Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μπύρα...ποτό ή αναψυκτικό;

Μπύρα...ποτό ή αναψυκτικό;Από τον Ν. Ραδίση

Είναι πολλές οι φορές που επικρατεί ένα χάος όταν θέλουμε να ταξινομήσουμε ένα νέος είδος στο ζωικό βασίλειο ή ένα νέο προϊόν σε μια κατηγορία. Υπάρχουν απόψεις όπου η μια αντικρούει την άλλη. Πρόσφατα βρέθηκα σε μια συζήτηση στην οποία οι συνομιλητές επιχειρούσαν να εντάξουν ένα γνωστό λικέρ στα ουίσκι, απλά και μόνο γιατί ήταν παραπληροφορημένοι.

Η παραπληροφόρηση είναι το αποτέλεσμα που οδηγούμαστε όταν την πληροφορία έχουν μεταφέρει είτε εσφαλμένα από άγνοια είτε εσφαλμένα με δόλο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε, σήμερα, την δυνατότητα να αναζητήσουμε περαιτέρω πληροφορίες κυρίως απ την μεγάλη βάση δεδομένων του διαδικτύου. Συγκεκριμένα μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες για τον χαρακτήρα της μπύρας σε χιλιάδες site και από εκατομμύρια πρόσωπα διατυπωμένες. Ποιος είναι όμως ο ρόλος της μπύρας;

Είναι η μπύρα ποτό; Ή μήπως είναι αναψυκτικό;


Γιατί υπάρχει αυτή η ερώτηση; Γιατί πολύ απλά άλλοι πίνουν μπύρα για να την απολαύσουν όπως ένα ποτό και άλλοι για να αναψυχθούν, όπως θα έκαναν με μια γκαζόζα. Πέρα απ τον ρόλο που θέλουμε να της δώσουμε στην δική μας ζωή, πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον τρόπο που θέλουμε να την προωθήσουμε. Φερ ειπείν δεν υπάρχει ποτό που να το απολαμβάνουμε παγωμένο. Δεν γίνεται ένα ουίσκι ή ένα ρούμι, ακόμα και ένα cocktail να το πιούμε παγωμένο. Δεν θα έχουμε αρώματα, γεύσεις, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που το κάνουν ελκυστικό, μοναδικό και βέβαια απολαυστικό. Την απόλαυση ο οργανισμός μας την αντιλαμβάνεται σε συγκεκριμένα σημεία. Παραπέμπω στο άρθρο του Τάσου Πικούνη, «Οινικοί μύθοι και πραγματικότητα: 2.Ο Γευστικός Χάρτης της Γλώσσας» για να υπάρξει μια προσέγγιση μέσω του κρασιού..

Έλεγα λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να πιούμε ένα παγωμένο ποτό, αλλά ένα δροσερό ή και κρύο ποτό. Σίγουρα σε μια ζεστή εποχή θα θέλαμε κάτι πιο δροσερό να μας ξεδιψάσει. Όμως τίποτα δεν ξεδιψά περισσότερο τον οργανισμό, απ το νερό. Το νερό είναι εκείνο που ενυδατώνει τον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώσουμε δροσεροί και ξεδιψασμένοι. Όμως ακόμα και στο νερό, υπάρχει ιδανική θερμοκρασία καθώς το πολύ παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει άλλες διαταραχές.

Συνεχίζω λέγοντας πως το αναψυκτικό, όπως αναφέρει και η λέξη, είναι για να μας δροσίσει. Ναι, αρκετές φορές στην ζωή μου έχω προτιμήσει ένα δροσερό αναψυκτικό με μπόλικο πάγο ή χωρίς, πριν ξεδιψάσω με νερό. ΠΡΙΝ ξεδιψάσω με νερό.. Τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες οδηγούν πολλές φορές στο στέγνωμα του στόματος. Δεν συζητάμε για την μεγάλη προσθήκη θερμίδων του οργανισμού σε αντίθεση με το νερό.

Αναζητώντας την ταυτότητα της μπύρας, ως προς το αν είναι ποτό, αναψυκτικό ή κρύο ρόφημα (το έχω διαβάσει και αυτό σε κατάλογο επιχείρησης) θα έλεγα πως ορθά τα ποτά είναι ποτά, τα αναψυκτικά, αναψυκτικά και οι μπύρες, μπύρες. Αν ωστόσο θέλουμε να δώσουμε έναν χαρακτήρα στην μπύρα, μάλλον αυτός κλίνει προς τον αναψυκτικό. Έχω αναφέρει πολλές φορές σε συζητήσεις ότι η μπύρα δεν είναι ποτό με την έννοια του αποστάγματος είναι όμως ένα ποτό με την έννοια του αναψυκτικού. Δηλαδή, η μπύρα είναι αναψυκτική. Την προτιμούμε για να μας δροσίσει και για να επιτευχθεί αυτό δεν την θέλουμε παγωμένη και γρανιτοποιημένη, αλλά στην σωστή θερμοκρασία ανάλογα το είδος.

Για να την απολαύσουμε δε, χρειάζεται να έχουμε το κατάλληλο ποτήρι σύμφωνα με το είδος που επιθυμούμε. Αλλιώς πίνεις μια Weiss, αλλιώς μια Lager και σαφώς διαφορετικά μια μπύρα IPA.

Κλείνοντας και ελπίζοντας να μην σας μπέρδεψα περισσότερο, ανακεφαλαιώνω: Η μπύρα έχει αναψυκτικό χαρακτήρα. Δεν πίνεται παγωμένη αλλά ούτε και ζεστή. Απολαμβάνεται στην ιδανική θερμοκρασία στο κατάλληλο ποτήρι. Συνοδεύει εξαιρετικές στιγμές αλλά και τις πιο απλές, καθημερινές. Η μπύρα είναι η επιλογή για κάθε στιγμή, αρκεί να έχει την κατάλληλη συμπεριφορά και τον ανάλογο σεβασμό.


Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: