Ο νέος είναι ωραίος...

Ο νέος είναι ωραίος...Από τον Γ. Μιχαήλο


Αν αναζητήσετε την περσινή τους χρονιά δε πρόκειται να τη βρείτε, αφού λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν. Πρόκειται για καινούριες προσπάθειες Ελλήνων οινοπαραγωγών που από ότι φαίνεται δε πτοούνται από την παρατεταμένη κρίση και επιμένουν να κυκλοφορούν αξιόλογα κρασιά που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον όχι μόνο της τοπικής αγοράς αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

Η ελληνική οινική σκηνή εξακολουθεί να είναι vibrant με τους Έλληνες παραγωγούς να μη σταματούν να πειραματίζονται, εξελίσσοντας με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό κρασί και σχεδιάζοντας ήδη το επόμενο βήμα. Άγνωστες ελληνικές ποικιλίες στο προσκήνιο που διαθέτουν αυθεντικότητα και μοναδικότητα, ξεχωριστές-premium-οινοποιήσεις από συγκεκριμένα κομμάτια αμπελώνων που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του terroir από το οποίο προέρχονται, καινούρια στυλ κρασιών τα οποία μέχρι πρόσφατα οι Έλληνες παραγωγοί δεν είχαν τολμήσει να ακουμπήσουν.

Όλα τα παραπάνω δίνουν τροφή σε εμάς να γράφουμε και σε εσάς τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τον ελληνικό αμπελώνα που φαίνεται πως είναι ανεξάντλητος σε προτάσεις και ιδέες. Παρακάτω αναφέρω ορισμένες νέες ετικέτες Ελλήνων παραγωγών που τράβηξαν το ενδιαφέρον μου.

Σαντορίνη Τσέλεπου 2014

Πολύς κόσμος πάει και έρχεται στο καταπληκτικό νησί του Αιγαίου με νέους παραγωγούς να πλαισιώνουν τους ήδη υπάρχοντες και όλοι μαζί να «στριμώχνονται» σε αυτό το μικρό και τόσο ξεχωριστό κομμάτι του παγκόσμιου αμπελώνα. Ο Γιάννης Τσέλεπος σε συνεργασία με την οικογένεια Χρυσού δίνει μια πολύ τυπική έκφραση του Σαντορινιού αμπελώνα ήδη από την πρώτη προσπάθεια. Καθαρό φρούτο, συνδυασμός αυστηρότητας αλλά και πλούτος στο στόμα, κοφτερή οξύτητα και διάρκεια. Η εξέλιξη του κρασιού από την πρώτη φορά που το δοκίμασα τον περασμένο Δεκέμβριο είναι εξαιρετική.

Ντρούμο Κυρ Γιάννη 2014

Ένα premium Sauvignon Blanc από το αμπελοτόπι Ντρούμο στο Αμύνταιο που πραγματικά είναι εξαιρετικό. Το Sauvignon Blanc είναι μια ποικιλία που κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να εντυπωσιάσει και εδώ φαίνεται πως το Αμύνταιο αποτελεί ιδανική περιοχή για να αναπτύξει όμορφα τον χαρακτήρα της. Τρομερό σε εκφραστικότητα πυρηνόκαρπο φρούτο, κομψές φυτικές νύξεις που θυμίζουν γρασίδι και ένα εκπληκτικό σε αίσθηση στόμα, δροσερό, λιπαρό, πλούσιο χωρίς να είναι βαρύ. Σχεδόν σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί να πιεις Νεοζηλανδέζικο Sauvignon αυτό το καλοκαίρι.

Πλαγιές Γερακιών Ροζέ Magnum 2014

Ο Απόστολος Μούντριχας εξερευνεί πλήρως τις δυνατότητες της αγαπημένης του Μαυροκουντούρας, ποικιλίας που είναι γηγενής στην Εύβοια και θεωρείται ως μικρόρωγος κλώνος της Μανδηλαριάς. Σε αυτό το κρασί εκμεταλλεύεται τον αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας για να δώσει ένα εξαιρετικό ροζέ, φρουτώδες, με τραγανά κόκκινα φρούτα όπως φραμπουάζ και κεράσι, ανθικές νύξεις και στόμα με ισορροπία οξύτητας και λιπαρότητας

και μεγάλη διάρκεια. Η δε εμφιάλωση του αποκλειστικά και μόνο σε magnum φιάλες υπόσχεται απόλαυση που δε τελειώνει γρήγορα.

Domaine Costa Lazaridi Merlot ροζέ 2014

Πάρα πολύ μικρή παραγωγή, αν θυμάμαι καλά περίπου 3500 φιάλες, για το single-vineyard ροζέ κρασί της καινούριας σειράς του Κώστα Λαζαρίδη που ενθουσιάζει. Το χρώμα πολύ απαλό ροζέ, εντυπωσιακό στο μάτι και η μύτη με εκρηκτικά αρώματα κόκκινων φρούτων, lemongrass και άνθη. Ένα κρασί το οποίο κινείται στυλιστικά στο στυλ της Προβηγκίας και αποτελεί ένα από τα πιο δροσιστικά κρασιά που μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι. Ειδικά αν βάλετε δίπλα του και κανένα τηγανητό μπαρμπουνάκι τότε βρίσκεστε στον Παράδεισο. Προλαβαίνετε δε προλαβαίνετε να το δοκιμάσετε αφού οι εκ των έσω πληροφορίες λένε πως σχεδόν έχει εξαντληθεί…

Μαυροτράγανο Γαβαλά 2013

Τόσο νέο που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά αλλά το δοκίμασα για λογαριασμό του HOW και μπορώ να σας πω πως σύντομα θα έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε τις ελάχιστες φιάλες του από τα ηλεκτρονικά μας ράφια. Το Μαυροτράγανο είναι από τις πιο εξωτικές και σπάνιες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα, με εξαιρετικά έως τώρα δείγματα από τη Σαντορίνη όπως αυτά του Σιγάλα και του Αργυρού. Ο Γαβαλάς δίνει ένα κρασί το οποίο είναι spicy και πικάντικο, με πολύ φρούτο μαύρο και στόμα δυναμίτη, με δυνατές τανίνες και υψηλή οξύτητα. Το κρασί είναι πολύ νεαρό ακόμα αλλά δείχνει μια εξαιρετική δυναμική για παλαίωση στη φιάλη. Για τους λάτρεις των στιβαρών κόκκινων κρασιών και για αυτούς που μπορούν να επενδύσουν σε μια εξαιρετική φιάλη κρασί, καθότι άκουσα πως η τιμή του θα είναι αρκετά τσιμπημένη.


Καλή Εβδομάδα!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: