Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

8 νηστίσιμα πιάτα και τα οινικά τους ταίρια

8 νηστίσιμα πιάτα και τα οινικά τους ταίρια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Πάσχα πλησιάζει και όλοι λίγο πολύ θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το Πασχαλινό τραπέζι και τα κρασιά που θα το πλαισιώσουν. Πριν από το Πάσχα όμως έχουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, μία εβδομάδα με ιδιαίτερες ‘γαστρονομικές απαιτήσεις’ λόγω νηστείας. Είτε νηστεύουμε, είτε όχι, κάποιες τροφές θα έχουν μικρότερη ή καθόλου παρουσία αυτές τις ημέρες και κάποιες άλλες, ίσως ξεχασμένες τον υπόλοιπο χρόνο, θα πάρουν την θέση τους στο τραπέζι!

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, θα διαλέξω 8 φαγητά που δεν περιέχουν κρέας, ψάρι, τυρί ή γάλα, 8 νηστίσιμα φαγητά δηλαδή και θα προτείνω κρασιά για να τα συνοδεύσετε. Το κρασί άλλωστε επιτρέπεται στην νηστεία και μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε γεύμα, όσο απλό ή σύνθετο και αν είναι, δίνοντας του άλλη ‘σοβαρότητα’ και κάνοντας το φαγητό πολλά παραπάνω από μία ανάγκη!

Γιουβετσάκι με γαρίδες (ή κριθαρότο αν θέλετε).


Η νηστίσιμη εναλλακτική στα πεντανόστιμα παραδοσιακά γιουβέτσια που βασίζονται στο κρέας. Πεντανόστιμο και αυτό, με ντοματούλα, κρεμμυδάκι, μυρωδικά και θαλασσινή γεύση. Και η γεύση του και το χρώμα του μας οδηγούν στην κατηγορία των ροζέ κρασιών και θα ανοίξουμε ένα ροζέ Ξινόμαυρο όπως οι Ακακίες ή ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών όπως το Porto Carras ροζέ. Αν δεν θέλετε ροζέ κρασί, δοκιμάστε ένα Ιταλικό Pinot Grigio όπως το Bidoli - Pinot Grigio. Αυτά τα κρασιά μπορούν να είναι η επιλογή σας και για όλα τα ζυμαρικά που φτιάχνονται με παρόμοιο τρόπο και περιέχουν γαρίδες, καραβίδες και αστακούς.

Καλαμάρι γεμιστό με ρύζι.


Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που νηστεύει ή απέχει από το κρέας πολύ καιρό και να μην έχει συμπεριλάβει στην διατροφή του τα καλαμαράκια ή τα θράψαλα! Θα τα γεμίσουμε με ρυζάκι που δίνει βάρος στο πιάτο, λίγη ντοματούλα και φρέσκα μυρωδικά και θα ψάξουμε να βρούμε ένα ροζέ κρασί από την Προβηγκία όπως το Whispering Angel - Rose ή το Petale de Rose για να το συνδυάσουμε! Δοκιμάστε το όμως με και με μία Σαντορίνη όπως η Σαντορίνη Αργυρού ή η Σαντορίνη Νυχτέρι Reserve από Santo Wines.

Αγκινάρες αλά πολίτα

 
Η εποχή της αγκινάρας είναι η άνοιξη οπότε την βρίσκουμε φρέσκια αυτή την περίοδο, έχοντας θέση στα νηστίσιμα φαγητά της Μεγάλη εβδομάδας. Είναι λεμονάτο πιάτο με φυτικά αρώματα και σχετικά ελαφρύ. Το μυαλό μου πάει κατευθείαν σε ένα φρέσκο λεμονάτο Sauvignon Blanc και θα επιλέξουμε το Secreto Sauvignon Blanc ή το Ergo Λαντίδη λευκό, αλλά ωραία επιλογή θα ήταν και μία Ρομπόλα όπως η Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς.

Ρεβιθάδα.

 
Τα ρεβίθια κάνουν συχνά την εμφάνιση τους σε πιάτα εστιατορίων τον τελευταίο καιρό. Η κλασική ρεβιθάδα περιλαμβάνει πολύ απλά και λίγα υλικά όπως το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο και το λεμόνι και η επιτυχία αυτού του λιτού πιάτου εξαρτάται από τον χρόνο του μαγειρέματος, που όσο πιο αργός είναι τόσο πιο χυλωμένα θα είναι τα ρεβίθια. Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται για να συνοδεύσει αυτό το φαγητό είναι το Δαφνί Λυραράκη, καθώς το άρωμα της δάφνης που βγάζει το κρασί θα δέσει όμορφα με το άρωμα του πιάτου. Για όσους θέλουν κάτι πιο έντονο θα προτείνω επίσης, μία κομψή ρετσίνα όπως η Ρετσίνα Παπαγιαννάκος.

Σουπιές με σπανάκι.

 
Λαδερό φαγητό, με φυτικά αρώματα από το σπανάκι, οξύτητα από την ντομάτα και αρκετή αρμύρα από την σουπιά. Τα φυτικά αρώματα ενός Sauvignon Blanc όπως το Sauvignon Fume Κτήμα Άλφα, ή ένα χαρμάνι του όπως ο Αμέθυστος λευκός, θα ταιριάξουν με την φυτικότητα του πιάτου όπως και με την οξύτητα του. Αν θέλετε να αλλάξετε χρώμα, η ασφαλής επιλογή είναι και πάλι τα ροζέ κρασιά που έχω προτείνει και στα προηγούμενα πιάτα ή ανοίξτε το Λαμπαδίας ροζέ ή το Κτήμα Θεόπετρα ροζέ.

Γίγαντες πλακί.


Το πιο ‘βαρύ’ από όλα τα όσπρια, με μπόλικη ντομάτα, καρότο, σέλινο και κρεμμύδι. Εδώ θα προσανατολιστούμε σε σχετικά ελαφριά κόκκινα κρασιά με αρκετή οξύτητα όπως ένα φρέσκο Αγιωργίτικο (Mountain Fish) ή μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη). Μπορούμε να πάμε και σε Ξινόμαυρο αλλά προς την πλευρά του Αμύνταιου και όχι της Νάουσσας, επιλέγοντας την Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη. Αν δεν σας πάει το κόκκινο κρασί, διαλέξτε το πιο πλούσιο ροζέ που σκέφτεστε! Εγώ προτείνω τον Βυσσινόκηπο Παλυβού ή το Πλαγιές Γερακιών ροζέ.

Χταπόδι στιφάδο


Ακούγεται σαν μεζεδάκι αλλά με ένα ρυζάκι αυτό μπορεί να είναι ένα πλούσιο, μυρωδάτο και χορταστικότατο κυρίως φαγητό. Και είναι από τα λίγα νηστίσιμα φαγητά που θέλει κόκκινο κρασί για παρέα, αρκεί να έχει μέτριο σώμα και αρκετή οξύτητα. Δοκιμάστε το με ένα φρουτώδες Merlot όπως το Karipidis - Merlot αλλά και ένα Αγιωργίτικο όπως το Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος


Θα έχουμε και γλυκό στο μενού, που δεν είναι άλλο από τον χαλβά, το κλασικό νηστίσιμο γλυκό! Με ξηρούς καρπούς, σταφίδες είτε σκέτο είναι ένα γλυκό που έχει καβουρδισμένο χαρακτήρα, οπότε θα ψάξουμε για ένα γλυκό κρασί με ξηροκαρπάτο χαρακτήρα, γεύσεις αποξηραμένων φρούτων αλλά και με στοιχεία μελιού και θα τα βρούμε σε ένα Vinsanto όπως το Σιγάλας Vinsanto, στο Ηφαίστου Γνώση αλλά και σε ένα Tawny Port (Fonseca Tawny).






Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: