Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Guinness: St. Patrick's Day τριήμερος εορτασμός στην Ελλάδα

Guiness: St. Patrick's Day τριήμερος εορτασμός στην ΕλλάδαΑπό τον Ν. Ραδίση

Κάθε χρόνο σε πολλές μπυραρίες, pub και ταβέρνες στον κόσμο βλέπουμε να γιορτάζεται η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου. Τριφυλλάκια στολίζουν κάθε σημείο στον χώρο, ειδικά καπέλα στο σχήμα τους παίρνουν θέση στο κεφάλι κάθε επισκέπτη του χώρου ή ακόμα και στον δρόμο. Ξωτικά με χρυσάφι στην άκρη ενός ουράνιου τόξου κάνουν την εμφάνιση τους και ο κόσμος γιορτάζει με μεγάλη χαρά, μεταξύ γνωστών και αγνώστων.

Πρόκειται για την γιορτή της φιλίας, για την ημέρα που οι Ιρλανδοί γιορτάζουν την έλευση του Χριστιανισμού στην χώρα τους. Ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Πατρικίου, έχει συνδεθεί, για τον κόσμο που δεν σχετίζεται με την Βρετανία, με την ημέρα που η Guinness προσφέρει άφθονη μπύρα σε επετειακά ποτηράκια με τριφύλλια, τόσο σχηματισμένα στον αφρό, όσο και σε κάθε λογής διαφημιστικό υλικό.

Ας βάλουμε λίγο τα πράγματα στην θέση τους. Η ιστορία αναφέρει, ότι ένας νεαρός Σκοτσέζος εν ονόματι Maewyn Succat, έπεσε θύμα απαγωγής από Ιρλανδούς πειρατές. Ευτυχώς για την ζωή του, τον εξανάγκασαν να δουλεύει σαν βοσκός σκλάβος, υπό καθεστώς σκλαβιάς. Η προσευχή είχε γίνει μέρος της καθημερινότητάς του, γεγονός που τον έφερε τόσο κοντά με τον Θεό, που κάποια στιγμή οραματίστηκε την επιστροφή στην πατρίδα του. Άγνωστος πως, πράγματι επέστρεψε στους δικούς του, χειροτονήθηκε ιερέας και αποφάσισε να επισκεφτεί την Ιρλανδία, για μια ακόμη φορά. Στόχος του ήταν να διαδώσει την πίστη του, τον Καθολικισμό, στους παγανιστές Ιρλανδούς.

Χρησιμοποιώντας το όνομα Πατρίκιος (Patrick), όργωσε την Ιρλανδία και διέδωσε την νέα θρησκεία, χρησιμοποιώντας στοιχεία της παγανιστικής θρησκείας, αλλά και του πολιτισμού των Ιρλανδών για να εξηγήσει κάποια στοιχεία. Το ξωτικό με το χρυσάφι στην άκρη του ουράνιου τόξου και το τριφύλλι, με το οποίο εξήγησε την Αγία Τριάδα, ήταν ανάμεσα σ’ αυτά. Υπολογίζεται ότι πέθανε μεταξύ 461-493μ.Χ. Είναι ο προστάτης των Ιρλανδών και γι αυτό οι Ιρλανδοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, παρέλασαν το 1762, για να τιμήσουν τον θάνατό του. Ήταν η πρώτη παρέλαση και ο πρώτος εορτασμός.

Από τότε η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου γιορτάζεται κάθε 17η Μαρτίου. Παρελάσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο που υπάρχουν Ιρλανδοί. Μάλιστα απ’ το 1962, στο Σικάγο των ΗΠΑ ο ποταμός βάφεται πράσινος, στα πλαίσια του εορτασμού. Κάθε Ιρλανδική μπύρα στηρίζει την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, με πιο γνωστή την Guinness.

Η Guinness, γιορτάζει κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο την ημέρα, διοργανώνοντας τριήμερο εκδηλώσεων. Στην χώρα μας πολλές επιχειρήσεις, προσφέρουν εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτή την ημέρα υποστηριζόμενες, απ’ την Guinness. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να συμμετέχουν σ’ αυτή την παγκόσμια γιορτή, αγάπης και φιλίας, προσφέροντας την μαύρη Ιρλανδέζικη μπύρα. Για φέτος η Guinness, έχει σκοπό να σπάσει κάθε ρεκόρ, όπως αναφέρει στην σελίδα της στο διαδίκτυο.

Τώρα που μάθαμε κάποια ιστορικά στοιχεία, ας μπούμε στο site της Guinness να βρούμε ένα μέρος να επισκεφτούμε το βράδυ, να πιούμε χλιαρή Guinness και να περάσουμε καλά, ακούγοντας Ιρλανδικές μελωδίες, σε μια φιλική και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Είναι παντού, σ’ όλη την Ελλάδα!


Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: