Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Πονοκέφαλος και κρασί: Μύθος και πραγματικότητα

Φέρνει το κρασί πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους? Ασφαλώς... Φέρνει το κόκκινο κρασί πονοκέφαλο, περισσότερο από το λευκό?... Μάλλον. Αλλά οι αιτίες του πονοκεφάλου από το κρασί, μπορεί να είναι πολύ απλούστερες από αυτές που διάφορες θεωρίες ισχυρίζονται.

Μύθος 1ος: Φταίνε οι Ισταμίνες.

Οι ισταμίνες, που βρίσκονται στο κρασί και σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κόκκινο κρασί, μάλλον δεν ενοχοποιούνται για τους πονοκεφάλους. Και αυτό γιατί βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε άλλα "αθώα" φαγητά, που επίσης καταναλώνουμε συχνά: Η συγκέντρωση στα ψάρια και στα αυγά, είναι πολύ μεγαλύτερη από την συγκέντρωση σε ίδια ποσότητα κόκκινου κρασιού.

Μύθος 2ος: Φταίνε τα θειώδη.

Τα θειώδη, που σε ελάχιστη ποσότητα βρίσκονται στο κρασί, δεν έχουν σχέση με τους πονοκεφάλους, γιατί -και αυτά- βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε τροφές όπως τα αποξηραμένα φρούτα, σε όλα τα ψητά, αλλά και τουρσιά. Η αλλεργική αντίδραση στα θειώδη προκαλεί δύσπνοια και ανησυχία, όχι πονοκέφαλο.

Η εξήγηση είναι μάλλον απλή: Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από το οινόπνευμα, που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στο κόκκινο κρασί. Εδώ, η κατανάλωση παίζει ρόλο, αλλά όχι απόλυτο: Υπάρχουν άνθρωποι που με ελάχιστη ποσότητα συγκέντρωσης οινοπνεύματος υποφέρουν από ημικρανία, και άλλοι που ...απλά αντέχουν!

Υπάρχουν όμως και άλλε ουσίες στο κρασί, αυτές κυρίως που δημιουργούνται κατά την οινοποίηση ή την παλαίωση των κόκκινων κρασιών, που πραγματικά ενοχοποιούνται γιά την πρόκληση των πονοκεφάλων σε ελάχιστα, αλλεργικά σε αυτές άτομα. Μερικές βρίσκονται στις φλούδες των σταφυλιών, και αυτός είναι ο λόγος που τα κόκκινα κρασιά -που παραμένουν σε επαφή με την φλούδα κατά την οινοποίηση- προκαλούν συχνότερα πονοκεφάλους. Άλλες ουσίες εκλύονται από το ξύλο των βαρελιών μέσα στα οποία ωριμάζουν συνήθως τα κόκκινα κρασιά.

Αλλά μια άλλη επίσης εξήγηση, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Headache and Pain, φαίνεται να έχει βάση: Κατά αυτή την ερμηνεία, είναι ο συνδυασμός οινοπνεύματος και stress που προκαλεί συνήθως τις ημικρανίες... και πίνουμε τις περισσότερες φορές κάτω από stress, είτε αυτό είναι θετικό (μεγάλη χαρά) είτε αρνητικό (λύπη, στενοχώρια).

Γεγονός πάντως είναι ότι ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο κρασί... και ιδιαίτερα στην ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει. Ναι, το κρασί –και περισσότερο το κόκκινο- κάνει ΠΟΛΥ καλό, αυτό έχει πια αποδειχθεί σε πάμπολλες μελέτες... αλλά η μεγάλη κατανάλωση και οι ποσότητες οινοπνεύματος που εισέρχονται στον οργανισμό, ασφαλώς δεν κάνουν...

"Μέτρον Άριστον" έλεγαν οι πρόγονοί μας... και αυτό ισχύει ΚΑΙ για το κρασί...

Μοιραστείτε το άρθρο: