Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Tien Taan

Tien TaanΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Tien taan... Αυτό είναι το ηχητικό άκουσμα της λέξης που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τον παράδεισο οι Κινέζοι. Και αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο επίγειος παράδεισος για αυτούς, σας πληροφορώ ότι δεν είναι άλλος από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το νησί της Σαντορίνης. Και ενώ τότε που μεσουρανούσαν τα τηλεπαιχνίδια στην Ελληνική ιδιωτική τηλεόραση έδιναν ως μεγάλο έπαθλο ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο 1400cc, το δώρο που μοιράζουν τώρα τα αντίστοιχα προγράμματα της Κινεζικής τηλεόρασης είναι το όνειρο ζωής κάθε Κινέζου πολίτη... Ένα ρομαντικό ταξίδι για δύο, στο νησί της Σαντορίνης.

Νομίζω πως αν κατάφερνα να στήσω ένα πάγκο με ψυγειάκι στα σοκάκια της Οίας την ώρα του ηλιοβασιλέματος πουλώντας παγωμένο Ασύρτικο με το ποτήρι, εκτός από πραγματικά ευτυχισμένος θα γινόμουν και πολύ πλούσιος. Δεν υπάρχει καλύτερη εικόνα από αυτή των ερωτευμένων ζευγαριών που σκαρφαλώνουν όπου μπορεί να φανταστεί το ανθρώπινο μυαλό, αναζητώντας τη καλύτερη θέα, στο μάλλον, ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του πλανήτη. Και την ώρα που βουτάει ο ήλιος μέσα στη θάλασσα να τσουγκρίζουν το ποτήρι τους θέλοντας ο χρόνος να σταματήσει για πάντα σε αυτό το σημείο...

Αυτό είναι η Σαντορίνη... Ένας τόπος που η ενέργεια του σε διαπερνάει. Μια απίστευτη ενέργεια που συναντά κανείς και στις μοναδικές ποικιλίες του νησιού, με το Ασύρτικο πραγματικά να ξεχωρίζει. Καμιά φορά συσχετίζω στο μυαλό μου το Ασύρτικο με τους ανθρώπους που έχουν περάσει δύσκολα στη ζωή τους. Είναι αυτή η δύναμη που βρίσκεις για να προσαρμοστείς εκεί που το περιβάλλον και οι καταστάσεις μοιάζουν απόλυτα εχθρικές και αφιλόξενες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον άγονο, ξηρικό, γεμάτο ανέμους να λυσσομανάνε, το Ασύρτικο κατάφερε όχι μόνο να προσαρμοστεί και να επιβιώσει, αλλά κυρίως να μεγαλουργήσει. Δεν ξέρω αν ποτέ από άλλη καταστροφή πάνω σε αυτό τον πλανήτη χιλιάδες χρόνια πριν προέκυψε κάτι τόσο μοναδικό.

Κομμάτι της μαγείας όμως είναι επίσης οι παραγωγοί του νησιού και οι ανεπανάληπτες ιστορίες τους. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από το κτήμα Γαίας βυθίζει 500 φιάλες από το Θαλασσίτη του στο πυθμένα της θάλασσας σε ένα πείραμα παλαίωσης του κρασιού σε διαφορετικές συνθήκες... Ο Στέφανος Γεώργας διευθυντής του κτήματος Αργυρού περηφανεύεται δικαίως για τα καταπληκτικά vinsanto, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται για πάνω από 50 χρόνια σε βαρέλια θαμμένα μέσα στο βουνό... Ο Πάρις Σιγάλας μας εκπλήσσει με την παλαιωμένη Σαντορίνη του που πείθει ακόμα και τους δύσπιστους Κινέζους ότι κοντράρει το Riesling στα ίσια στο κομμάτι της παλαίωσης. Ο Κουτσογιαννόπουλος μαγεύει με το μουσείο του μια καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της οινικής Σαντορίνης. Ο Γαβαλάς πειραματίζεται με Κατσανό και Γαιδουριά, θέλοντας να δείξει πως ο αρχαίος αμπελώνας της Σαντορίνης διαθέτει βάθος, ενώ η οινολόγος του Μπουτάρη μιλάει με πάθος για τη συμβολή του οινοποιείου στη σύγχρονη εικόνα του Σαντορινιού κρασιού, κρατώντας αγκαλιά τους δύο γιους της... Και από την άλλη πλευρά Santo wines και Τσάνταλης χέρι χέρι να παραδίδουν μαθήματα φιλοξενίας, marketing και εξωστρεφούς διάθεσης, που τόσο λείπουν από τη νοοτροπία των Ελλήνων παραγωγών.

Γράφω απορροφημένος σε ένα όμορφο ουζερί πάνω στη καλντέρα με τις ενθουσιώδεις φωνές των Κινέζων επισκεπτών που συνοδεύω να χαϊδεύουν τα αυτιά μου. Σηκώνω λίγο τα μάτια μου αγναντεύοντας τη θάλασσα και τα γειτονικά τραπέζια. Ασυναίσθητα νιώθω ότι κάτι χαλάει την αρμονία μου... Κοιτάζω λίγο καλύτερα και αντιλαμβάνομαι τραπέζια γεμάτα μπύρες και κρασί χύμα σερβιρισμένο σε κανατάκι. Προσγειώνομαι απότομα από τον παράδεισο σε μια δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει σε καθημερινή βάση το Ελληνικό κρασί...

Και όμως μετά από μια βδομάδα περιήγησης στις τέσσερις άκρες του Ελληνικού αμπελώνα, είμαι σίγουρος ότι οι παραγωγοί μας θα έχουν την τύχη του Ασύρτικου. Αυτό που βιώνουμε στις μέρες μας ως μια μεγάλη και ανυπέρβλητη δυσκολία δείχνει να τους θωρακίζει ακόμα περισσότερο... Και αυτό που διαισθάνθηκα κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού έιναι ότι οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται εκεί έξω έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία τους... Όχι απλά για να επιβιώσουν αλλά για να μεγαλουργήσουν


Καλή εβδομάδα!


Γρηγόριος Μιχαήλος AIWS

Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant


Μοιραστείτε το άρθρο: