| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κτήμα Σιγάλα: Έκθεση τέχνης με θέμα τα Σκιάχτρα

Κτήμα Σιγάλα: Έκθεση τέχνης με θέμα τα Σκιάχτρα
Το Κτήμα Σιγάλα, για μιά ακόμη φορά γίνεται το κέντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος στη Σαντορίνη: Δεκαπέντε καλλιτέχνες από το εξωτερικό και την Ελλάδα έρχονται στη Σαντορίνη, φιλοξενούμενοι του Κτήματος, για να δημιουργήσουν και να εκθέσουν τα έργα τους στον αμπελώνα του Κτήματος.

Ανάμεσά τους και  ο σκηνοθέτης του Mondovino (2004) Jonathan Nossiter

Η έκθεση έχει ως θέμα το Σκιάχτρο, μια σπουδαία παράδοση του νησιού και άλλων αγροτικών περιοχών, όπου δεν είναι καθόλου σπάνιο ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης να συναντήσει αυτές τις μοναχικές φιγούρες, φτιαγμένες με ευτελή υλικά, στημένες ή αιωρούμενες στα χωράφια για να τρομάξουν τους φυσικούς εχθρούς της παραγωγής του αγρότη. Μορφές εκφοβιστικές ή αλλοπρόσαλλες, ενίοτε φτιαγμένες με φαντασία και χιούμορ, που συχνά αποτυπώνουν μια καλλιτεχνική ανάγκη έκφρασης πέρα από τη χρηστική τους σημασία. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες επιδιώκουν με τα έργα τους να παρουσιάσουν μια ριζοσπαστική ανάγνωση του Σκιάχτρου, σε συνάρτηση με τις αισθητικές αναζητήσεις τους και τα προβλήματα της εποχής μας, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονται.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Blind Adam, Jose Angelino, Micol Assaël, Κώστας Γουζέλης, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, François Perez, Jorge Peris, Gianni Politi, John Roloff, Nunzio, Aντρέας Σάββα, Αλέξανδρος Τζαννής, Diego Valentino. Έκτακτη συμμετοχή: Jonathan Nossiter.

Στο Οινοποιείο εκτίθενται φωτογραφικά έργα του Γιώργου Χαϊδόπουλου και του Πάνου Κοκκινιά με θέμα τo Σκιάχτρο.

Παράλληλα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή της τελευταίας ταινίας του Jonathan Nossiter «Φυσική Αντίσταση». Ενα μεθυστικό ταξίδι στο καλό κρασί, τον κινηματογράφο και την τέχνη, με φόντο τη μαγευτική Τοσκάνη και το Πιεντμόντ, σε ένα παρεΐστικο και χαριτωμένο ντοκιμαντέρ, διαφορετικό από τα άλλα.

Ο Τζόναθαν Νόσιτερ, με το ντοκιμαντέρ «Μοndovino» είχε εκθέσει τη βιομηχανοποίηση της οινοποιίας στη Γαλλία, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον ενός επαγγέλματος και την απόλαυση ενός ποτού που για πολλούς αποτελεί ιερή τέχνη. Δέκα χρόνια μετά, επιστρέφει, αλλά με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: εστιάζοντας στις μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες που αρνούνται τα χημικά στα προϊόντα τους και ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συζητήσεις γίνονται σε φιλικά τραπέζια, με χαλαρή διάθεση, σομελιέ, παραγωγούς και απλούς ανθρώπους, με χιουμοριστικές προσθήκες από αποσπάσματα ταινιών, σαν σκόρπια σχόλια που συνδέουν με έναν ιδιαίτερο, κομψά «μεθυσμένο» τρόπο την απόλαυση του κινηματογράφου με αυτήν του κρασιού, ως μορφές κουλτούρας που τέρπουν, προβληματίζουν και αγωνίζονται να διατηρήσουν την αθωότητα τους.

Δείτε το trailer της ταινίας:


Συντελεστές:

Συντονισμός έκθεσης: Μαρία Βασαριώτου

Παραγωγή: Κτήμα Σιγάλα
Πληροφορίες: Tηλ: +30 22860 71644


 Εμείς από το House of Wine συγχαίρουμς τον Πάρι Σιγάλα και τους συνεργάτες του για αυτή την καλλιτεχνική πρωτοβουλία που συνδέει το κρασί με την Τέχνη, και ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Μοιραστείτε το άρθρο: