Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Οι Πρωταθλήτριες Μπύρες του 2013

Οι Πρωταθλήτριες Μπύρες του 2013Από τον Ν. Ραδίση


Έφτασε η ώρα.

Ήρθε η στιγμή που θα ρίξουμε μια ματιά στις πρωταθλήτριες του 2013.

Είχαμε δει τις πρωταθλήτριες του α εξαμήνου του ιδίου έτους. Συγκριτικά με την πρώτη τριάδα, στο δεύτερο εξάμηνο είχαμε την υποχώρηση της μπύρας από την Μεσσηνία. Η ΝΕΔΑ, έχασε την 3η θέση και αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς διεκόπη η παραγωγή της, συνεπώς και η διάθεση της από το HOW. Στην τριάδα αναρριχήθηκε η Ιταλική, φινετσάτη Peroni, απ’ την 7η θέση που βρισκόταν το α’ εξάμηνο.

Ας δούμε λίγο πιο βαθιά το θέμα..

Όπως και το καλοκαίρι, θα ευχηθώ τα καλύτερα στις κορυφαίες και θα συστήσω «προπόνηση» σε όσες «υστέρησαν» για να καταφέρουν να διακριθούν στο επόμενο εξάμηνο.

Έχουμε οχτώ Μεσογειακές μπύρες, γιατί απλά ταιριάζουν στην γεύση μας. Απ τις 10 καλύτερες οι έξι είναι ελληνικές! Άρα οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουμε προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα και υποστηρίζουμε τις ελληνικές μπύρες, θεωρώντας τις αρκετά ανταγωνιστικές απέναντι στις εισαγόμενες.

Μια μπύρα έφυγε απ την ελληνική σκηνή, μια νέα ήρθε. Μάλιστα μπήκε τόσο δυνατά στο παιχνίδι καταφέρνοντας να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα, με μόλις έξι μήνες «ζωής». Η ΝΗΣΟΣ, μπήκε γρήγορα στο κόλπο, στο ψυγείο και στην ζωή μας! Ελληνική μπύρα από την Τήνο, στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και συμβάλλει στην βελτίωση του επιπέδου της μπύρας στην χώρα μας.

Βλέπουμε ότι οι Έλληνες είμαστε όλο τον χρόνο ευσυνείδητοι οδηγοί ή ότι ανάμεσα στους καταναλωτές μας υπάρχουν και κυρίες σε ενδιαφέρουσα ή απλά καταναλωτές που προτιμούν λιγότερο αλκοόλ στην μπύρα τους, χωρίς να τους λείπει όμως η αγαπημένη τους γεύση. Γι αυτό ένα χρόνο τώρα έχουν την Clausthaler στην πρώτη δεκάδα.

Τρεις απ’ τις μπύρες είναι Lager (Peroni, Estrella και Stella Artois), μιλάμε για κλασικές γεύσεις και ευκολόπιοτες μπύρες. Ευκολόπιοτες είναι και οι δυο Pilsner (Volkan και ΝΗΣΟΣ), 2 ανήκουν στην κατηγορία των Ale (Septem Friday’s, Septem Sunday’s), κάτι που φιλοσοφικά, δεν έχει αλλάξει απ το προηγούμενο εξάμηνο. Η αλλαγή είναι η απουσία της Sapporo και της PIls Hellas, οι οποίες απλά υποχώρησαν. Την θέση τους έχασαν και άλλες μπύρες, ενώ στην δεκάδα μας δεν υπάρχει κάποια Weiss, Stout ή Porter. Το συμπέρασμα εδώ είναι ίδιο με του α’ εξαμήνου. Η γευστική παλέτα έχει συνηθίσει γεύσεις κοντά στις Lager και Pilsner, δείχνοντας προτίμηση σ’ αυτές ολόκληρο τον χρόνο, σε όλες τις ώρες της ημέρας.

Η πρώτη και καλύτερη, είναι μια μπύρα που έχει αμφισβητηθεί πολύ από κάποιους. Ωστόσο το καταναλωτικό κοινό δείχνει την συμπάθεια του. Η Volkan Blonde είναι μια ξανθιά που αγαπήσατε και το δείξατε. Στοίχημα: Θα είναι ακόμα πρώτη το καλοκαίρι;

Η «εστιατορική» Inedit βαστά γερά την δεύτερη θέση. Η ποιότητα και το όνομα πίσω της είναι η δύναμη της. Η αγάπη σας είναι η ώθηση προς την κορυφή, για μια μπύρα που σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο της μοριακής κουζίνας. Απ τον κορυφαίο Chef Ferran Adria.

Στην λίστα με τις πρωταθλήτριες βρίσκονται για δεύτερο εξάμηνο οι Septem. Τα λόγια είναι περιττά, οι προτιμήσεις μιλούν και αυτό γίνεται αντιληπτό στην ελληνική μικροζυθοποιία από την Εύβοια που προσπαθεί να μας χαρίσει και άλλες απολαύσεις. Εδώ στο HOW, προτιμούμε όμως την Παρασκευή (Septem Friday’s) και την Κυριακή (Septem Sunday’s)..

Το καλοκαίρι έγραψα πως ανέμενα στους πρωταθλητές του έτους να ενταχθούν μια Βέλγικη μπύρα. Αυτό έγινε και με επιβεβαιώσατε δίδοντας στην Stella Artois την 7η θέση. Περίμενα επίσης, να δούμε μια σκούρα ελληνική στην δεκάδα. Και αυτό έγινε. Η Volkan Black είναι μέσα. Ωστόσο δεν υπήρξε η τάση να σπάσει το «κατεστημένο» των Lager και Pilsner, βέβαια ήταν αρκετά κοντά. Για το καλοκαίρι βάζω τους εξής στόχους: Μια γερμανική Weiss, στην πρώτη δεκάδα και μια Stout ή Porter παρέα της. Δεν γίνεται να τις προτιμούμε στην έξοδο και στο σπίτι να πηγαίνουμε στα ασφαλή! Τέλος, με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα μια Trappist στην λίστα. Όλοι τις λατρεύουμε, κρύο έχει, μέχρι το καλοκαίρι μπορούμε να πίνουμε.. Ως Έλληνας, θα χαιρόμουν βέβαια και με το 100% ή 10/10 Ελληνικές μπύρες. Challenge-πρόκληση για το μέλλον..!


Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: