Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Trappist...τι σημαίνει για τη μπύρα

Trappist...τι σημαίνει για τη μπύραΑπό τον Ν. Ραδίση

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα μοναστήρια που φέρουν επίσημα τον όρο Trappist ήταν στο σύνολο εφτά. Έξι μοναστήρια στο Βέλγιο και ένα στην Ολλανδία. Το τελευταίο διάστημα, τα μοναστήρια έχουν αυξηθεί όχι σε οχτώ αλλά σε εννιά παρακαλώ.

Για να κερδίσει η μπύρα μιας ζυθοποιίας την σφραγίδα του «Αυθεντικού Τραπίστικου Προϊόντος» (Authentic Trappist Product) και να μπορεί να το χρησιμοποιεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί. Βέβαια την σφραγίδα αυτή μπορεί να την φέρει για πέντε χρόνια και στην πενταετία οφείλει να την ανανεώνει. Εκεί είναι που ίσως κάποια μοναστήρια χάσουν την σφραγίδα, ενώ άλλα δεν την κερδίζουν ποτέ.

Να σημειώσουμε ότι την σφραγίδα αυτή, την απονέμει το ανώτερο συμβούλιο της Διεθνούς Τραπίστικης Ένωσης (International Trappist Association), ύστερα από αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενου και μετά από αναλυτική εξέταση η οποία μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλούς μήνες. Η σφραγίδα δεν δίνεται μόνο σε μπύρες, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως λικέρ και τυριά μεταξύ άλλων. Υπάρχουν μοναστήρια που έχουν κερδίσει σφραγίδες μόνο για τυριά αλλά και μοναστήρια που έχουν κερδίσει για περισσότερα προϊόντα όπως τυριά και μπύρες.

Οι Chimay, Orval και Westmalle είναι γνωστές για τις μπύρες τους, ωστόσο προσφέρουν και μοναδικά τυριά με εκπληκτική γεύση. Απ την άλλη Achel και Rochefort προσφέρουν μόνο μοναστηριακές μπύρες. Ενώ τα προϊόντα Engelszell απ την Αυστρία είναι γνωστά για το τυρί, το λικέρ και την μπύρα.

Το Engelszell έχει και την πιο πρόσφατη προσθήκη στις μοναστηριακές μπύρες, την σκούρα Trippel Gregorius με 9,7% αλκοόλ και την ξανθιά Dubbel Benno με 6,9% αλκοόλ.

Αναλυτικά, μόνο εννιά μοναστήρια μπορούν να παράγουν και να αποκαλούν τις μπύρες τους Trappist. Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Mont des Cats και Stift Engelszell. Οχτώ όμως μπορούν να φέρουν την υπογραφή Αυθεντικού Τραπίστικου Προϊόντος. Στην χώρα μας γνωρίζουμε και συναντούμε τις περισσότερες από τις παραπάνω μπύρες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και στο House of Wine.

Τα αυστηρά κριτήρια που οφείλουν αν πληρούν για να μπορούν τα προϊόντα των μοναστηριών και δη οι μπύρες τους είναι:

1. Η μπύρα πρέπει να παράγεται μέσα στα όρια του μοναστηριού Trappist, είτε από τους μοναχούς ή είτε υπό την εποπτεία αυτών.

2. Το ζυθοποιείο πρέπει να είναι δευτερευούσης σημασίας εντός της μονής και η επιχειρηματικότητα οφείλει να εναρμονίζεται με τον ορθό μοναστικό τρόπο ζωής

3. Η ζυθοποιία δεν προορίζεται να είναι ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα. Το εισόδημα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης των μοναχών, τη συντήρηση των κτιρίων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Το υπόλοιπο «κέρδος» οφείλει να χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό, για την κοινωνική εργασία και για να στηρίζει άτομα που έχουν ανάγκη.

4. Επιπλέον οι ζυθοποιίες Trappist οφείλουν να συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως και με τα πρότυπα ενημέρωσης των καταναλωτών. Η διαφήμιση και επικοινωνία τους οφείλει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεμνότητα που να αρμόζει στο θρησκευτικό σκηνικό στο οποίο λαμβάνει χώρα η ζυθοποίηση.

Μέχρι τώρα υπάρχει ένα θέμα γύρω απ την μπύρα Mont des Cats. Ενώ υπολογιζόταν για το ένατο μοναστήρι, εξαιτίας του ότι η παραγωγή της μπύρας δεν γίνεται στα όρια (εντός των τειχών) του μοναστηριού, η μπύρα δεν μπορεί να έχει την σφραγίδα Authentic Trappist Product, απλά να αναφέρει στην ετικέτα “Biere Trappiste”

Στην υγεία μας!

Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: