Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κρασιά που μπορείτε να ‘ξεχάσετε’ στο κελάρι σας!

Κρασιά που μπορείτε να ‘ξεχάσετε’ στο κελάρι σας!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ψάχνετε κρασιά για να εμπλουτίσετε την κάβα σας; Σας αρέσουν τα ώριμα αρώματα, όπως μέλι, ξηροί, καρποί, αποξηραμένα φρούτα, γη, μανιτάρι, καπνός ή δέρμα; Σας προτείνουμε Ελληνικά κρασιά που έχουν την δυνατότητα να ωριμάσουν ώστε να τα ξεχάσετε για κάποια χρόνια στο κελάρι ή στον συντηρητή σας, αγοράζοντας τα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα τα αγοράζατε έτοιμα παλαιωμένα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να εξελιχθούν όλα τα κρασιά και να αντέξουν το χρόνο. Κάποια μπορούν να εξελιχθούν και να αποκτήσουν πολυπλοκότητα, μερικά απλά να ’πίνονται’ μετά από κάποια χρόνια και άλλα να είναι προτιμότερο να τα πιούμε φρέσκα. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι πολλοί, όπως η ποιότητα της χρονιάς, η ποικιλία, ο τρόπος οινοποίησης, η χρήση βαρελιού ή μη και φυσικά οι συνθήκες παλαίωσης.

Μπορούμε να μιλάμε για παλαίωση μόνο όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές, όπως για παράδειγμα η σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 13 - 16 βαθμούς κελσίου, η υγρασία και η απουσία φωτός και οσμών. Η ντουλάπια της κουζίνας, πάνω από το ψυγείο ή δίπλα στον καυστήρα δεν είναι τα κατάλληλα μέρη για παλαίωση.

 

Σιγάλας Σαντορίνη2014 Magnum

Οι δυνατότητες του Ασύρτικου είναι τεράστιες. Πρόκειται για την ελληνική λευκή ποικιλία με την μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης. Η πλούσια δομή του και η υψηλή οξύτητα του το βοηθούν να εξελιχθεί για πολλά χρόνια, αναπτύσσοντας έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, ορυκτών, καπνού και μανιταριού. Η standard (750ml) φιάλη του Σιγάλα θα μπορούσε να παλαιώσει άνετα για 6-7 χρόνια, ενώ η magnum φτάνει την δεκαετία.

 

Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο – Βαρέλι 2014

Και πάλι Ασύρτικο. Αυτή την φορά με βαρέλι, από ένα από τα ιστορικότερα οινοποιεία του νησιού. Η επιλογή φρούτου από αμπελώνες 150 χρόνων, η ζύμωση σε καινούρια γαλλικά βαρέλια και η υψηλή οξύτητα, δημιουργούν ένα εξαιρετικά πληθωρικό και σύνθετο κρασί, ιδανικό για να επενδύσουμε πάνω του! Και σε magnum φιάλη για να ξεπεράσουμε την δεκαπενταετία.

 

Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2014

Ένα από τα καλύτερα βαρελάτα Chardonnay του Ελληνικού αμπελώνα με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Τα μακροβιότερα κρασιά από αυτή την ποικιλία τα βρίσκουμε στην Βουργουνδία και σε τιμές λίγο ‘τσουχτερές’. Το να βρούμε ένα ελληνικό Chardonnay στην τιμή των 13 ευρώ που να μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον 7-8 χρόνια είναι σίγουρα ανακάλυψη. Η ζύμωση και η ωρίμαση για 5 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια παρουσία των οινολασπών του χαρίζουν δομή και πολυπλοκότητα, που σε συνδυασμό με την ζωηρή οξύτητα του προσδίδουν πολλά χρόνια ζωής.

 

Άσπρος Λαγός Δουλουφάκης 2014

Το Βιδιανό είναι μία από τις πιο ανερχόμενες λευκές ποικιλίες που εμφανίζουν καλή συνέργεια με την δρυ και φαίνεται να έχει την δυνατότητα να ωριμάσει για μερικά χρόνια. Ο Άσπρος λαγός είναι το Βιδιανό που αξίζει να δοκιμάσουμε να παλαιώσουμε αφού διαθέτει τον όγκο και την δομή που χρειαζόμαστε. Επειδή τώρα ανακαλύπτονται οι δυνατότητες του, προτείνω να μείνετε στην πενταετία όπου είναι σίγουρο ότι θα έχει βγάλει έντονο μελένιο χαρακτήρα και αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Οι πιο τολμηροί αφήστε το 2-3 χρόνια παραπάνω και ίσως σας εκπλήξει ευχάριστα..

 

Κτήμα Γεροβασιλείου ερυθρός 2011

Ακόμα και το πιο ‘απλό’ ερυθρό κρασί από το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι ένα εξαιρετικά value for money, που φτάνει άνετα στο 2020. Syrah, Merlot και Λημνιό παντρεύονται δίνοντας ένα φινετσάτο κρασί που θα αναπτύσσει σύνθετα αρώματα καθώς ωριμάζει.
 

Μέγας Οίνος Σκούρα 2011

Ένα από τα πρώτα ‘μεγάλα’ κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα. Ένα Αγιωργίτικο που ‘ενισχύεται’ με την δύναμη του Cabernet Sauvignon, δημιουργώντας ένα πλούσιο σύνολο που έχει την δομή να εξελιχθεί για πολλά χρόνια. Κρατήστε άφοβα την standard φιάλη για μία δεκαετία από τον τρύγο και αν επιλέξετε την magnum φιάλη, στην οποία η εξέλιξη είναι πιο αργή, μπορείτε να το ‘ξεχάσετε’ για 3-4 χρόνια παραπάνω..

 

Νάουσα Grande Reserve 2010

Αν μια ερυθρή ελληνική ποικιλία φημίζεται για την δυνατότητα της να εξελίσσεται στον χρόνο, αυτή είναι το Ξινόμαυρο. Η υψηλή του οξύτητα και οι πλούσιες τανίνες του ‘επιβάλουν’ να το αφήσουμε για λίγα χρόνια (3-5) από τον τρύγο, να ‘μαλακώσει’. Αν όμως το αφήσουμε για αρκετά χρόνια (πάνω από 10) μπορεί να αποκτήσει εξαιρετικά πολύπλοκο χαρακτήρα. Η Νάουσα Grande Reserve του Μπουτάρη, αποδεδειγμένα μπορεί να παλαιώσει για πολλά πολλά χρόνια. Και για να πειστείτε μπορείτε να δοκιμάσετε το ίδιο κρασί από τις χρονιές του 1999 και του 2001 που έχει φυλαγμένα για εσάς το HOW.

 

Κτήμα Γαίας ερυθρός 2012

Το κρασί απόδειξη ότι το Αγιωργίτικο έχει την δυνατότητα να παλαιώνει. Από το αμπέλι κιόλας, όλες οι διεργασίες έχουν στόχο την παραγωγή οίνου παλαίωσης. Ο ήδη συμπυκνωμένος καρπός υφίσταται μακρά εκχύλιση, μετά το τέλος της ζύμωσης και στην συνέχεια το κρασί ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια οδηγώντας σε ένα πολύ πυκνό κρασί, με στιβαρή δομή που μπορεί να φτάσει άνετα την δεκαετία, αποκτώντας σύνθετο χαρακτήρα. Και εδώ το HOW διαθέτει τις ήδη ώριμες’ χρονιές του 2004, 2005 και 1999.

 

Samos Nectar 2007

Από τα πιο value for money γλυκά κρασιά παγκοσμίως που κουβαλάει ήδη οχτώ χρόνια στην πλάτη του. Αν παραγόταν στην Γαλλία είναι σίγουρο ότι θα είχε τουλάχιστον την τριπλάσια τιμή. Με περίπου 10 ευρώ παίρνετε ένα εξαιρετικό κρασί από Μοσχάτο Άσπρο, που μπορεί να ωριμάσει για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα αποκτώντας ακόμα πιο μελένιο χαρακτήρα.

Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: