Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ο Αρης Σκλαβενίτης καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2016!

Ο Αρης Σκλαβενίτης καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2016!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Την Δευτέρα 1/2, πραγματοποιήθηκε ο 14ος διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Οινοχόου. Πήραν μέρος 14 οινοχόοι, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες. Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Ξεκίνησε με τον ημιτελικό την Κυριακή και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα (παράλληλα με τα Βοροινά) με τον τελικό μπροστά στο κοινό.

Ο ημιτελικός περιλάμβανε 60 ερωτήσεις θεωρίας που κάλυπταν όλο το φάσμα των κρασιών και των αποσταγμάτων, τυφλή γευστική δοκιμή 3 ερυθρών κρασιών, συνδυασμό κρασιού και φαγητού (φέτος το θέμα ήταν τα τυριά), άνοιγμα ερυθρού κρασιού και μετάγγιση, και άνοιγμα αφρώδους κρασιού. Κατά την διάρκεια αυτών των δοκιμασιών, έπρεπε να προσέχουν μικρές λεπτομέρειες που συναντά ένας οινοχόος στην καθημερινότητα του.

Στον τελικό ‘πέρασαν’ οι τρεις, που στις δοκιμασίες της Κυριακής πήραν την υψηλότερη βαθμολογία. Οι τρεις Οινοχόοι, λοιπόν που ξεχώρισαν, ήταν ο Άρης Σκλαβενίτης (καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος στον περσινό διαγωνισμό), Απόστολος Πλαχούρας (δεύτερη θέση στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς) και ο Άγγελος Αντωνίου. Ο περσινός νικητής του διαγωνισμού, Λευτέρης Κανδύλης, έμεινε στην τέταρτη θέση, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη πολλών (μεταξύ αυτών και την δική μου)

Η διαδικασία έγινε μπροστά στο κοινό (κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο άγχος στους διαγωνιζόμενους), με τους κριτές να βρίσκονται στα πλάγια της σκηνής. Διαγωνίστηκαν ένας ένας, ενώ οι άλλοι ήταν ‘κλεισμένοι’ και απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο, χωρίς κινητά.

Οι ‘τελικοί’ διαγωνιζόμενοι έπρεπε μέσα σε 10 λεπτά να δοκιμάσουν και να περιγράψουν 2 κρασιά τυφλά (ένα ερυθρό και ένα ροζέ αφρώδες) και να βρουν τι είναι τα 5 αποστάγματα που σερβιρίστηκαν σε μαύρα ποτήρια γευσιγνωσίας. Στην συνέχεια τους δόθηκε μία λίστα κρασιών (που εσκεμμένα είχε λάθη) που έπρεπε να τη διορθώσουν. Στο σκηνικό, υπήρχε ένα τραπέζι, όπου κάθονταν δύο καλεσμένοι και ένα τραπέζι (πάσο) με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για το σερβίρισμα του κρασιού. Πριν από το άνοιγμα και την μετάγγιση ερυθρού κρασιού, τους δόθηκε ένα μενού με 5 πιάτα, που έπρεπε να προτείνουν κρασιά 9 (στα αγγλικά) από διαφορετικές ποικιλίες και από διαφορετικές χώρες. Μετά το σερβίρισμα του ερυθρού τους ζητήθηκε να σερβίρουν αφρώδες κρασί σε ποτήρι, ενώ παράλληλα οι κριτές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την ‘ασφαλή κατανάλωση’. Τέλος έπρεπε να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους (θεωρώντας πως βρίσκονται σε ένα εστιατόριο) για κάποια κρασιά εκτός λίστας που θα πρόσφεραν στους πελάτες.

Νικητής και καλύτερος Έλληνας Οινοχόος ανακηρύχθηκε ο Άρης Σκλαβενίτης! Δεύτερος ήρθε ο Αποστόλης Πλαχούρας (για τρίτη συνεχόμενη φορά) και τρίτος ο Άγγελος Αντωνίου.

Ο Άρης εδώ και τρία χρόνια εργάζεται στο winebar Oinoscent, είναι οινολόγος (ΤΕΙ Αθηνών), σπουδαστής στο WSET Diploma (Απόφοιτος του WSET / Level 3 in Wines & Spirits) του WSPC και σπουδαστής του Wine Expert Course (Απόφοιτος του Wine Professional) της Genius in Gastronomy. Από άποψη σπουδών, έχει ένα από τα πιο πλούσια και συνεχώς εξελισσόμενα βιογραφικά νικητών που έχουμε δει έως τώρα σε αυτόν τον θεσμό στην Ελλάδα! Και λαμβάνοντας υπόψη, ότι είναι μόλις 28 χρονών (αν δεν κάνω λάθος είναι ο νεότερος νικητής), περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Οινοχόων που θα γίνει το 2019.

Πολλά συγχαρητήρια και στους τρεις νικητές!


Δείτε τις φωτογραφίες της εκδήλωσηςΣτην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: