Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Το επόμενο λευκό κρασί της Σαντορίνης

Το επόμενο λευκό κρασί της ΣαντορίνηςΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Σαντορίνη ίσον Ασύρτικο και θέλω να ξέρω ποιος θα βρεθεί να αμφισβητήσει αυτή τη δήλωση. Σίγουρα δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα πετάξει τη φανέλα υποστηρίζοντας πως το αδιαμφισβήτητα καλύτερο λευκό ελληνικό σταφύλι δεν έχει το πρωταγωνιστικό ρόλο στο πανέμορφο ηφαιστειογενές νησί. Ένα ρόλο που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μαγέψει, δίνοντας κρασιά με μια σπάνια ισορροπία δύναμης, έντασης, αυστηρότητας, υψηλών επιπέδων οξύτητας και διαυγέστατων, πλην όχι μεγάλης έντασης, αρωμάτων.

Γνωρίζετε όμως ότι στον μικρής έκτασης αμπελώνα της Σαντορίνης ένα αιώνα πριν υπήρχαν φυτεμένες σχεδόν 100 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού; Μια απίστευτη βίο-ποικιλότητα που χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων και τη συρρίκνωση του αμπελώνα του νησιού. Βλέπετε η μοναδική τοπογραφία και ομορφιά της Καλντέρας, έφερε τεράστια οικιστική ανάπτυξη και έστρεψε τους ντόπιους στον τουρισμό, μια ευκολότερη πηγή εσόδων, προφανέστατα σε βάρος της κοπιαστικής εργασίας στο αμπέλι. Είναι μάλλον ατυχία το γεγονός ότι η Σαντορίνη είναι ταυτόχρονα ίσως το πιο όμορφο νησί στον κόσμο και την ίδια στιγμή παράγει κάποια από τα καλύτερα κρασιά σε αυτό τον πλανήτη. Όπως ο σοφός λαός μας λέει, «δύσκολα χωράνε δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη».

Αθήρι, Αηδάνι, Γαϊδουριά, Κατσανό, Μαυροτράγανο, Μανδηλαριά, Βοϊδόματο είναι μερικές από τις ποικιλίες που έχουν διασωθεί έστω και με πολύ μικρά ποσοστά φυτεύσεων και συμπληρώνουν την παλέτα των σταφυλιών που δίπλα στο Ασύρτικο βρίσκει κάποιος στο νησί. Η Σαντορίνη όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί μια μικρή κιβωτό του Νώε με σπάνιες γηγενείς ποικιλίες που περιμένουν την στιγμή της αναγνώρισης τους και τη θέση τους στο hall of fame.

Από αυτές το αρωματικό Αηδάνι αποτελεί μια από τις συμπληρωματικές ποικιλίες που μπαίνουν στην Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη και μαζί με το Αθήρι συνοδεύουν το Ασύρτικο, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 75% του χαρμανιού. Το Αηδάνι χρησιμοποιείται σε αυτό το blend για να στρογγυλεύσει και να μαλακώσει την αυστηρότητα και την οξύτητα που συχνά επιδεικνύει το Ασύρτικο, δίνοντας και έναν πιο ευρύ αρωματικό χαρακτήρα στα κρασιά.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιες φορές ορισμένοι παραγωγοί αποφασίζουν να πειραματιστούν δίνοντας κάποια κρασιά φτιαγμένα από 100% Αηδάνι; Αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση θεωρώ πως το Αηδάνι είναι το επόμενο σπουδαίο κρασί το οποίο θα βγει από τα εδάφη της Σαντορίνης. Η δοκιμή τριών μονοποικιλιακών κρασιών από τη συγκεκριμένη ποικιλία στο Οινόραμα, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτή μου την άποψη αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τόσο το Αηδάνι του Σιγάλα, όσο και το Αηδάνι του Αργυρού και του Χατζηδάκη ήταν small talk ανάμεσα στους κύκλους των οινόφιλων που επισκέφτηκαν την έκθεση. Περισσότερο mineral αυτό του Σιγάλα, με μεγάλη γευστική ένταση και δροσιστική οξύτητα, πολύ αρωματικό του Αργυρού, με εξαιρετικά κίτρινα φρούτα, γρασίδι, λευκά λουλούδια και λιγότερη έμφαση στον χαρακτηριστικό ορυκτώδη χαρακτήρα που διαθέτουν τα κρασιά της Σαντορίνης, πολύ απαλό με κυρίαρχα ώριμα εσπεριδοειδή και ήπιο-στρογγυλό στόμα αυτό του Χατζηδάκη, το οποίο μάλιστα προέρχεται από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας και φέρει τη χαρακτηριστική ζωγραφιά της κόρης του παραγωγού στην ετικέτα.

Και τα τρία κρασιά ήταν πραγματικά απολαυστικά, με εξαιρετική ισορροπία, αρωματικά χωρίς να είναι υπερβολικά και δείχνοντας μια απόλυτα δροσιστική διάσταση στο στόμα, χωρίς την αυστηρότητα του Ασύρτικου.

Σαφέστατα και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το Ασύρτικο αφού πραγματικά το μοναδικό αυτό σταφύλι παίζει σε δικό του terrain όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη για μένα το Αηδάνι στις μονοποικιλιακές του εκδόσεις δείχνει την ευρύτητα που υπάρχει στον Ελληνικό αμπελώνα και το τι μπορεί να επιδείξει το ελληνικό κρασί σε δεύτερο χρόνο. Έτσι και αλλιώς πάντα μια σπουδαία ομάδα δε φαίνεται μόνο από τους βασικούς της παίχτες αλλά από το βάθος που υπάρχει στο πάγκο της. Και αδιαμφισβήτητα το Αηδάνι αποδεικνύει ότι πίσω από τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού κρασιού υπάρχει πολύ μέλλον και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης.


Στην υγειά σας και καλή εβδομάδαΓρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: