Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Φήμες και εξελίξεις στη αγορά της Μπύρας

Φήμες και εξελίξεις στη αγορά της Μπύρας.Από τον Ν. Ραδίση

Η ελληνική ζυθοποιία τα τελευταία χρόνια έχει μια ανοδική τάση. Ανοίγει η μια ζυθοποιία μετά την άλλη. Ξεκινούν με μια ή δύο μπύρες και ανοίγονται όλο και παραπάνω. Κάποιες έχουν πρόγραμμα, κάποιες άλλες παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους, άλλες απλά κάτι έκαναν λάθος.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν εμφανιστεί νέες μπύρες στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε με την ACE της Septem, μια μπύρα που ζυμώθηκε σε περιορισμένη ποσότητα. Συνεχίσαμε με την ΝΗΣΟΣ και την Delphi πριν το καλοκαίρι. Στα μέσα καλοκαιριού μπήκε στην ζωή μας η ζ απ την ΕΖΑ και τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε η τρίτη μπύρα της Volkan η Witebier ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένουμε μια νέα κυκλοφορία απ την Septem.

Παρατηρούμε λοιπόν μια δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στην ελληνική αγορά μπύρας και οδηγεί σε ακόμα περισσότερες επιλογές. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο ζυθοποιείο της Septem, χάρηκα πάρα πολύ αφενός γιατί έμαθα ότι ετοιμάζουν έναν νέο κωδικό, μια ακόμα μπύρα, αφετέρου γιατί είδα ότι οι άνθρωποι επενδύουν. Με πρόγραμμα και μελετημένα βήματα, ετοιμάζουν την επέκταση του ζυθοποιείου, δημιουργώντας μια αποθήκη και επεκτείνοντας το ζυθοβραστήριο. Αξίζει να αναφέρουμε και την πειραματική καλλιέργεια λυκίσκου που τους χάρισε μετά από μετά από έξι μήνες τα πρώτα δικά τους δέκα κιλά Cascade. Ήδη οραματίζομαι την Septem Pilsner ή την Septem Pale Ale να φτιάχνετε με ελληνικούς λυκίσκους.

Τώρα που είπα λυκίσκους. Κάπου άκουσα πως και οι μεγαλύτερες εταιρείες σκέφτονται παραγωγή λυκίσκου. Λέτε να δούμε ΦΙΞ με ελληνικό λυκίσκο; Μακάρι..

Με την ίδια περίπου λογική κινούνται σ την Κέρκυρα. Το πρόσφατο φεστιβάλ μπύρας που διοργάνωσε η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία ήταν η αφετηρία για την παραγωγή μπύρας Weiss. Έτσι στο πρόγραμμα υπάρχει η παραγωγή μιας ακόμα μπύρας στην Κέρκυρα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε θα είναι έτοιμη.

Η Delphi, κατάφερε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τις καταλήψεις κτηρίων για να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Σύντομα λοιπόν στο ζυθοποιείο της στην Χαλκίδα, θα χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, οπότε και θα ξεκινήσει να βράζει. Μέχρι τότε εμείς απολαμβάνουμε τις τελευταίες Delphi απ το Τορίνο και εκείνοι καθαρίζουν και ετοιμάζουν με υπομονή το ζυθοποιείο.

Η ΕΖΑ την Δευτέρα, στα πλαίσια της AGORA θα παρουσιάσει επίσημα την μπύρα ζ. Η ζ είναι υποστηρικτής στην 4η Biennale που γίνεται στο παλιό Χρηματιστήριο στην Σοφοκλέους. Η ζ έχουμε πει πως φιλοδοξεί να γίνει η καλύτερη mainstream pilsener της αγοράς. Βρίσκεται σε καλό δρόμο, όπως άλλωστε και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, που εδώ και έξι μήνες προσπαθεί να παρουσιαστεί πιο δυνατή απ ότι στο παρελθόν. Θυμίζω ότι η ΕΖΑ παράγει και τις Berlin, Blue Island και Pils Hellas, με τις δυο πρώτες να είναι ακόμα πολύ νέες στην αγορά.

Η ΝΗΣΟΣ όλο το καλοκαίρι έκανε τους πάντες να μιλούν για εκείνη. Τώρα προσπαθεί να κερδίσει την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, επιλέγοντας προσεκτικά σε ποια σημεία θα τοποθετηθεί. Μια μπύρα που παράγεται από ανθρώπους που αγαπούν το προϊόν και την χώρα τους, δείχνει πως το μέλλον της θα είναι αισιόδοξο.

Δυστυχώς, μέσα στο καλοκαίρι, χάσαμε μια φίλη απ την παρέα μας. Η Μεσσηνιακή ΝΕΔΑ, δίχως ζυθοποιείο, δεν παράγεται πια. Δίχως ανακοινώσεις, η ζυθοποιία, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά, για το αν θα συνεχίσει την παραγωγή της στο μέλλον. Πληροφορίες λένε πως οι υπεύθυνοι σκέπτονται να επανέλθουν σύντομα. Μέχρι νεωτέρας λοιπόν.. ΝΕΔΑ, δύσκολα θα βρούμε.

Μια άλλη ζυθοποιία όμως, επίσης δίχως ζυθοποιείο, δεν το βάζει κάτω. Η Volkan πέρα απ την Volkan Blonde και την Volkan Black έχει και μια λευκή στην συλλογή της. Η White είναι μια Witbier η οποία, έχει λίγο καιρό που κυκλοφορεί. Οι υπεύθυνοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία της και επανεξετάζουν συνεχώς ότι έχει σχέση μ’ αυτήν. Από την μπύρα ως και την ετικέτα. Καλά κάνουν, γιατί έτσι θα βελτιώνονται συνεχώς.

Κλείνοντας αυτό το brainstorming πληροφοριών, να πω πως ότι καλό γίνεται για την μπύρα είναι καλοδεχούμενο. Ότι σχετίζεται και με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα μας ακόμα περισσότερο. Μακάρι να δούμε ξανά ΝΕΔΑ στην ελληνική αγορά, όπως και την πρώτη μικροζυθοποιία της Ελλάδας, την Craft, στα ψυγεία και τις κάνουλες των καταστημάτων και επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Ως τότε ψηλά τα ποτήρια!

Στην υγεία μας!


Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: