Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ακολουθώντας το Malbec!

Ακολουθώντας το Malbec!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Όταν ακούτε την λέξη Malbec, ποια χώρα σας έρχεται στο μυαλό? Στοιχηματίζω πως δεν σκέφτεστε την Γαλλία αλλά την Αργεντινή! H προέλευση αυτής της ερυθρής ποικιλίας είναι Γαλλική και τη συναντάμε περισσότερο στην Νοτιοδυτική Γαλλία και κυρίως στο Cahors, όπου καλείται και Auxerrois. Παλαιότερα υπήρχε και στους αμπελώνες του Μπορντώ, όμως λόγω της ευαισθησίας της στους παγετούς, εγκαταλείφθηκε από τους αμπελουργούς. Από την Γαλλία πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Αργεντινή, το 1852 από τον Γάλλο Michel A. Pouget. Εκεί η ποικιλία βρήκε ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια και το όνομα της έγινε συνώνυμο της χώρας αυτής.

Το Malbec όχι μόνο εγκλιματίστηκε στην Αργεντινή αλλά συνετέλεσε στην καθιέρωση της, στις σπουδαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες, στρέφοντας τους παραγωγούς στην δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας και ‘τραβώντας’ το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σήμερα είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στην χώρα (περίπου 39,000 εκτάρια) με τις περισσότερες φυτεύσεις (86% όλων των αμπελώνων) να βρίσκονται στην Mendoza.

Αρχικά χρησιμοποιούσαν την ποικιλία σε χαρμάνια με Cabernet και Merlot, όμως γρήγορα ‘ανακαλύφθηκε’ η δυνατότητα του Malbec να σταθεί μόνo του με επιτυχία. Τώρα απαντάται ευρέως σε μονοποικιλιακά κρασιά διαφορετικού στυλ. Αν και συναντάμε αρκετά φρέσκα κρασιά που είναι φτιαγμένα για να καταναλώνονται ευχάριστα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, όπως το Altos del Plata - Malbec, η ποικιλία έχει δυνατότητες παλαίωσης και πολλά κρασιά, όπως το Terrazas de los Andes - Malbec, αξίζει να τα ‘περιμένουμε’ να εξελιχθούν. Τα χαρμάνια παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής, με κορυφαίο παράδειγμα το Cheval des Andes (η συνεργασία του Cheval Blanc με το Terrazas de Los Andes) αλλά και άλλα όπως το Clos De Los Siete του Michel Rolland.

Τα μόνα κοινά σημεία των Malbec της Γαλλίας και αυτών της Αργεντινής είναι ότι είναι κόκκινη ποικιλία και το βαθύ χρώμα που εμφανίζουν τα κρασιά! Το στυλ τους είναι εντελώς διαφορετικό, με αυτό της Αργεντινής να έχει περισσότερους ‘φίλους’ (μεταξύ τους και εγώ).

Τα Αργεντίνικα Malbecs έχουν έντονο φρουτώδη χαρακτήρα (κεράσι, δαμάσκηνο, βατόμουρο) που συμπληρώνεται από πικάντικα στοιχεία, είναι πλούσια, με υψηλό αλκοόλ αλλά ταυτόχρονα έχουν και βελούδινη υφή. Όταν ωριμάζουν σε δρυ ‘βγάζουν’ αρώματα βανίλιας, σοκολάτας και καφέ. Έχουν δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να σε κάνουν να τα αγαπήσεις! Τα Malbec από το Cahor (που συνήθως αναμιγνύονται με Tannat ή Merlot) έχουν ρουστίκ χαρακτήρα, είναι τανικά και εμφανίζουν ζωικά στοιχεία. Έχουν δηλαδή χαρακτηριστικά που μπορούν να σε κάνουν να τα μισήσεις!

Το Malbec έχει ανοδική παρουσία και στην Χιλή, με τα χαρακτηριστικά του να είναι πιο ώριμα από αυτά της Αργεντινής. Το οινοποιείο Viu Manent, από το οποίο σας προτείνουμε δύο εξαιρετικά κρασιά το Single vineyard Malbec και το χαρμάνι ViBo Viñedo Centenario, είναι ένας από τους πρώτους παραγωγούς που ‘ειδικεύτηκαν’ στο Malbec, δείχνοντας τον δρόμο σε πολλά άλλα οινοποιεία. Λόγω της ανόδου και των γοητευτικών κρασιών που έχει δώσει η Αργεντινή και άλλοι παραγωγοί του Νέου Κόσμου αρχίζουν να πειραματίζονται με το Malbec. Στην Ευρώπη εκτός από την Γαλλία, συναντάμε κάποια Malbecs στην Νοτιοανατολική Ιταλία. Στην Ελλάδα η ποικιλία είναι σχεδόν ανύπαρκτη με κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες να έχουν γίνει από το Κτήμα Χαρλάυτη και τον Κίττο.

Με δεδομένο ότι η Αργεντινή είναι μία χώρα που φημίζεται για τα κρέατα της δεν είναι τυχαίο το ότι το Malbec είναι συνδεδεμένο (και σωστά) με κρεατοφαγία. Αν επιλέξετε να πιείτε ένα πλούσιο και ώριμο Malbec βάλτε του δίπλα ένα κόκκινο ψητό κρέας όπως το μοσχάρι ή το αρνί ή ένα πλούσιο μαγειρευτό. Αν διαλέξετε μια πιο φρέσκια εκδοχή της ποικιλίας συνδυάστε την με μακαρόνια με κιμά, καπνιστές μπριζόλες, χοιρινό στα κάρβουνα, πίτσες με αλλαντικά αλλά και ποικιλίες αλλαντικών και σκληρών τυριών.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: