Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη… Από τον Γ. Μιχαήλο


Αρκετοί από εσάς μπορεί να με χαρακτηρίσετε αφελή… Εξάλλου στην ηλικία μου, δεν είναι και ότι καλύτερο να πιστεύει κάποιος στον Άγιο Βασίλη, πόσο μάλλον να του στέλνει και γράμμα. Σε μία εποχή όμως που τα πάντα γύρω μου γκρεμίζονται, χρειάζομαι κάπου να πιστέψω, για να έχω τη δύναμη να βγω από τα ερείπια πιο δυνατός και αν μπορέσω να συμπαρασύρω και άλλους μαζί μου. Και επειδή δεν πρόκειται να βασιστώ σε κανέναν εθνοσωτήρα, από τους πολλούς που διαθέτει αυτή η χώρα, προτιμώ φέτος να στείλω το γράμμα μου στον Άγιο Βασίλη… Παιδί θα νιώσω, ελπίδα θα αντλήσω και είμαι σίγουρος ότι δεν θα αισθανθώ για άλλη μία φορά βλάκας, (για να μη πω τίποτα χειρότερο) όταν στο όνομα της σωτηρίας οι δήθεν πατριώτες μας πάρουν και τα σώβρακα…

Είναι πολλά αυτά τα οποία ονειρεύομαι για την καινούρια χρονιά που έρχεται και μακάρι ο Άγιος να τα κουβαλάει όλα μέσα στο σάκο του. Πέρα από τα προφανή μα δυστυχώς καθόλου αυτονόητα πια, όπως η υγεία, η αγάπη, η ύπαρξη εργασίας για όλο τον κόσμο, το κρασί διαθέτει την πρωτοκαθεδρία στις ευχές μου. Αν λοιπόν καταφέρει να φτάσει το γράμμα μου στα χέρια σου, θα ήθελα να βρεις το χρόνο να στείλεις μερικά δώρα φέτος αγαπημένε μου Άγιε. Ξέρω ότι είσαι πολυάσχολος και πιθανόν να εκμεταλλεύομαι την καλοσύνη σου αλλά δεν ξέρω σε ποιον άλλο θα μπορούσα να απευθυνθώ για να με βοηθήσει.

Φέτος λοιπόν θα σε παρακαλέσω να μην αφήσεις σε καμία περίπτωση έξω από τον σάκο σου τους Έλληνες ιδιοκτήτες εστιατορίων. Ναι μιλάω για αυτούς τους ‘κακούς’ ανθρώπους (ανάμεσα τους και εγώ) που όλοι τους πυροβολούν και τους θεωρούν σε μεγάλο βαθμό υπαίτιους για την κατάσταση που βιώνει το εμφιαλωμένο κρασί σήμερα στην Ελλάδα. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν να τους κάνεις δώρο από μία φιάλη κρασί. Ίσως από τα χέρια σου να πειστούν να τη δοκιμάσουν, γιατί από αυτά που γνωρίζω οι άμοιροι πωλητές εμφιαλωμένων κρασιών εκδιώκονται σχεδόν αμέσως από τα καταστήματα, με ταυτόχρονο χλευασμό. Αν καταφέρεις εσύ και τους χαρίσεις μία φιάλη με νόστιμο περιεχόμενο και καλή τιμή ίσως πειστούν να αφήσουν στην άκρη το χείριστης ποιότητας χύμα κρασάκι που σερβίρουν ολοένα και αυξανόμενα με αφορμή την κρίση. Και για να σε βοηθήσω προσπάθησε να θυμηθείς κάποιες ετικέτες όπως το λευκό και ερυθρό Charisma, ο Ρήγας και η Ντάμα Κούπα, ο Άνεμος του Παλυβού, ή το Μοσχοφίλερο του Νασιάκου. Οικονομικές ετικέτες που δεν θα χρειαστεί ο πελάτης να πληρώσει μία περιουσία για να τις αγοράσει. Τα άλλα τα ακριβότερα άφησε τα για τους λίγους, δεν πειράζει.

Θα σε παρακαλέσω επίσης να μην ξεχάσεις και τα Wine Bar την καινούρια, πλην αγαπημένη μας, συνήθεια.

Δεν ξέρω αν πρόλαβες να πληροφορηθείς αλλά επιτέλους τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Μπορείς να κάτσεις εκεί μάλιστα να ξαποστάσεις για λίγο πίνοντας ένα καλό ποτήρι κρασί. Καλού κακού όμως κάνε τους δώρο ένα σύστημα συντήρησης των φιαλών που σερβίρουν σε ποτήρι. Εντάξει δεν λέω να τους χαρίσεις το πανάκριβο σύστημα που διαθέτει το By the Glass με τις 18 θέσεις για διαφορετικές φιάλες κρασιού. Μπορεί να είναι και κάτι πιο απλό, όπως μία αντλία απομάκρυνσης του αέρα από το εσωτερικό της φιάλης ή ένα Winesave τα οποία έστω και προσωρινά θα κάνουν μία χαρά τη δουλειά τους. Έτσι δεν θα τύχει ποτέ να έρθει στο ποτήρι σου Άγιε μου, Merlot Ήδυσμα Δρυός στα όρια του ξυδιού. Και ταυτόχρονα δεν θα ακούς τον άνθρωπο που σου το σέρβιρε να λέει ότι το τσέκαρε ο ίδιος και δεν έχει κανένα πρόβλημα το ανοιχτό, τουλάχιστον πριν κάνα εικοσαήμερο, μπουκάλι. Δεν είναι κρίμα εξαιτίας μίας κακοσυντηρημένης φιάλης να καταστρέφεται η δουλειά και ο κόπος ενός παραγωγού, αλλά και η υπέροχη προσπάθεια που γίνεται σε αυτούς του χώρους να μυήσουν τον κόσμο στο εμφιαλωμένο κρασί;

Ανάμεσα στις διαδρομές σου να κάνεις οπωσδήποτε μία στάση και στα σπίτια των ανθρώπων που τώρα αρχίζουν δειλά δειλά να ασχολούνται με το κρασί. Τους χρειαζόμαστε τους νέους καταναλωτές, αυτούς που θα κάνουν εμάς που ασχολούμαστε με το αντικείμενο να προσπαθούμε συνεχώς να γίνουμε καλύτεροι. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς Άγιε Βασίλη, (ξέρω είναι πολλοί) τους οποίους τρομάζουν οι πολύπλοκες περιγραφές μου στο House of Wine, αυτούς στους οποίους το κρασί αρέσει αλλά όταν τους σερβίρω ένα ποτήρι στο εστιατόριο αισθάνονται αμηχανία ή ακόμα και ντρέπονται να το δοκιμάσουν, γιατί θεωρούν ότι δεν ξέρουν. Αν μπορέσεις σε παρακαλώ κάνε τους δώρο μία συνδρομή στο Επίπεδο 1 του Wine and Spirits Professional Center του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Όχι ότι χρειάζεται να κάνεις μαθήματα για να πιεις ένα ποτήρι κρασί, αλλά είναι τα behind stories που σου μαθαίνει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, τα οποία πραγματικά σε κάνουν να το λατρεύεις και να το απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο.

Πάνω και πέρα από όλα δεν θέλω να ξεχάσεις τον Έλληνα παραγωγό. Θέλω να περάσεις από τον καθένα ξεχωριστά και να του κάνεις δώρο πολλές εξαγωγές. Εξαγωγές που θα δώσουν στα Ελληνικά οινοποιεία ανάσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της ύφεσης στην εγχώρια αγορά. Η δουλειά που έχει γίνει τόσα χρόνια πρέπει να αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Συλλογική προσπάθεια ανά περιοχή, άνθρωποι που είναι σε θέση να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση, πίστη στην ποιότητα των προϊόντων τους και με τη βοήθεια όλων μας τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα.

Όσο για το σπίτι του κρασιού, το House of Wine, θέλω να του φέρεις τα καλύτερα κρασιά από νέους παραγωγούς που θα κυκλοφορήσουν φέτος στην Ελληνική αγορά. Νομίζω τίποτα λιγότερο δεν θα είναι αρκετό για την καλύτερη και μεγαλύτερη ηλεκτρονική κάβα, που στηρίζει με τόσο μεγάλη προσπάθεια το Ελληνικό κρασί τόσο στην εσωτερική όσο και στις διεθνείς αγορές.

Ελπίζω να το διαβάσεις το γράμμα μου… Ξέρω ότι δεν ήμουν πολύ καλός άνθρωπος αυτή τη χρονιά. Έχασα λίγο την ηρεμία μου, λίγο τον εαυτό μου, υπήρξα κάποιες φορές επιθετικός, ίσως και λίγο άδικος. Υπόσχομαι όμως να προσπαθήσω πολύ περισσότερο με το καινούριο έτος. Να ξέρεις όμως ότι είναι η αγάπη μου για το κρασί που ορισμένες φορές με κάνει να υπερβάλλω. Από εκεί πηγάζουν όλα και ελπίζω ότι έτσι θα συνεχίσουν και το 2013…

Σε ευχαριστώ

Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: