Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Buchette del Vino: Μια νέα μέθοδος πώλησης κρασιού απο τα... βάθη των αιώνων!

Buchette del Vino: Μια νέα μέθοδος πώλησης κρασιού απο τα... βάθη των αιώνων!
Από τον Τ. Πικούνη

Έτος 1634 : Ο «Μαύρος Θάνατος» ή η πανούκλα πέρασε από την πόλη της Φλωρεντίας, αφήνοντας τον θάνατο και τον όλεθρο. Ο μελετητής της Φλωρεντίας, Francesco Rondinelli, γράφει μια έκθεση σχετικά με τη μετάδοση της νόσου και περιγράφει τη χρήση των άφθονων «παραθύρων κρασιού» στην πόλη για την ασφαλή πώληση κρασιού, χωρίς άμεση επαφή μεταξύ πελάτη και πωλητή.

Έτος 2020 : Έφτασε η πανδημία covid-19. Η Ιταλία βρέθηκα σε καραντίνα από τις 8 Μαρτίου . Ο καθένας περιορίζεται στο σπίτι για δύο μήνες και στη συνέχεια η κυβέρνηση επιτρέπει ένα σταδιακό άνοιγμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ννου επιχειρηματίες έχουν γυρίσει πίσω το ρολόι και χρησιμοποιούν τα Florentine Wine Window για να διανέμουν ποτήρια κρασί, φλιτζάνια καφέ, ποτά, σάντουιτς και παγωτά - όλα χωρίς μικρόβια, ανέπαφα!


Μπαρ και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο πρέπει να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους πελάτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην ιταλική πόλη της Φλωρεντίας, ορισμένοι κοιτάζουν το παρελθόν: χρησιμοποιώντας αιώνες τα παράθυρα κρασιού για να σερβίρουν φαγητό και ποτό.

Τα παράθυρα κρασιού, ή το buchette del vino, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Φλωρεντία το 1630 από τους εμπόρους να μεί ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανούκλας.

Μόλις πάνω από το επίπεδο του εδάφους, μπορεί να χάσετε αυτά τα μικροσκοπικά ανοίγματα, που ονομάζονται "μικρές τρύπες κρασιού" -"buchette del vino" στα ιταλικά. Τα μικρά παράθυρα χρησίμευαν για να πουλήσουν κρασί στους περαστικούς κατά την περίοδο της Αναγέννησης, και προορίζονταν να είναι φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις απευθείας για τον καταναλωτή σε ταβέρνες και άλλα κέντρα κατανάλωσης - για να μην αναφέρουμε έναν διακριτικό τρόπο για τους εμπόρους να αποφεύγουν την καταβολή φόρων.

Αυτοί οι έμποροι ήταν οι ελίτ της Φλωρεντίας, πολλοί από τους οποίους είχαν τα ψηλά παράθυρα ενσωματωμένα στους τοίχους των ανακτορικών κατοικιών που βλέπουν στο δρόμο, συνήθως δίπλα στην κύρια είσοδο. Τη δεκαετία του 1500, αρκετοί αριστοκράτες της πόλης ήταν επίσης μεγάλοι οινοπαραγωγοί στη γύρω εξοχή. Το "buchette" τους επέτρεπε να πωλούν τα κρασιά τους (ή μάλλον, να τα πωλούν οι υπηρέτες τους) απευθείας από τα κελάρια τους στο σπίτι σε ουσιαστικά οποιονδήποτε, με μειωμένη ανάγκη για φυσική επαφή.

Τον Μάιο, καθώς η Ιταλία έβγαινε από το lock down το δύο μηνών, αρκετές επιχειρήσεις F&B στη Φλωρεντία, οι οποίες έτυχαν να εδρεύουν σε εγκαταστάσεις με υπάρχουσα buchette, αποφάσισαν να τις ανοίξουν ξανά, αξιοποιώντας την εντολή της αποφυγής επαφής του αντιCovid-19 σχεδιασμού. Από τότε, κρασί, Aperol, παγωτά και σάντουιτς σερβίρονται μέσα από τις τρύπες, σε ασφαλή απόσταση.

Στη Φλωρεντία, το κατάστημα παγωτού Vivoli χρησιμοποιεί το παράθυρο του κρασιού τους για να σερβίρει τα πάντα, από παγωτά έως εσπρέσο έως αναψυκτικά. Και στην άλλη πλευρά της πόλης, ο Babae διατηρεί την παράδοση χρησιμοποιώντας το παράθυρο του κρασιού τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που άρχισαν να κάνουν από το 2019. Από αυτό το μικρό άνοιγμα, σέρβιραν ποτήρια κρασί και κοκτέιλ στους περαστικούς.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 180 buchette del vino στη Φλωρεντία. Περισσότερες βρίσκονται σε άλλες πόλεις της Τοσκάνης, από την Πιστόια έως τη Σιένα. Ωστόσο, μόνο μια χούφτα εξακολουθούν να λειτουργούν σαν τρύπες κρασιού. Στα τέλη του 20ού αιώνα, καθώς άλλαξαν οι νόμοι για την πώληση κρασιού και πολλά αριστοκρατικά αρχοντικά μετατράπηκαν σε πολυκατοικίες κατοικιών, τα παράθυρα του κρασιού συχνά κλείστηκαν με τούβλα, ή μετατράπηκαν σε γραμματοκιβώτια και κουδούνια. Πολλά ξύλινα χάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής πλημμύρας που κατέστρεψε την πόλη το 1966 και λόγω έλλειψης προσπαθειών συντήρησης.

Το 2015, ιδρύθηκε ο πολιτιστικός οργανισμός "Buchette del Vino" για τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και τη διατήρηση των υπόλοιπων παραθύρων κρασιού της περιοχής.

Προσωπικά, χαίρομαι όταν βλέπω να αναβιώνουν παραδοσιακές μέθοδοι για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων. Χαίρομαι επίσης που οι πάντα ευρηματικοί Ιταλοί ξεκίνησαν νέους τρόπους διάθεσης κρασιού σε μια εποχή που μπορεί να ήρθε για να παραμείνει. Παράδειγμα για την εστίαση γενικότερα, που θα αναγκαστεί να επινοήσει τροπους διάθεσης κρασιού, έξυπνους, πρωτότυπους, ευρηματικούς..


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: