Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Οι αρχές της σωστής αποθήκευσης

Οι αρχές της σωστής αποθήκευσηςΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν και αν χρειαστεί θα το ξαναπούμε και στο μέλλον. Ακόμα και το καλύτερο κρασί του κόσμου να έχετε αγοράσει για να παλαιώσετε, θα πρέπει προκειμένου να το απολαύσετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό να το έχετε αποθηκεύσει σωστά. Χαρακτηριστικότατα συζητώντας πρόσφατα με άνθρωπο του κρασιού, μου έλεγε πως η "ταπεινή" Βουργουνδία που είχε φυλάξει από το 2002 σε πολύ καλές συνθήκες παλαίωσης είχε γίνει ένα απολαυστικό κρασί όταν το άνοιξε μια δεκαετία μετά. Την ίδια τύχη δεν είχαν κάποιες άλλες φιάλες grand cru από την ίδια χρονιά που είχαν όμως ταλαιπωρηθεί αρκετά, παρά το γεγονός ότι το κόστος τους ήταν πολύ μεγαλύτερο, όπως επίσης και τα expectations που δημιουργούσαν.

Και μπορεί τα Climadiff να είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τη σωστή συντήρηση των κρασιών, ή άλλοι συντηρητές να διαφυλάττουν επίσης ευλαβικά τα κρασιά σας, ωστόσο αποτελούν μια επένδυση αρκετά σημαντική. Στη περίπτωση που δεν έχετε τέτοιο εξοπλισμό διαθέσιμο, κοινή λογική και βασικές πρακτικές θα σας βοηθήσουν να πιείτε το κρασί σας στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό πράγμα το οποίο θα πρέπει να προσέξετε όταν μιλάμε για μακροχρόνια αποθήκευση είναι το κρασί να είναι φυλαγμένο σε σταθερή θερμοκρασία. 10-15 οC είναι το ιδανικό εύρος, αλλά αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν διακυμάνσεις. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τα ράφια της κουζίνας σας, όπου οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίες είναι πολύ μεγάλες. Επίσης το ίδιο ισχύει και για το ψυγείο σας. Εκτεταμένες περίοδοι ψύξης του κρασιού σε χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν το φελλό σε απώλεια ελαστικότητας, οπότε υπάρχει περίπτωση να εισχωρήσει αέρας και να οξειδώσει-μπαγιατέψει το κρασί.

Τα κρασιά που είναι σφραγισμένα με φελλό θα πρέπει να φυλάσσονται σε πλάγια θέση, έτσι ώστε ο φελλός να παραμένει σε επαφή με το κρασί και να
μη ξηραίνεται. Βέβαια μη πάει κανείς να μου φυλάξει κανένα Greywacke σε πλάγια θέση. Το βιδωτό πώμα εξαιρείται και τα κρασιά αυτά μπορεί να μένουν σε όρθια θέση χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα

Αποφύγετε το δυνατό φως. Το κρασί θα ζεσταθεί είτε το αφήσετε στον ήλιο είτε κοντά σε λάμπες και θα μπαγιατέψει πριν της ώρας του. Αποκλείεται να μην έχετε δει υπόγεια κελάρια οινοποιείων στα οποία τα κρασιά φυλλάσονται σε ιδανικές συνθήκες και στο σκοτάδι.

Τέλος κρατήστε το κρασί μακριά από δονήσεις, ώστε να μην επηρεάζεται.

Πως γίνονται όλα τα παραπάνω πράξη θα μου πείτε; Όλο και κάποια αποθηκούλα θα έχετε υπόγεια στο σπίτι σας όπου οι συνθήκες και λίγο πιο δροσερές θα είναι και οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας θα είναι μικρότερες. Ακόμα καλύτερα κάποιος φίλος σας μπορεί να έχει λίγο χώρο στο συντηρητή του να διαθέσει για να τοποθετήσετε λίγες από τις πολύτιμες φιάλες σας προς ξεκούραση. Αν τίποτα από τα δύο δε παίζει να ισχύει τότε είναι καλύτερο να μη στοκάρετε φιάλες και να αγοράζετε από το House of Wine μόνο το κρασί που καταναλώνετε άμεσα.

Θα μου πείτε καλά εμείς που θέλουμε να δούμε πως παλαιώνουν κάποια κρασιά δεν έχουμε καμιά τύχη αν δεν επενδύσουμε σε κάποιο ακριβό μηχάνημα; Και για αυτό σας έχω λύση. Ρίξτε μια ματιά στο τμήμα των παλαιωμένων φιαλών του House of Wine . Εκεί θα βρείτε εξαιρετικά παλαιωμένα κρασιά φυλαγμένα σε ιδανικές συνθήκες που εξασφαλίζουν ότι θα βρίσκονται στα καλύτερα τους. Για όλα τα πράγματα υπάρχει λύση...


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: