Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Φεστιβάλ Μπύρας Oktoberfest του Μονάχου

Φεστιβάλ Μπύρας Oktoberfest του ΜονάχουΑπό τον Ν. Ραδίση

Πόσο με κάνουν να ζηλεύω οι φίλοι μου που τέτοια εποχή ανεβάζουν φωτογραφίες στο facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, από τις ωραίες στιγμές στο Oktoberfest του Μονάχου.
 Ξέρετε το Φεστιβάλ Μπύρας Οκτωβρίου, σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση, διαρκεί για δυο βδομάδες και ολοκληρώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Ο λόγος που το Φεστιβάλ ξεκινά μέσα στον Σεπτέμβριο, έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Μόναχο εκείνη την εποχή. Για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες καιρικές συνθήκες μετέφεραν το Φεστιβάλ αρκετά νωρίτερα.

Το 1810 ο Βασιλιάς της Βαυβαρίας Λουδοβίκος Α’ παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Θηρεσία της Σαξωνίας-Χιλντμπουργκχάουζεν. Για τους γάμους τους έγινε μια τεράστια γιορτή. Προς τιμήν της χάρισαν το όνομα της στο λιβάδι όπου γίνεται η γιορτή. Το λιβάδι της Τερέζας ή Θηρεσίας είναι γνωστό ως Theresienwiese. Απ το όνομα του λιβαδιού προέκυψε η συντομία του Φεστιβάλ, "die Wies'n" που σημαίνει στα λιβάδια.

Κάθε χρόνο στις 12 το μεσημέρι όλος ο κόσμος περιμένει απ τον Δήμαρχο του Μονάχου να φωνάξει την έκφραση «O zapft is!», σε ελεύθερη μετάφραση «Το βαρέλι είναι έτοιμο!», χτυπώντας με ένα σφυρί το πρώτο βαρέλι μπύρας της εκδήλωσης.

Η ιστορία αναφέρει πως το βασιλικό ζεύγος παντρεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 1810 και προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι κάτοικοι του Μονάχου. Αυτό έγινε στα πλαίσια της πολιτικής των ηγεμόνων να έχουν εύθυμο τον λαό και να μοιράζονται κάποιες στιγμές από κοινού. Η επανάληψη της γιορτής καθιερώθηκε σύμφωνα με την ιστορία εξαιτίας των ιπποδρομιών (οι ιπποδρομίες καταργήθηκαν το 1960, ωστόσο αρκετά άλογα και βόδια σέρνουν ακόμα τις παραδοσιακές άμαξες με τα βαρέλια) και των υπόλοιπων παράλληλων δραστηριοτήτων που ψυχαγώγησαν τον λαό ο οποίος επιθυμούσε ανάλογες ενέργειες.

Το Φεστιβάλ λάμβανε χώρα κάθε χρόνο. Όμως οι πόλεμοι και οι οικονομικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την διεξαγωγή του για αρκετές φορές. Έτσι δεν είχαμε Oktoberfest από το 1914 ως και το 1918 λόγω του 1ου ΠΠ όπως και από το 1939 ως και το 1945 λόγω του 2ου ΠΠ. Τα έτη 1919, 1920, 1946-48 οι Γερμανοί διοργάνωσαν αντί του Oktoberfest ένα Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Μπύρας. Το πιο σκοτεινό σημείο στην ιστορία της εκδήλωσης είναι η 26η Σεπτεμβρίου 1980. Ένας 21χρονος νεοναζί, που βρήκε ακαριαίο θάνατο προκάλεσε το θάνατο 13 επισκεπτών και τον τραυματισμό 200, με την βόμβα που είχε στην κατοχή του.

Στο Φεστβάλ συμμετέχουν μόνο ζυθοποιίες του Μονάχου. Όλες παράγουν την επαιτιακή μπύρα του Φεστβάλ, την γνωστή Oktoberfestbier. Οι ζυθοποιίες που συμμετέχουν είναι: Löwenbräu, Spaten, Augustiner, Hofbräu, Paulaner και Hacker-Pchorr. Η ζυθοποιία που σήμερα υπάρχει στο κάστρο του απόγονου του τότε Βασιλειά, στο Kaltenberg, η γνωστή König Ludwig δεν συμμετέχει. Είναι ειρωνικό, να μην μπορούν να συμμετέχουν, οι απόγονοι εκείνων για τους οποίους έγινε το πρώτο Oktoberfest.

Το Oktoberfest όπως και η ζυθοποιία König Ludwig, έχουν και λίγο ελληνικό χρώμα. Ο Λουδοβίκος (Ludwig) ήταν ο πατέρας του Όθωνα, Βασιλιά των Ελλήνων. Συνεπώς ο σημερινός απόγονος και ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας έχει κάποια σχέση όσο αφορά το παρελθόν του με την Ελλάδα. Η ζυθοποιία διοργανώνει δικούς της εορτασμούς κάθε καλοκαίρι, στο κάστρο, με μονομαχίες ιπποτών με παραδοσιακές ενδυμασίες, ιπποδρομίες και διαγωνισμούς μπύρας.

Το Oktoberfest έχει καθιερωθεί σαν πανηγύρι, με μουσική, χορό, στο οποίο ρέει άφθονη μπύρα και υπάρχουν ατέλειωτα μέτρα λουκάνικα. Η μπύρα σερβίρεται από σερβιτόρους και σερβιτόρες ντυμένοι με την παραδοσιακοί ενδυμασία της Βαυαρίας, ενώ πολλοί επισκέπτες ντύνονται ανάλογα. Αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε κάποια στιγμή το Φεστιβάλ, μην πάτε με την ιδέα ότι θα πιείτε ένα μικρό ποτήρι. Εκεί υπάρχουν τα γνωστά Maß (Μας). Αυτά είναι «ποτηράκια» 1 λίτρου. Η μπύρα σερβίρεται μόνο σ’ αυτά. Οι σερβιτόρες μάλιστα είναι τόσο δυνατές που μπορεί να σηκώσουν και περισσότερα από 20 ποτήρια.

Γίνεται τώρα, να βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες και να μην ζηλεύεις; Γίνεται να μην θες να είσαι εκεί κάθε χρόνο; Κι όμως γίνεται όταν έχεις δουλειές. Όπως γίνεται να πιούμε μια μπύρα μετά από αυτό το άρθρο..Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: