχει ως στόχο να παρέχει μια ποικίλη πολιτιστική εμπειρία. Διαθέτει αμφιθέατρο 250 θέσεων για παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις. Έχει 19 διαφορετικούς θεματικούς χώρους, στην πλειοψηφία τους διαδραστικούς.

Το Μπορντό, η διάσημη αμπελουργική περιοχή στη Γαλλία, προσφέρει στην "Πόλη του Κρασιού" την δυνατότητα να διοργανώνει επίσης εκδρομές για τους επισκέπτες της. Γνωστές σαν "Δρόμοι του Κρασιού", αυτές οι διαδρομές θα προσφέρουν στους επισκέπτες ξεναγήσεις στους διάσημους αμπελώνες μέσα και γύρω από Μπορντό, με γευσιγνωσίες, επισκέψεις σε οινοποιεία κλπ. Υπάρχει επίσης μια μόνιμη διαδρομή που θα προσφέρει ένα "οινικό ταξίδι" μέσα από την εξέλιξη του κρασιού και της κουλτούρας του.

«Η μόνιμη περιοδεία είναι δομημένη γύρω από μια σειρά από διαφορετικές εμπειρίες: μερικές φορές οι επισκέπτες θα πρέπει να στέκονται, αλληλοεπιδρώντας άμεσα με το e-vine, την διαδραστική εφαρμογή του Μουσείου,  ή να παρακολουθούν παρουσιάσεις των εμπειρογνωμόνων, άλλες φορές θα κάθονται, ή θα μπαίνουν σε ένα πλοίο για ένα ταξίδι στους οινικούς ωκεανούς δια μέσου των αιώνων, και σε ορισμένες στιγμές θα πρέπει να είναι σχεδόν σε οριζόντια θέση για να θαυμάσουν τις προβολές των έργων τέχνης που απεικονίζουν το θέμα του Βάκχου και της Αφροδίτης», σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο.

Υπάρχουν τρεις γευστικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένου ενός συναρπαστικού πολυ-αισθητηριακού χώρου, καθώς και εκπαιδευτικών εργαστηρίων για νέους. Με μια αίθουσα ανάγνωσης, τρεις διαφορετικούς τομείς φαγητού, με ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα στον έβδομο όροφο, ο Δήμος αναμένει σχεδόν 38 εκατομμύρια € οικονομικής δραστηριότητας που θα συμβάλλουν στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Το πάρκο διαθέτει επίσης ένα κατάστημα 250 μ2. Αυτό θα προσφέρει μια επιλογή από αντικείμενα, βιβλία, ειδικές εκδόσεις και σουβενίρ που σχετίζονται με τον κόσμο του κρασιού.


Μοιραστείτε το άρθρο: