Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τι σημαίνει ο καλόγερος στην ετικέτα Μπύρας;

Τι σημαίνει ο καλόγερος στην ετικέτα Μπύρας; Από τον Ν. Ραδίση

Πριν μερικές μέρες βρέθηκα σε μια εκδήλωση, στην οποία πουλούσαν μεταξύ άλλων και μπύρες. Εκεί άκουσα για πολλοστή φορά το άτοπο, "η μπύρα αυτή είναι μοναστηριακή, γιατί έχει έναν καλόγερο στην ετικέτα της." Σκέφτηκα λοιπόν, με αφορμή αυτή την εμπειρία να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.

Κάθε μπύρα που έχει καλόγερο και μοναστήρι στην ετικέτα της δεν είναι μοναστηριακή. Μοναστηριακή είναι μια μπύρα που παρασκευάζεται για λογαριασμό ενός μοναστηριού από μια ιδιωτική εταιρεία ή απ το ίδιο το μοναστήρι και αναφέρει πάνω στην ετικέτα την λέξη Abbaye ή Abbey. Μπορούμε να συναντήσουμε και τις μπύρες Trappiste, οι οποίες παράγονται αποκλειστικά από Τραπίστες μοναχούς. Ούτε από ιδιώτες, ούτε από άλλα τάγματα.

Τα μοναστήρια που παράγουν μπύρα Trappiste είναι έξι στο Βέλγιο και ένα στην Ολλανδία:

Βέλγιο

1. Brouwerij Westvleteren/St Sixtus

2. Brouwerij der Trappisten van Westmalle

3. Brasserie de Rochefort

4. Brasserie d' Orval

5. Bières de Chimay

6. Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis (Achel)

Ολλανδία

1. Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe)

Οι υπόλοιπες όπως οι Leffe Brune, Gulden Carolus Triple, Trippel Karmeliet και άλλες ανήκουν στην κατηγορία Abbey. Οι Paulaner και Franziskaner, αν και έχουν μοναχούς στην ετικέτα, δεν είναι μοναστηριακές, αλλά Weiss, που στο παρελθόν παρασκευάζονταν από μοναχούς σε μοναστήρια και οι συνταγές τους πωλήθηκαν σε μεγάλες ζυθοποιίες ακόμα και πολυεθνικές.

 Στην χώρα μας δεν παράγουμε μοναστηριακές μπύρες, οπότε αν ακούσετε κάποιον να σας προτείνει μια ελληνική μπύρα, μοναστηριακού τύπου, θα είναι μάλλον παραπληροφορημένος.

Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: