| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η Δράμα στο προσκήνιο

Η Δράμα στο προσκήνιοΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Η Δράμα είναι μια από τις πλέον συναρπαστικές οινοπαραγωγούς περιοχές της Ελλάδας. Ή τουλάχιστον μια από εκείνες τις περιοχές στις οποίες τα τελευταία 20-30 χρόνια η ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας υπήρξε πολύ μεγάλη. Αυτή τη στιγμή κάποια από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα ονόματα της Ελληνικής οινικής σκηνής, όπως το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Νίκου Λαζαρίδη το κτήμα Παυλίδη και το κτήμα Τέχνη Οίνου, προμοτάρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όνομα της Δράμας στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά οίνου.

Φυσικά πίσω από τα προφανή ονόματα υπάρχουν αρκετοί ακόμα παραγωγοί όπως το κτήμα Μανωλεσάκη, ο Μπάκης Τσάλκος με την Οινογένεσις, ή το κτήμα Μιχαηλίδη που επίσης ξεχωρίζουν για τη σημαντική δουλειά που κάνουν σε επίπεδο αμπελιού και οινοποίησης, γεγονός που δείχνει πως η Δράμα είναι μια ώριμη οινικά περιοχή με αρκετά ανερχόμενα ονόματα πίσω από τους κλασικούς παίχτες.

Η Δράμα έμεινε χωρίς δική της ονομασία προέλευσης, όπως έχουν η Νάουσα , η Νεμέα, η Σαντορίνη και άλλες σημαντικές, παραδοσιακές οινικές περιοχές, αφού ξεκινώντας από το μηδέν σχεδόν, βασίστηκε ως επί το πλείστον σε ξενικές ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Semillon, ποικιλίες που μέχρι σήμερα δίνουν ίσως κάποια από τα πλέον εντυπωσιακά κρασιά της Ελληνικής αγοράς, ποικιλιακά ή σε χαρμάνια λίγο συνηθέστερα.

Με ετικέτες λίγο έως πολύ εμπνευσμένες από Chateau του Bordeaux, πχ Mouton-Rothchlild, κρασιά στην premium κατηγορία, υπέροχης αισθητικής και μεγάλης επένδυσης οινοποιεία, δεν άργησαν οι συγκρίσεις, λέγοντας πως η Δράμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Ελληνικό Bordeaux.

Λίγο έως πολύ όλα τα παραπάνω είναι γνωστά… Τα τελευταία λίγα χρόνια ωστόσο υπήρχε μια γκρίνια, ειδικά από την δική μας πλευρά που ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με το κρασί, πως οι Δραμινοί έχουν επαναπαυθεί στις δάφνες τους, χωρίς να κάνουν ένα παραπάνω βήμα το οποίο θα μπορούσε να φέρει ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τα κρασιά της περιοχής.

Η αλήθεια είναι πως ειδικά τη φετινή χρονιά έχω την εντύπωση πως υπάρχει μια αντιστροφή του συγκεκριμένου κλίματος, με λανσάρισμα νέων ετικετών, επανασχεδιασμό παλαιότερων κλασικών τόσο σε επίπεδο φιάλης όσο και χαρμανιού, μεγαλύτερου πειραματισμού με ελληνικές ποικιλίες όπως είναι το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο στην περιοχή.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Αμέθυστος λευκός 2014 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Πιο κλασικό κρασί από τον Αμέθυστο δύσκολα θα συναντήσει κανείς στην Ελληνική αγορά. Από φέτος η ετικέτα άλλαξε, όχι βέβαια τόσο ριζοσπαστικά αφού μάλλον δύσκολα αλλάζεις κάτι το οποίο για πάρα πολλά χρόνια θεωρείται άκρως επιτυχημένο. Υπάρχει όμως αυτός ο αέρας φρεσκάδας στο κλασικό χαρμάνι Sauvignon Blanc και Ασύρτικου, σε μια μύτη που παραμένει απίστευτα εκφραστική και σε κάνει να νομίζεις πως τα αρώματα των εξωτικών φρούτων και οι φυτικές νύξεις στη κυριολεξία πετάγονται από το ποτήρι. Και μετά έρχεται το «στόμα» που σε γεμίζει με ένταση, φρεσκάδα και διάρκεια. Αυτό που ποτέ δε κατάλαβα είναι που στη χώρα μας ορισμένες φορές το κλασικό το βάζουμε λίγο στην άκρη…

Τhyrsus λευκός 2013 Κτήμα Οινογένεσις

Δεν είναι εντελώς καινούριο, αλλά είμαι σίγουρος πως είναι από εκείνες τις ετικέτες της Δράμας που αρκετοί από εσάς δεν θα έχετε πάρει είδηση. Εδώ ο υιός Τσάλκος με την αρωγή του πατέρα του, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και ευρηματικό χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Viognier, αρωματικό να μοσχοβολάει καλοκαίρι με ροδάκινο και στόμα ποίημα λιπαρό, με όγκο αλλά και αρκετή φρεσκάδα να ισορροπεί.

Cavalieri ερυθρό 2012 Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη

Πολύ από Bordeaux και ολίγον από Sangiovese για αυτό το καινούριο κρασί του Νίκου Λαζαρίδη από τη Δράμα. Εντυπωσιακά πληθωρικό, νεοκοσμίτικο στυλ που άνετα θα με μπέρδευε για Αυστραλία, με εκείνη την χαρακτηριστική βοτανικότητα που θυμίζει ευκάλυπτο και μέντα, πληθωρικό μαύρο φρούτο, στιβαρές ώριμες τανίνες και μακρά επίγευση.

Domaine Costa Lazaridi Syrah 2012

Απολαυστικό, single vineyard, Syrah από την καινούρια σειρά του κτήματος, πικάντικο, με ώριμο χαρακτήρα μαύρων φρούτων, μεστές τανίνες στο στόμα και όγκο. Ο ένας εκπρόσωπος από τα τρία καινούρια κρασιά του κτήματος, που περιλαμβάνουν ένα εξίσου απολαυστικό Semillon και ένα ροζέ με πολύ ανοιχτό χρώμα που απέχει χιλιόμετρα από τα ροζέ στα οποία μέχρι σήμερα μας είχαν συνηθίσει οι Έλληνες παραγωγοί…


Καλή Εβδομάδα!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: