Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2015

Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2015
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Για ενδέκατη χρονιά φέτος έλαβαν χώρα οι ‘Μεγάλες Μέρες της Νεμέας’. Σε μια προσπάθεια τόνωσης του οινικού τουρισμού στην περιοχή οι εκδηλώσεις φέτος ξεκίνησαν αρχές Αυγούστου και κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Αυγούστου, όπου όλα τα οινοποιεία ήταν ανοιχτά και φιλόξενα στο κοινό. Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο ΣΟΝ (Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας)

Κάθε χρόνο φεύγοντας από την Νεμέα υπήρχε μία γκρίνια σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν μέρη να μείνει κάποιος με τα πλησιέστερα ξενοδοχεία να βρίσκονται στο Ναύπλιο , το ότι δεν υπάρχουν αξιοπρεπή εστιατόρια που να προσφέρουν εμφιαλωμένο κρασί (με εξαίρεση ένα εστιατόριο) και τέλος για το ότι δεν υπάρχει μέρος που να μπορεί να δοκιμάσει και να πληροφορηθεί κάποιος για τα κρασιά από την Νεμέα.

Το πρόβλημα της διαμονής και του φαγητού παραμένει και θα γκρινιάξουμε και πάλι γιατί μια από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ‘πάσχει’ στους δύο αυτούς σημαντικούς τομείς που δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της. Βέβαια το διήμερο των εκδηλώσεων πολλά οινοποιεία προσέφεραν την υπηρεσία του φαγητού στους επισκέπτες, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι δυνατό όλο τον χρόνο, αν θέλουμε να συζητάμε για οινοτουρισμό.

Και εδώ σταματάει η γκρίνια. Με χαρά είδαμε να δημιουργείται ένας νέος χώρος προβολής και γευσιγνωσίας που θα είναι ανοιχτός καθημερινά (10:30 -15:00). Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στον ‘ανανεωμένο’ ΣΟΝ έκαναν το πρώτο βήμα με αυτόν τον χώρο-σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και ελπίζουμε σε λίγα χρόνια να μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό οινοτουρισμό στην Νεμέα.

Στον νέο χώρο λοιπόν, τα 35 οινοποιεία έθεσαν τα κρασιά τους σε γευστική δοκιμή με πλήθος επισκεπτών να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει συγκεντρωμένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των κρασιών της Νεμέας.

Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, συναυλίες, ποίηση, μαθήματα, παιδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί, μαγειρική με τοπικά προϊόντα, δημιουργία κοκτέιλ και πολλές ακόμα δράσεις συναντήσαμε στα οινοποιεία. Φυσικά το βάρος δόθηκε στις γευσιγνωσίες των κρασιών του κάθε οινοποιείου. Φρέσκα Αγιωργίτικα (Ορεινός Ήλιος ερυθρός, Σεμέλη), τυπικές Νεμέες (Κτήμα Λαντίδη Νεμέα) , παλαιωμένες Νεμέες (Κτήμα Δρυόπη Reserve), χαρμάνια με Αγιωργίτικο (Γαία S Αγιωργίτικο – Syrah) , ροζέ (Ροζέ του φεγγαριού Στροφιλιά) αλλά και λευκά από άλλες ποικιλίες (Viognier Παλυβού και Viognier Cuvée Larsinos Σκούρα ) ήταν στην διάθεση του κοινού.

Το συμπέρασμα για τα κρασιά: Κάθε χρόνο και καλύτερα! Τα στοιχεία από την ωρίμαση σε βαρέλια διακριτικά και ενσωματωμένα μέσα στο κρασί, τα απολαυστικά φρουτώδη χαρακτηριστικά ξεπροβάλουν και γενικά τα κρασιά δείχνουν πιο ‘ευγενικά’ και κομψά.

Εγκυκλοπαιδικά:

Το μεγάλο χαρτί της Νεμέας είναι το Αγιωργίτικο που είναι και ποικιλία που χρησιμοποιείται για τα κρασιά ΠΟΠ! Η ζώνη ΠΟΠ Νεμέας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ελλάδα καταλαμβάνοντας έκταση 22000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει 16 χωριά σε υψόμετρο 250 – 800 μέτρων και απλώνεται στους Νομούς Κορινθίας κα Αργολίδας με το μεγαλύτερο ποσοστό αμπελώνων να βρίσκεται στον πρώτο.

ΠΟΠ Νεμέα. Από www.nemeawineland.com
Οι διαφορά στο υψόμετρο και στην σύσταση του εδάφους οδηγεί στην παραγωγή διαφορετικών στυλ κρασιών. Οι αμπελώνες χωρίζονται ‘άτυπα’ σε τρία μέρη ανάλογα με το υψόμετρο. Τα φρέσκα Αγιωργίτικα έρχονται συνήθως από τους πιο ορεινούς αμπελώνες, με τα πλουσιότερα και με δυνατότητα παλαίωσης κρασιά να έρχονται από αμπελώνες σε υψόμετρο 350 – 550 μέτρων. Στους ‘χαμηλότερους’ αμπελώνες συναντάμε κρασιά όλων των στυλ (ακόμα και γλυκά) που συνήθως εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αλκοόλης.

Γενικότερα τα Αγιωργίτικα εμφανίζουν μέτριο χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτα και βότανα, η οξύτητα είναι μέτρια προς υψηλή και οι τανίνες σχετικά μαλακές. Συνήθως επωφελείται από την δρυ και έχει την δυνατότητα να ωριμάζει για κάποια χρόνια ανάλογα με το στυλ.

Τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Νεμέα μπορεί αν είναι ερυθρά ξηρά, ημίγλυκά και γλυκά.

Χαρακτηρίζεται ως πολυδυναμική ποικιλία γιατί μπορεί να δώσει πολλά στυλ κρασιών από ροζέ (14-18h Γαία), φρέσκα ερυθρά δεξαμενής (ΑμπέλουΦως Ζαχαριά), παλαιωμένα (Μικρόκλιμα Παπαϊωάννου), γλυκά (Ανατολικός Γαία), ακόμη και αφρώδη (Amalia rose Τσέλεπος). Πολλές φορές εκτός από τα μονοποικιλιακά κρασιά συναντάμε και εξαιρετικά χαρμάνια. Η κλασσική ποικιλία με την οποία αναμιγνύεται είναι το Cabernet Sauvignon (Μέγας Οίνος Σκούρας).

Αν δεν καταφέρατε να πάτε μια βόλτα στην Νεμέα, το HOW είναι εδώ και μπορείτε να πάρετε μια ‘γεύση’ δοκιμάζοντας Νεμέες (και όχι μόνο) από παραγωγούς όπως οι: Παλυβός, Σκούρας, Παπαιωάννου, Σεμέλη, Λαυκιώτης, Σπυρόπουλος, Τσέλεπος, Λαντίδης, Γαία, Αιβαλής, Ζαχαριάς, Μπαραφάκας, Νέμειον.


 Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWSΜοιραστείτε το άρθρο: