Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

H πρώτη μου φορά...

H πρώτη μου φορά...Από τον Γ. Μιχαήλο


Το να αφήσεις έναν οινόφιλο ελεύθερο στην Prowein για πρώτη φορά είναι σα να αφήνεις ένα δίχρονο παιδί μόνο του σε ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια. Είναι τέτοια η έκσταση και η χαρά που σου έρχεται να ουρλιάξεις από τον ενθουσιασμό αλλά στην πραγματικότητα δε ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις.

Η Prowein στο Dusseldorf είναι η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού αυτή τη στιγμή στο κόσμο και προσελκύει ένα τεράστιο αριθμό επαγγελματιών, αγοραστών και opinion leaders οι οποίοι μέσα σε τρεις μέρες κανονίζουν τα ραντεβού τους ψάχνοντας το next big thing, εκείνο το κρασί το οποίο θα προσθέσουν στο portfolio τους και θα κάνει τη διαφορά.

Στη διάθεση τους βρίσκονται μερικές χιλιάδες εκθέτες από τις πιο κλασικές και πιο απίθανες οινοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το μεγαλύτερο brand της Ινδίας, κρασιά από τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, τη Βολιβία, το Ισραήλ αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Γαλλία η Ιταλία κ.α. εδώ βρίσκεται ο παράδεισος σας. Δεν είναι ο ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά η Prowein που σου προσφέρει και του πουλιού το γάλα στη προκειμένη περίπτωση. Και όλα αυτά μόλις σε καμιά δεκαριά τεράστια Hall τα οποία απλά για να περπατήσεις θέλεις κάνα δίωρο. Αν κάνεις πως σταματάς κιόλας στα διάφορα περίπτερα μάλλον δε σου φτάνουν όχι απλά οι τρεις μέρες που διαρκεί η έκθεση αλλά ούτε ολόκληρη εβδομάδα.

Έτσι λοιπόν το βασικό στη Prowein είναι να πας προετοιμασμένος, να έχεις σχεδιάσει από πριν το πλάνο επισκέψεων και να κάνεις focus σε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θέλεις να δοκιμάσεις. Αλλιώς καταλήγεις να περπατάς ζαλισμένος μέσα σε ένα χαμό από διαφορετικούς εκθέτες και περιοχές. Η έκθεση είναι απλά και μόνο ΤΕΡΑΣΤΙΑ με όλη τη σημασία της λέξης.

Συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε αυτό το πραγματικό πανηγύρι δε θα μπορούσα παρά να βγάλω χρήσιμα συμπεράσματα και μόνο. Και το βασικότερο από αυτά είναι πως βλέπεις που μπορείς να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε σχέση με την παγκόσμια αγορά. Και το Ελληνικό κρασί το οποίο στην ουσία έχει κάνει άλματα ποιότητας τα τελευταία χρόνια έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν αμείλικτο ανταγωνισμό. Και ο ανταγωνισμός αυτός δε λέγεται Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, χώρες οι οποίες σε επίπεδο ποιότητας, marketing, προώθησης βρίσκονται πολύ μπροστά γιατί έχουν ξεκινήσει και εργάζονται προς αυτή τη κατεύθυνση πολλά χρόνια πριν. Ο ανταγωνισμός έρχεται από χώρες όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Νότιος Αφρική και άλλες τις οποίες δεν είχες καν στο μυαλό σου και οι οποίες δείχνουν να βρίσκονται πολύ δυνατά μέσα στο παιχνίδι. Ανασκουμπώνεσαι…

Άλλο πράγμα το οποίο με ενθουσίασε στην PROWEIN ήταν η πρωινή διαδρομή με το μετρό που μας πήγαινε στην έκθεση. Είναι τρομερό ότι εκεί που βρίσκεσαι στριμωγμένος και πιάνεις κουβέντα με τον Γάλλο κύριο που κάθεται δίπλα σου συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για έναν Αλσατό παραγωγό τα κρασιά του οποίου ούτε στα όνειρα σου δε θα δοκίμαζες. Και έτσι απλά εκείνος σε προσκαλεί στο περίπτερο του και στη συνέχεια έρχεται και εκείνος να σε βρει γεμάτος όρεξη να γευτεί Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και να μάθει όσα

περισσότερα μπορεί στο περιορισμένο χρόνο που διαθέτει, για το Ελληνικό κρασί. Όποιος πηγαίνει στη Prowein «πασάς» με αυτοκίνητο τα πρωινά για να έχει την άνεση του, πιστεύω ότι χάνει αυτές τις απρόσμενες συναντήσεις που μπορούν πραγματικά να είναι συναρπαστικές.

Τρίτη εικόνα που έχει μείνει στο μυαλό μου είναι οι συμμαχίες οι οποίες αυτή τη στιγμή παίζουν πάρα πολύ. Ενθουσιάστηκα με πέντε παραγωγούς από το “hot” Douro στο οποίο πήγα συστημένος από αγαπητή μου Παναγιώτα και οι οποίοι με έβαλαν να δοκιμάσω τα κρασιά τους, μιλώντας ο ένας περισσότερο για τα κρασιά των γειτόνων παρά για τα δικά του. Μάλιστα ενώ στη συγκεκριμένη έκθεση βρίσκονταν όλοι μαζί, στις περισσότερες εκθέσεις ανά τον κόσμο που επισκέπτονται, πηγαίνει ένας από τους 5 σαν εκπρόσωπος και των 5 οινοποιείων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κόστη. Στην ερώτηση μου πόσο κοντά είναι τα οινοποιεία μεταξύ τους η απάντηση ήταν πως όλα βρίσκονται μέσα σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Μου φάνηκε καταπληκτικό σαν ιδέα όπως και τα κρασιά τους… Αν δεν είναι αυτό story να βγάλει κανείς προς τα έξω δε ξέρω τι άλλο καλύτερο…

Η Prowein είναι μια καταπληκτική εμπειρία για αυτόν που συμμετέχει σε όποια πλευρά και να βρίσκεται, είτε μέσα είτε έξω από τους πάγκους. Είναι μια ιστορία που σε κάνει πραγματικά να αισθάνεσαι πολύ μικρός και πολύ ταπεινός απέναντι στην απεραντοσύνη του κρασιού. Δουλειά και σηκωμένα μανίκια θέλει… Τόσο απλά!



Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: