Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

H Septem μας προκαλεί και μας προσκαλεί

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Όταν ξεκίνησε το κίνημα της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας δεν μπορούσα να φανταστώ, όπως πιστεύω και εσείς, ότι θα καταφέρει να επιβιώσει τόσο καλά. Τα τελευταία χρόνια οι ενδείξεις είναι τόσο θετικές, κυρίως από την δημιουργία όλο και περισσότερων αξιόλογων ετικετών από πολλά μέρη της χώρας.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αυτή η ευκαιρία να απολαμβάνουμε πλέον διάφορους τύπους μπύρας με Ελληνική καταγωγή, αρώματα και χρώματα, οφείλονται στους ανθρώπους που πρώτοι τόλμησαν με μεράκι, πάθος και ρίσκο να μας συστήσουν τα πρώτα ποιοτικά τους προϊόντα. Η δική τους η δουλειά έδωσε το κίνητρο και την ασφάλεια να ακολουθήσουν και άλλοι. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Septem, από τις πρώτες Ελληνικές ζυθοποιίες με καταγωγή από την Εύβοια.

Οι δημιουργοί της είναι δυο νέοι άνθρωποι, που μας διέδωσαν ένα αγαπημένο μότο: “κάθε μέρα έχει τη γεύση της”.Δηλαδή, μια διαφορετική μπύρα για κάθε μέρα της εβδομάδας και ήδη έχουν κυκλοφορήσει την Monday (pilsner), την Friday (pale ale) και την Sunday (honey golden ale). Αν δεν τις έχετε δοκιμάσει προτείνω να το κάνετε και να επιστήσετε την προσοχή σας στα φοβερά αρώματα.

Πίσω τους κρύβεται ένας οινολόγος ο Σοφοκλής. Για τον Σοφοκλή Παναγιώτου η ενασχόληση με την μπύρα ήταν μεγάλη επιθυμία. Η μπύρα γι αυτόν έχει πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές από το κρασί. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι μαζί της μπορείς να κάνεις κάθε μέρα τρύγο και έτσι να ψαχτείς. Αυτό που μου έκανε εντύπωση εκτός από τον υπερσύγχρονο χώρο είναι η διαδικασία παραγωγής. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ώστε να προστατεύεται και να αναδεικνύεται το άρωμα. Όπως το σταφύλι είναι για το κρασί, έτσι είναι και ο λυκίσκος για τη μπύρα και ο Σοφοκλής Παναγιώτου τον διαχειρίζεται και χρησιμοποιεί ολόκληρα τα φύλλα του και όχι τις συνηθισμένες επεξεργασμένες μορφές pellets. Η αδυναμία του στο λυκίσκο είναι έκδηλη: φροντίζει να αναγράφεται πάντα ο ιδιαίτερος τύπος στο μπουκάλι αλλά κυρίως έχει ξεκινήσει μια πειραματική φύτευση. Η προσπάθεια καλλιέργειας λυκίσκου στη χώρα μας είναι κάτι εντελώς καινούριο και σίγουρα θα δημιουργήσει ένα νέο πυρήνα και μια καινούρια ώθηση στην τοπική αγορά. Οι ανησυχίες όμως για τους δημιουργούς της Septem δεν τελειώνουν εδώ. Τρέχουν πιλοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή ενός νέου χώρου δοκιμής και προβολών, ετοιμάζουν τους 2 καινούριους τύπους μπύρας που θα βγουν στην αγορά και οργανώνονται για να ξεπεράσουν την παραγωγική δυναμικότητα του 2011, που υπολογίζεται στις 300.000-350.000 φιάλες.

Μάλιστα μια από τις καινούριες μπύρες που θα κυκλοφορήσει θα εξαρτηθεί από αυτή την Κυριακή 27 Μαίου. Η Septem διοργανώνει το πρώτο διαγωνισμό homebrewing στο ζυθοποιείο της από τις δέκα το πρωί. Οι επίδοξοι homebrewers θα πάνε τις συνταγές τους, θα αξιολογηθούν από επιτροπή και η καλύτερη θα αποτελέσει την πρώτη μπύρα της νέας σειράς Septem Homebrewer Recipes. Μια φοβερή ιδέα, πρόκληση και πρόσκληση από αυτές που χρειαζόμαστε στο κόσμο της μπύρας.

Η Κυριακή αυτή είναι επιπλέον μια ευκαιρία για βόλτα αυτές τις ωραίες μέρες, που θα έχει φυσικά πλούσιο άρωμα λυκίσκου…Εγώ θα έχω την χαρά να είμαι στην επιτροπή αξιολόγησης επομένως θα σας μεταφέρω τα πάντα με λεπτομέρεια….

Βέβαια μπορείτε να κάνετε υπομονή γιατί και εμείς από το House of wine κάτι σας ετοιμάζουμε…..


Μοιραστείτε το άρθρο: