Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η ‘ντίβα’ του Ελληνικού αμπελώνα

Η ‘ντίβα’ του Ελληνικού αμπελώνα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν ψάχναμε πριν από 25 χρόνια κρασιά από Μαλαγουζιά δεν θα βρίσκαμε ούτε ένα. Πριν από 15 χρόνια θα τα μετρούσαμε με τα δάχτυλα των χεριών. Αν κοιτάξουμε στο σήμερα, θα βρούμε πάρα πολλά κρασιά και αν πάμε και 10 χρόνια μπροστά μάλλον θα είναι αμέτρητα. Ας δούμε, λοιπόν ποια είναι η ιστορία της Μαλαγουζιάς, πως ξεκίνησε και γιατί είναι σήμερα μία από τις πιο αγαπητές, μοντέρνες και φιλικές λευκές ποικιλίες τόσο στους οινόφιλους όσο και στους παραγωγούς.

Η ποικιλία, που πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία, πριν από τρείς δεκαετίες κινδύνευε να εξαφανιστεί. Η αναβίωση της οφείλεται στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος ως οινοποιός στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, εντόπισε και πολλαπλασίασε τα κλίματα που διατηρούσε ο καθηγητής αμπελουργίας, Βασίλης Λογοθέτης στον πειραματικό αμπελώνα, σε γη του Πόρτο Καρράς. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά από πολλούς πειραματισμούς, τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο, ήρθε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί, το Πόρτο Καρράς Μαλαγουζιά.

Εντοπίζοντας τις δυνατότητες της ποικιλίας, ο Γεροβασιλείου, φύτεψε και επένδυσε στην Μαλαγουζιά και στους δικούς του αμπελώνες στην Επανομή, δημιουργώντας κατά την προσωπική μου άποψη την καλύτερη Ελληνική Μαλαγουζιά μέχρι σήμερα (Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά). Έκτοτε η ποικιλία πήρε τα ‘πάνω’ της και καλλιεργείται συστηματικά σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, από την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Στερεά και την Πελοπόννησο και σποραδικά σε πολλά Ελληνικά νησιά, αποτελώντας μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες και άξιο εκπρόσωπο των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.

Γενικότερα είναι μια ποικιλία πολύ ευχάριστη, με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα όπου ανάλογα με την ωριμότητα των σταφυλιών, τα αρώματα μπορεί να θυμίζουν εξωτικά φρούτα όπως μάνγκο και πεπόνι, εσπεριδοειδή, αχλάδια αλλά και πυρηνόκαρπα όπως ροδάκινο και βερίκοκο. Το αρωματικό προφίλ συμπληρώνεται με λευκά λουλούδια, πράσινη πιπεριά αλλά και βότανα. Το στόμα είναι σχετικά γεμάτο και πολύ νόστιμο, με μέτρια οξύτητα και υψηλό αλκοολικό βαθμό. Αν και τα περισσότερα κρασιά καταναλώνονται νεαρά, όσο είναι ζουμερά και γεμάτα φρεσκάδα, ωστόσο πιστεύεται ότι μπορούν να παλαιώσουν για μερικά χρόνια.

Την συναντάμε σε μονοποικιλιακά κρασιά, άλλα με πιο φρέσκο χαρακτήρα όπως το Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά και άλλα με πιο ‘γλυκά’ αρώματα όπως ο Παλαιόμυλος Ζαφειράκη ή το Νέηλυς Μαλαγουζιά. Να τονίσουμε εδώ, ότι οι τιμές είναι πολύ προσιτές, με τιμές αξιόλογων κρασιών να ξεκινούν από 7,0 € περίπου (Μαλαγουζιά του Μάρκου) και σπάνια να ξεπερνάνε τα 12,0 €.

Τα δείγματα των κρασιών που έχουν περάσει από βαρέλι, όπως το Μαλαγουζιά Δρυός Καραδήμου, δεν είναι πολλά καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί προτιμούν να διατηρούν τον ατόφιο πρωτογενή χαρακτήρα της ποικιλίας.

Η Μαλαγουζιά λόγω του αρωματικού της πλούτου και της δομής της είναι καλός παρτενέρ τόσο για διεθνείς όσο και για γηγενείς ποικιλίες. Και για να σας πείσουμε: Χαρμάνι με Chardonnay (Πέτρινες Πλαγιές Παλυβού), με Sauvignon Blanc (Πλαγιές Γερακιών λευκός), με Trebbiano (Αρμονία Γης Λευκός), με Viognier (Thyrsus λευκό), με Gewurtzraminer σε γλυκιά εκδοχή (Κτήμα Άλφα Ωμέγα). Τέλος το πιο δημοφιλές χαρμάνι είναι αυτό με το Ασύρτικο και τα παραδείγματα πολλά και εξαιρετικά: Ίαμα λευκός, Κτήμα Θεόπετρα λευκός αλλά και το μόλις με 6,5€ Αμπέλου Ιδέα λευκός.

Αν και τα γλυκά κρασιά από Μαλαγουζιά είναι λίγα, ωστόσο δοκιμάζοντας κρασιά όπως οι Ευχές..Ερατεινές γλυκύς και Κτήμα Γεροβασιελίου-Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου, αποδεικνύεται ότι η ποικιλία μπορεί να δώσει και πολύ καλά γλυκά δείγματα, οπότε αναμένουμε την εμφάνιση και άλλων τέτοιων κρασιών.

Τα κρασιά μπορούν να συνοδεύσουν το καθημερινό μας τραπέζι αλλά και τις πιο ‘special’ περιστάσεις. Ταιριάζουν με πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας από θαλασσινά, ψάρια, ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων, ζυμαρικά με λαχανικά, δροσερές σαλάτες με φρέσκα τυριά, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και σαν απεριτίφ ή ακόμα και με φρούτα.


Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

 

Μοιραστείτε το άρθρο: