Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Προτάσεις για Ανοιξιάτικες μπύρες.

Προτάσεις για Ανοιξιάτικες μπύρες.Από τον Ν. Ραδίση

Ήθελα να γράψω αυτό το άρθρο, απ’ τις αρχές Μαρτίου. Απ’ την αρχή της άνοιξης. Η νέα εποχή που είχε, έρθει η σειρά της, εκτός των κλιματικών αλλαγών μας οδηγεί και σε άλλες, όπως της αλλαγής της ώρας απ’ την χειμερινή στην καλοκαιρινή. Αλλάζοντας την ώρα είναι η κατάλληλη εποχή να προσαρμοστούμε ομαλά, σε πιο καλοκαιρινούς ρυθμούς. Το γεγονός όμως ότι ο καιρός κάνει τα «δικά του» δεν μου επέτρεψε να γράψω αυτό το άρθρο. Να που με την αλλαγή της ώρας, ήρθε και η στιγμή του.

Άνοιξη! Τα πουλάκια τιτιβίζουν, τα λουλούδια ανθίζουν και εμείς πίνουμε στο μπαλκόνι μας μπύρες, βλέποντας (αν αυτό είναι δυνατό στην περιοχή που μένουμε) λίγο πράσινο, μια αμυγδαλιά ή κάποιο άλλο δέντρο. Ο ήλιος είναι πιο δυνατός και όσο θα πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι τόσο θα δυναμώνει και θα μας ζεσταίνει. Συνεπώς τι θα χρειαστούμε; Μια μπύρα να μας δροσίζει, να μας ξεδιψά και όχι να μας βοηθά να ζεσταθούμε.

Ποιες μπύρες είναι όμως αυτές που μας ζεσταίνουν; Οι υψηλόβαθμες σε αλκοόλ! Οι μπύρες που παράγονται στο εξωτερικό για ειδικές εκδηλώσεις, οι επετειακές μπύρες όπως η Samichlaus απ’ την Αυστρία. Λειτουργούν όπως ακριβώς το brandy ή vodka στα κρύα κλίματα. Αν λοιπόν, πιούμε μια μπύρα πάνω από 9% αλκοόλ οποιαδήποτε ώρα το καλοκαίρι, τότε δεν θα την ευχαριστηθούμε. Άρα αυτές τις μπύρες τις ξεχνάμε σιγά σιγά. Ομαλά, λοιπόν θα αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας για αυτές.

Όσο είμαστε στην άνοιξη, μπορούμε να καταναλώσουμε μπύρες από 9% και κάτω, άλλωστε το βράδυ, την έχει την ψύχρα. Πολύ ωραία, θα μου πείτε. Έχεις να μας προτείνεις όμως κάποιες; Βεβαίως και έχω! Απλά να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μπύρα δεν πίνεται κυρίως το καλοκαίρι, πίνεται όλο τον χρόνο. Όπως λοιπόν αλλάζουμε βιτρίνες στα καταστήματα και cocktail list στα bars, έτσι αλλάζουμε και τις συνήθειες μας στις μπύρες. Αλλά πολύ μίλησαμε. Ας δούμε πέντε μπύρες, κατάλληλες για την άνοιξη.

1. Ambre des Flandres - Πολύχρωμη, λαμπερή, μυρωδάτη και ελκυστική. Μια μπύρα με έντονη παρουσία της βύνης και τέλειο πάντρεμα ανάμεσα στα γήινα, φρουτώδη, spicy και καραμελένια αρώματα.

2. Chimay Red – Η αυθεντική κόκκινη Trappist, απ’ το Βέλγιο, με έντονη παρουσία βερίκοκου. Κόκκινα φρούτα, καραμέλα, καφές και πικάντικα μπαχαρικά. Απίστευτη εμπειρία για μια ανοιξιάτικη νύχτα καθώς σερβίρεται στου 10-12 βαθμούς Κελσίου.

3. Corsendonk Agnus – Ξανθιά δυνατή Ale απ’ το Βέλγιο, που αναδύει φρούτα, φλούδες λεμονιού, μήλα και μπαχαρικά. Τα 7,5% αλκοόλ είναι ότι πρέπει για να συνδυαστούν με ένα ωραίο φαγητό σε μια πιο ψυχρή μέρα της άνοιξης

4. Septem/Monday's Pilsner – Η ελληνική μπύρα απ’ το Ωρολόγιο Αυλίδος, με τον κρεμώδη αφρό, αφήνει τις αισθήσεις μας να πλέουν σε ένα καταπράσινο γεμάτο ανοιξιάτικα λουλούδια λιβάδι.

5. Arcobräu Weiss Hell - Γερμανική Weiss που διαθέτει φρουτώδη χαρακτηριστικά και πικάντικη γεύση. Είναι αισθητή η παρουσία της επίγευσης μπανάνας και λυκίσκου. Παράγεται απ’ το 1826. Συνδυάζεται με ωραίες σαλάτες εποχής και δροσίζει σε κάθε στιγμή.
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: