| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Αγιωργίτικο και Μεγάλες Μέρες Νεμέας στην αφετηρία της νέας σεζόν

Αγιωργίτικο και Μεγάλες Μέρες Νεμέας στην αφετηρία της νέας σεζόνΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Είναι νωρίς ακόμα για να σκεφτόμαστε τα κόκκινα; Και όμως οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας, το πρώτο οινικό ραντεβού της χρονιάς είναι προ των πυλών και όπως κάθε χρονιά αποτελούν ένα θαυμάσιο λόγο για εκδρομή και μια ευκαιρία να συστηθούμε ξανά με το Αγιωργίτικο. Αν λοιπόν το τριήμερο 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου δεν έχετε ήδη προγραμματίσει άλλα σχέδια, ο σύνδεσμος οινοπαραγωγών της Νεμέας σας προσκαλεί να κάνετε οινοτουρισμό στη περιοχή, δοκιμάζοντας κρασιά, γνωρίζοντας από κοντά τους παραγωγούς και λαμβάνοντας μέρος στις πολυάριθμες εκδηλώσεις, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.nemeawineland.com.

Νεμέα ίσον Αγιωργίτικο φυσικά και Αγιωργίτικο ίσον το πιο crowd-pleasing ερυθρό σταφύλι του Ελληνικού αμπελώνα. Ένα σταφύλι το οποίο στα καλύτερα του μπορεί να δώσει κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά διατηρώντας πάντα ένα σύγχρονο και μοντέρνο προφίλ. Διαθέτει βαθύ χρώμα, νόστιμο κόκκινο φρούτο και γλυκά μπαχαρικά, ενώ το στόμα είναι μεν τανικό αλλά ποτέ επιθετικό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Ξινόμαυρο. Βελούδινες, είναι ο πιο συνήθης χαρακτηρισμός που θα συναντήσετε για τις τανίνες του Αγιωργίτικου, όπως επίσης ώριμες ή μεταξένιες. Ένα καλοφτιαγμένο Αγιωργίτικο σε όλες του τις πιθανές μορφές είναι πολύ δύσκολο να απογοητεύσει αυτόν που το πίνει, με ή ακόμα και χωρίς φαγητό.

Οι πιθανές του εκδοχές είναι πολλές αφού ο χαρακτηρισμός πολυδύναμικη ποικιλία του ταιριάζει γάντι. Στην περίπτωση της Νεμέας βέβαια μιλάμε μόνο για ερυθρά κρασιά τα οποία μπορούν να φέρουν την ονομασία προέλευσης στην ετικέτα τους. Τα υπέροχα ροζέ όπως το 14-18 της Γαίας, ο Ορεινός Ήλιος της Σεμελης ή η ροζέ Δρυόπη του Τσέλεπου δε μπορούν να φέρουν τη κόκκινη ταινία στη φιάλη τους. Από εκεί και μετά θα συναντήσετε από φρέσκα ερυθρά Αγιωργίτικα που θα κάνουν τα περισσότερα γαλλικά νουβό να κοκκινίσουν, καταπληκτικά μαλακά ερυθρά με μέτριο σώμα όπως η Νεμέα του Σκούρα, του Βασιλείου, του Παπαντώνη, του Μπαραφάκα ή του Παλυβού και φυσικά μεγάλης πολυπλοκότητας και συμπύκνωσης τανικά ερυθρά όπως το κλασικό Κτήμα Γαίας το Μονοπάτι του Αιβαλή, το Terroir του Παπαιωάννου ή ο Ηγεμών του Βασιλείου. Μέσα στην ονομασία προέλευσης επιτρέπεται και η παραγωγή ημίγλυκων και γλυκών ερυθρών κρασιών.

Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον να ξέρετε είναι ότι η μεγαλύτερη ΠΟΠ ζώνη της Ελλάδας για ερυθρά κρασιά εκτείνεται όχι σε ένα αλλά σε δύο νομούς. Έτσι η Αργολίδα που εκτείνεται νότια της Κορίνθου αποτελώντας ουσιαστικά προέκταση της, κατέχει ένα μικρό ποσοστό 7% της συνολικής έκτασης της ζώνης ΠΟΠ Νεμέα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει στο νομό Κορίνθου.

Έχει άραγε κάποιο μειονέκτημα το Αγιωργίτικο θα αναρωτηθείτε εύλογα. Το βασικό πρόβλημα με την ποικιλία είναι η ευαισθησία της σε ιώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να μη δίνει το 100% των δυνατοτήτων της. Λίγα χρόνια πίσω ήταν τρομερά δύσκολο να βρεθεί στον αμπελώνα μη-ιωμένο φυτό. Το ευχάριστο είναι ότι με τη συνδρομή του γεωπόνου Κωνσταντίνου Μπακασιέτα και μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν στην αγορά οι πρώτοι απόλυτα υγιείς κλώνοι Αγιωργίτικου, κάτι το οποίο αναμένεται να εκτινάξει την ποιότητα σε πολύ ψηλότερα επίπεδα.

Με τους παραγωγούς της Νεμέας να δείχνουν μεγάλη εξωστρέφεια, το κομμάτι που λέγεται οινοτουρισμός να μας κλείνει για πρώτη φορά το μάτι έστω και δειλά δειλά, τους υγιείς κλώνους του Αγιωργίτικου έτοιμους να κατακλύσουν τους αμπελώνες της Νεμέας και τον από τη φύση του ελκυστικό χαρακτήρα που η ποικιλία διαθέτει, το μέλλον για τη μεγαλύτερη ΠΟΠ ερυθρή ζώνη μοιάζει να προδιαγράφεται λαμπρό. Μια βόλτα στις Μεγάλες Μέρες Νεμέας το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε εικόνα εκ των έσω


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: