Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Από πότε πίνουμε Μπύρα;

Από πότε πίνουμε Μπύρα;Από τον Ν. Ραδίση

Ο κόσμος και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την μπύρα. Μπορεί στην χώρα μας να επικράτησε το κρασί και οι αρχαίοι μας πρόγονοι να το επαινούσαν και τιμούσαν με κάθε αφορμή, ωστόσο η επιστήμη έχει βαλθεί να αποδείξει το αντίθετο. Μπορεί στα στενά σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους να μην έχουμε κάνει ακόμα την ανακάλυψη που θα συνδέσει την χώρα μας με τον ζύθο, στα ευρύτερα σύνορα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, κάθε χρόνο γίνεται και από μια.

Με εξαίρεση τις ανακαλύψεις εξαιτίας αρχαίων αναφορών για ζυθοποιείο στην περιοχή της Θράκης, όλες οι υπόλοιπες έχουν γίνει στην Κύπρο, στην σημερινή Τουρκία καθώς και σε άλλα μέρη τα οποία έχουν περάσει κατά καιρούς από την Ελληνική επιρροή.

Στην Τουρκία βρέθηκαν ερείπια αρχαίου ζυθοποιείου (φανταζόμαστε το αρχαίο ζυθοποιείο, περίπου σαν ένα φούρνο ή ακόμα και έναν φούρνο, καθώς τότε το αρχικό υλικό για την μπύρα ήταν το ψωμί και τα δημητριακά). Τα ευρήματα τοποθετούνται πριν από 11.000 χρόνια. Συνεπώς στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο μέρος Göbekli Tepe, υπήρχε μπύρα σε πρώιμη μορφή. Είναι δεδομένο, ότι η μπύρα εκείνων των χρόνων, όπως και των πρώτων χρόνων του Μεσαίωνα, δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές. Η τεχνολογική εξέλιξη και οι κανόνες υγιεινής μας προσφέρουν ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν τόσο στην μορφή όσο και στην γεύση και το άρωμα.

Ο Dr. Lindy Crewe, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που από το 2007 ηγείται της ανασκαφής στην Κισσόνεργα-Σκαλιά κοντά στην Πάφο, η οποία τοποθετείται στην Πρώιμη-Μέση Εποχή, ανακάλυψε μαζί με την ομάδα του ότι οι κάτοικοι της εποχής, παρήγαγαν διαφορετικά είδη μπύρας. Ναι, ενώ μέχρι την ανακάλυψη της μαγιάς, η παραγωγή ήταν κυρίως μπύρες τύπου Ale, στην Κύπρο παρήγαγαν διαφορετικές μπύρες πριν από 3500 χρόνια! Χρησιμοποιούσαν διάφορα φρούτα και άγρια μαγιά, κάτι που γίνεται σήμερα στο Βέλγιο, όπου παράγουν μπύρες Lambic όπως η Timmermans Kriek.

Πρόσφατα ήρθε στο φως στην Αίγυπτο, τάφος αρχαίου αρχι-ζυθοποιού. Οι τοιχογραφίες καθιστούν σαφές σε ποιον ανήκει η μούμια που βρέθηκε στον τάφο. Σύμφωνα μ’ αυτές, ήταν «ο Αρχιζυθοποιός των Θεών και των Νεκρών». Επιπλέον τα ευρήματα, παραπέμπουν σε τεχνίτη παραγωγής μπύρας. Όλα αυτά προήλθαν από την δραστηριότητά της ιαπωνικής αρχαιολογικής ομάδας του Πανεπιστημίου Waseda απ’ το Τόκυο, που εργάζεται στην περιοχή της πόλης Luxor στην Νότια Αίγυπτο, με επικεφαλής τον Jiro Kondo, για να ανακαλύψει αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα τα οποία σχετίζονται με τον Φαραώ Amenhotep III της 18ης Δυναστείας. Η ομάδα φαίνεται πως έπεσε πάνω σε έναν διαφορετικό τάφο που μας γυρνά πίσω 3200 χρόνια.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερα από δέκα ζυθοποιία και κυκλοφορούν περισσότερες από 50 ετικέτες ελληνικής μπύρας, μερικές εκ των οποίων μπορείτε να βρείτε στην λίστα του House of Wine.


Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: