Φάκελος: Μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα – Μέρος 1ο

Φάκελος: Μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα – Μέρος 1οΑπό τον Ν. Ραδίση

Όπως είχα αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο, η ανάγκη για οικονομία οδηγεί σε επιλογή της ποιοτικής μπύρας όπως και τόσων καταναλωτικών κυρίως αγαθών. Η στροφή στην ποιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλό κόστος ακόμα και όταν αναφερόμαστε σε μικρές ποσότητες όπως εκείνες που παράγονται στα μικροζυθοποιία της χώρας μας. Τα μικροζυθοποιία που γίνονται όλο και περισσότερα και πιστεύω πως αξίζει μια αναφορά στο καθένα.
Η αρχή έγινε το 1997 απ’ την Craft. Η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία είχε ως σκοπό να φέρει στην Ελλάδα κάτι νέο. Την κατανάλωση μπύρας σε εστιατόριο που παράγει την μπύρα του. Ιδέα που υπήρχε πολλές δεκαετίες εφαρμοσμένη στο εξωτερικό. Ιδέα που στην χώρα μας έγινε επίσης αποδεκτή. Δυστυχώς όμως οι δύσκολες οικονομικές καταστάσεις οδήγησαν την Craft να διακόψει την λειτουργία των εστιατορίων και να περιοριστεί στην παραγωγή και εμπορική διάθεση των μπυρών της.

Η Craft είναι η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία που παρήγαγε καπνιστή μπύρα, την Craft Smoked Lager. Παράγει επίσης τις Craft Black Lager, Craft Red Ale, Craft Weiss, Craft Athens Lager και Craft Pilsner.

Η πιο γνωστή και πολυβραβευμένη σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό αυτή την στιγμή είναι η Septem απ’ την Εύβοια. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2009, στο Ωρολογίο του Δήμου Αυλώνος στην Εύβοια, από τον Χημικό – οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και από τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου. Διαθέτει στην αγορά, φρέσκια, εμφιαλωμένη, απαστερίωτη μπύρα. Το όνομα "Septem" στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας. Οι Septem Monday’s Pilsner και Septem Friday’s Pale Ale βραβεύθηκαν με χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Design & Packaging στο International Beer Challenge 2010 στο Λονδίνο. Παρήγαγε την πρώτη ελληνική Porter, αρχικά ως εποχιακή το χειμώνα του 2011. Τον περασμένο Δεκέμβριο, παρήγαγε την Porter ως Saturday’s εντάσσοντας την στην σειρά των μπυρών της. Παράγει επίσης την Sunday's Honey Golden Ale, μια εξαιρετική μπύρα με αισθητή την επίγευση μελιού.

Ήταν μια φορά, τρεις ξένοι, (δεν θα πω ανέκδοτο) ένας Σέρβος ζυθοποιός, ο Boban Κrunic, ένας Άγγλος οινέμπορος, (είπαμε δεν θα πω ανέκδοτο όσο και αν έτσι φαίνεται) ο Steve Daniel, μια Αμερικανίδα, η Majda Anderson και ένας Έλληνας οινολόγος οινοπαραγωγός, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, (ε ναι λοιπόν δεν ήταν ανέκδοτο ήταν…) η κορυφή στο εταιρικό σχήμα της σχετικά νεοσύστατης Μικρόζυθοποιίας Σαντορίνης που εμφανίστηκε το 2011 στο προσκήνιο. Η Μικρόζυθοποιία Σαντορίνης εδρεύει στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνίας της Σαντορίνης. Διαθέτουν εξαιρετικό εξοπλισμό αιχμής από την Αυστρία (Flecks Brauhaus 300) και την Ολλανδία με τον οπόιο παράγουν τις εξαιρετικές απαστερίωτες: Yellow Donkey (ξανθιά ale), Red Donkey (κόκκινη ale) και Crazy Donkey (IPA).

Η επόμενη μικροζυθοποιία στην χώρα μας είναι η… ωπ! Δεν είναι μια είναι πολλές ακόμα… Θα σας τις αναφέρω σε επόμενο, για να μπορώ να πιω τις παραπάνω μπύρες ως την επόμενη φορά, καθώς Craft και Septem έχουν δέκα μπύρες και η βδομάδα μόλις εφτά μέρες.. Άρα θα πιω τρεις μπύρες επιπλέον…

Στην υγειά μας..!



Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: