Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Οινοτουρισμός και Νεμέα

Οινοτουρισμός και ΝεμέαΑπό τον Γ. Μιχαήλο


10000 επισκέψεις τον χρόνο δεν είναι αμελητέα ιστορία… Ειδικά σε μια πολύπαθη περιοχή όπως η Νεμέα που αντί να αποτελεί την Ελληνική Napa Valley όπως κάλλιστα θα μπορούσε, μάλλον δεν είναι σε θέση να προσφέρει στον επισκέπτη της ούτε μια τυρόπιτα για πρωινό… Σάββατο πρωί και μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής ερυθρού οίνου στην Ελλάδα, ο φίλος μου Στάθης Σάλτας μάταια ψάχνει να βρει κάτι πρόχειρο για να ξεκινήσει τη μέρα του. Ακόμα και οι φούρνοι είναι κλειστοί…

Μόλις δυο μέρες πριν, παρακολουθώ την άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο: “Global Wine Tourism and the Great Wine Capitals” που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με την Αμερικάνικη πρεσβεία. Καλεσμένος ομιλητής ο κύριος Clay Gregory πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Visit Napa Valley. Σχεδόν 1400 επισκέπτες ημερησίως και μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες τριάστερων εστιατορίων ανά κάτοικο , σε αυτό τον μικρό σε μέγεθος οινικό παράδεισο που ονομάζεται Napa Valley στη Καλιφόρνια... Είναι περιττό φυσικά να αναφερθώ σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη... Μια δεύτερη, τεράστια σε κέρδη, βιομηχανία μέσα στη βιομηχανία παραγωγής οίνου.

Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που λείπει από τη Νεμέα για να αποτελέσει κέντρο οινοτουριστικού ενδιαφέροντος... Από καιρό ήξερα ότι ο Γιώργος Σκούρας ετοιμάζει ένα μοντέρνο bistrot-wine bar μέσα στο οινοποιείο του στο Μαλανδρένι Άργους, που βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας.

Γιατί κάποιος οινοποιός να επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήμα σε μια περιοχή που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει αφιλόξενη για τον επισκέπτη; Η υποδοχή του κύριου Σκούρα στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο κτήμα ήταν άκρως διαφωτιστική... "Κύριοι βρίσκεστε σε ένα πλήρως μοντέρνο-high tech οινοποιείο το οποίο έχει τη χαρά να υποδέχεται ετησίως περίπου 10000 επισκέπτες"... Κάτι μου λέει ότι του χρόνου το νούμερο αυτό θα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Δεν έχω καλύτερο από το να απολαμβάνω ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο Σκούρα ή Μέγα Οίνο μέσα στη πηγή του με υπέροχη θέα στους αμπελώνες του κτήματος.

Αυθόρμητα σκέφτομαι ότι ορισμένοι άνθρωποι έρχονται σε αυτό το πλανήτη για να πετύχουν. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα πάντα σχεδόν είναι θέμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας χρειάζεται θέληση και ρίσκο για να πετύχεις. Η Νεμέα αποτελεί ιδανικό υποψήφιο για να γίνει ένας σπουδαίος οινοτουριστικός προορισμός. Βρίσκεται πολύ κοντά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στο πανέμορφο παραθαλάσσιο Ναύπλιο, παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από την πλέον ελκυστική Ελληνική ποικιλία το Αγιωργίτικο, διαθέτει σπουδαία ιστορία και σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και φυσικά ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον από αυτά που η Ελλάδα χαρίζει απλόχερα σε ολόκληρο το κόσμο.

Οι 10000 επισκέψεις το χρόνο στο κτήμα Σκούρα αποδεικνύουν τη δυναμική που έχει η περιοχή... Μένει μόνο οι άνθρωποι της περιοχής να το συνειδητοποιήσουν και να κινηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Και αυτό που δε πρέπει ποτέ να ξεχνούν οι Νεμεάτες αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες παραγωγοί είναι αυτό το οποίο πάντα πρέσβευε ο μεγάλος Robert Mondavi σε κάθε δημόσια εμφάνιση του... Πρώτα αναφερόταν στο Καλιφορνέζικο κρασί, στη συνέχεια στα κρασιά της Napa Valley και σε ελάχιστες περιπτώσεις στα δικά του κρασιά... Δείτε που τοποθετούνται σήμερα η Napa Valley και τα κρασιά του κυρίου Mondavi στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Είπαμε: 1400 περίπου επισκέπτες ημερησίως...Καλή εβδομάδα!


Γρηγόριος Μιχαήλος AIWS

Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant


Μοιραστείτε το άρθρο: