Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Με τι συνοδεύουμε ένα ποτήρι Μπύρα;

Με τι συνοδεύουμε ένα ποτήρι Μπύρα; Από τον Ν. Ραδίση

Πόσες φορές έχετε επισκεφτεί κάποιο bar ή κάποια καφετέρια και ζητήσατε να σας φέρουν μπύρα; Να φανταστώ άπειρες. Πόσες φορές σας έχουν φέρει την μπύρα σας ζεστή ή με παγωμένο ποτήρι; Αρκετές θα μου πείτε. Πόσες όμως φορές σας έχουν φέρει την μπύρα σας με κάτι διαφορετικό, πέρα απ’ τα πατατάκια, τα pop corn ή τους ξηρούς καρπούς; Αλήθεια, δεν έχετε σκεφτεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο στην χώρα μας; Λάθος!

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τα περισσότερα bar του κόσμου, σερβίρουν με τα ποτά και την μπύρα τους, πατατάκια ή ξηρούς καρπούς. Στην χώρα μας εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων η παροχή και ανανέωση των συνοδευτικών ειδών είναι δίχως κόστος για τον πελάτη. Στην Αγγλία ή την Κύπρο για παράδειγμα υπάρχουν ειδικές κερματομηχανές στο bar, όπου μπορεί ο κάθε πελάτης να προμηθευτεί ποσότητα ίση με την αξία που έβαλε στο μηχάνημα.

Υπάρχουν όμως χώρες που δεν σερβίρουν μόνο ξηρούς καρπούς ή πατατάκια με την μπύρα. Τελευταίως αυτή την πρόθεση δείχνουν και πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σερβίροντας σνακ, όπως tapas ή πιτάκια που δένουν αρμονικά με το ποτό ή την μπύρα. Ας δούμε όμως τι σερβίρουν ορισμένες χώρες με την μπύρα τους.

Στην Ρωσία για παράδειγμα όπου το κρύο είναι αρκετά δυνατό, τα ψάρια δεν σπανίζουν, όπως και τα δημητριακά, σερβίρουν με την μπύρα, τυρί, παστό ψάρι και αρωματισμένα croutons. Υπάρχει η πιθανότητα να συναντήσουμε ως συνοδευτικό και ένα είδος σκορδόψωμου.

Το σκορδόψωμο, σε μια απλή του μορφή συναντάται και στην Τουρκία, όπως στην χώρα μας και την γειτονική Ιταλία. Οι Ιταλοί συνδυάζουν την μπύρα τους και με ελιές. Οι έτεροι της Μεσογείου, οι Ισπανοί, είναι εκείνοι που συνοδεύουν τα πάντα με tapas. Πρόκειται για μικρά ψωμάκια από κρέας, ψάρι, τυρί, αβγά, λαχανικά ή και κρέμες απ’ όλα τα προηγούμενα, προσεκτικά επιλεγμένα για να αναδεικνύουν την γεύση και να μη καλύπτουν τα αρώματα.

Οι Βρετανοί συνοδεύουν την μπύρα τους με κομματάκια χοιρινού, τουρσιά, πίτες και οστρακοειδή. Μην σας φαίνεται περίεργο. Στην Βρετανία παράγεται η Oyster Stout. Τι θα ταίριαζε λοιπόν καλύτερα από οστρακοειδή, με το συγκεκριμένο είδος μπύρας!

Στην Τσεχία, οι μπύρες συνοδεύονται εκτός από πικάντικα φαγητά και με τουρσιά, όπως το αγγουράκι τουρσί. Το σκορδόψωμο συναντάται και εδώ, ενώ οι πατατόπιτες είναι απ’ τις αγαπημένες τους γεύσεις για τις ξανθές τους μπύρες.

Οι «εργάτες» της μπύρας, οι Γερμανοί δηλαδή δεν θα μπορούσαν να μην συνοδεύσουν τις μπύρες τους, εκτός απ’ τα λουκάνικα και τα κότσια, την ώρα του φαγητού, με τα φημισμένα Pretzels. Οι Γερμανοί συνδυάζουν την μπύρα με τα μαλακά pretzel, όχι τα σκληρά, αυτά που είναι όπως το ψωμάκι δηλαδή. Μην τρελαθείτε αν δείτε Γερμανούς να συνδυάζουν την μπύρα τους με ραπανάκια, κρεμμύδι ή ακόμα και ωμό κιμά..!

Τέλος, η μόδα των pop corn στην χώρα μας είναι Αμερικάνικη επιρροή. Το ίδιο και τα nachos. Με σος τυριού, σκέτα ή πιο πικάντικα, τα συναντούμε και στην χώρα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε σ’ αυτά και τα pretzels. Παρ’ ολίγο να πνίξουν έναν Πρόεδρο της Αμερικής, αυτά τα πολύ ταιριαστά σνακ με την μπύρα. Η διαφορά με τα γερμανικά είναι ότι τα αμερικάνικα είναι σκληρά.

Αν τυχόν παράλειψα κάποιες απ’ τις συνήθειες κάποιου λαού, με μεγάλη μου χαρά να δεχτώ επισημάνσεις, ώστε να τα έχω στην λίστα μου για μελλοντική αναζήτηση. Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον και να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις για να συνδυάσετε την μπύρα σας, τόσο στο σπίτι (νομίζω είναι πιο εύκολο) όσο και στην έξοδό σας.Στην υγειά μας..!Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: