Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ας μιλήσουμε για Chablis...

Ας μιλήσουμε για Chablis
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν σας έλεγα να μου πείτε ένα όνομα από τον παγκόσμιο αμπελώνα που σας φέρνει στο μυαλό ‘μεγάλα’ λευκά κρασιά, σίγουρα το ‘Chablis' θα ήταν ένα από τα ονόματα με τις περισσότερες απαντήσεις. Σε αυτό το κείμενο λοιπόν θα μιλήσουμε για μία από τις σπουδαιότερες περιοχές του πλανήτη για την παραγωγή λευκών κρασιών.

Το Chablis βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Βουργουνδίας, 130 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Dijon, στην επαρχία της Yonne πολύ κοντά στην πόλη Αuxerre. Μπορεί να είναι μέρος της Βουργουνδίας, όμως οι αμπελώνες του είναι πιο κοντά στους νοτιότερους αμπελώνες της Champagne από αυτούς του Cote d’ Or. Οι αμπελώνες, που καλύπτουν περίπου 5.300 εκτάρια, εκτείνονται γύρω από την πόλη του Chablis και 19 ακόμα κοντινά χωριά.

Το κλίμα είναι σχεδόν ηπειρωτικό με κρύους χειμώνες που διαρκούν πολύ και ξηρά καλοκαίρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι οι ανοιξιάτικοι παγετοί που κάθε χρόνο απειλούν την καταστροφή μεγάλου μέρους ή ακόμα και όλης της σοδειάς, κάνοντας ζημιά στους νεαρούς βλαστούς. Για αυτό τον λόγο η περιοχή είναι γνωστή για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των παγετών όπως το άναμμα φωτιών ανάμεσα στα φυτά μέσα σε κατασκευές που μοιάζουν με σόμπες ή με την χρήση ψεκαστήρων που ψεκάζουν με νερό για να σχηματίσουν ένα στρώμα πάγου πάνω στα φυτά. Αν ‘γκουγκλάρετε’ ή αν ψάξετε στα social media θα δείτε πολλές φωτογραφίες με φωτιές στους αμπελώνες ή τον πάγο, καθώς η περιοχή αυτές τις ημέρες δοκιμάζεται με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σίγουρα τα Chablis είναι κρασιά με τα οποία μπορούμε να ορίσουμε την έννοια του terroir. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του στυλ των κρασιών παίζει το έδαφος της περιοχής, που έχει διαμορφωθεί στην Ιουρασική εποχή και αποτελείται από ένα μίγμα ασβεστόλιθου και πηλού γεμάτο με απολιθώματα οστράκων, το οποίο προσδίδει τον χαρακτηριστικό ορυκτό χαρακτήρα στα κρασιά.

Η ποικιλία που είναι συνώνυμη με την περιοχή, όπως και με τα υπόλοιπα λευκά κρασιά της Βουργουνδίας είναι το σπουδαίο Chardonnay. Τα ερυθρά κρασιά (συνήθως από Pinot Noir) είναι σπάνια στην περιοχή και δεν μπορούν να φέρουν το όνομα Chablis στην ετικέτα. Αν σας αρέσουν τα σούπερ αρωματικά κρασιά με μέτριες οξύτητες τότε δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψετε τα χρήματα σας για να αγοράσετε κάποιο Chablis. Αν όμως σας αρέσουν τα αυστηρά κρασιά, με υψηλές οξύτητες, ορυκτότητα και δυνατότητα παλαίωσης, τότε βρίσκεστε στην σωστή περιοχή. Εδώ θα βρείτε την πιο ‘καθαρή’ έκφραση του Chardonnay όπου το βαρέλι ακόμα και όταν χρησιμοποιείται δεν είναι στην πρώτη γραμμή.

Τα κρασιά κατατάσσονται σε τέσσερις ‘κατηγορίες ποιότητας’. Στην βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη Petit Chablis, είναι τα λιγότερο εκφραστικά κρασιά τα οποία παράγονται από αμπελώνες στα περίχωρα και στα λιγότερο ‘ποιοτικά’ εδάφη. Στην γενική Ονομασία Προέλευσης Chablis AC κατατάσσονται τα περισσότερα κρασιά, τα οποία εμφανίζουν αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και άγουρου δαμάσκηνου, υψηλή οξύτητα ενώ σπάνια περνούν από βαρέλι. Τα καλύτερα από αυτά τα κρασιά βγάζουν ορυκτό χαρακτήρα ενώ έχουν την δυνατότητα να εξελίσσονται στην φιάλη για μερικά χρόνια. Τα Chablis Champs-Royaux Fevre και Chablis Jean-Marc Brocard είναι δύο ιδανικά παραδείγματα για να ανακαλύψουμε το στυλ των κρασιών του Chablis. Μέσα στην Ονομασία Προέλευσης του Chablis, 40 αμπελοτόπια παράγουν κρασιά που μπορούν να φέρουν την ένδειξη Chablis Premier Cru. Τα κρασιά από αυτά τα σημεία, επωφελούμενα από την καλύτερη έκθεση των αμπελιών στον ήλιο και το ιδανικό έδαφος εμφανίζουν ελαφρώς πιο ώριμα αρώματα φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδών, υψηλότερη οξύτητα, περισσότερο σώμα, ζύμη που προδίδει επαφή με οινολάσπες αλλά και πιο έντονο ορυκτό χαρακτήρα που μπορεί να μας θυμίζει και καπνό ακόμα και αν δεν έχουν περάσει από βαρέλι. Τα πιο φημισμένα Premier Cru αμπελοτόπια είναι τα Montée de Tonnerre, Fourchaume, Vaillons και Montmains. Το Chablis Premier Cru Vaillons του William Fevre είναι ένα τυπικό και εξαιρετικό δείγμα αυτών των κρασιών.

Στην κορυφή της πυραμίδας συναντάμε τα 7 αμπελοτόπια που βρίσκονται στις πλαγιές ακριβώς πάνω από την πόλη του Chablis με δυτικό προσανατολισμό, από τα οποία παράγονται τα Chablis Grand Cru AC και αποτελούν τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά της περιοχής αλλά και κάποια από τα πιο φημισμένα λευκά κρασιά όλου του κόσμου. Οι αμπελώνες αυτοί, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στην ετικέτα, είναι τα Le Clos, Blanchots, Bougros, Grenouilles, Preuses, Valmur και Vaudésir. Είναι τα πιο πλούσια κρασιά της περιοχής, με εξαιρετικά σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών, καπνού και ορυκτών στοιχείων που συχνά θυμίζουν μπαρούτι. Η οξύτητα είναι κοφτερή και το βαρέλι (σπάνια όμως καινούριο) πιο συχνό σε αυτή την κατηγορία, αν και πάντα πολύ καλά ενσωματωμένο μέσα στο κρασί. Τα κρασιά χρειάζονται χρόνο για να εξελιχθούν εμφανίζοντας ξηροκαρπάτο χαρακτήρα ενώ η δυνατότητα παλαίωσης τους ξεπερνάει ακόμα και τα 15 χρόνια. Δοκιμάστε τα Chablis Grand Cru Le Clos Drouhin, Chablis Grand Cru Bougros Fevre και Chablis Grand Cru Vaudesir Fevre για να ανακαλύψετε το μεγαλείο αυτών των κρασιών.

Οι τιμές των Chablis είναι σχετικά υψηλές για τα Grand Cru και τα Premier Cru κρασιά, όπου συνήθως ξεπερνούν τα 60 € και τα 30 € αντίστοιχα. Τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη Chablis AC είναι πιο προσιτά και κυμαίνονται περίπου στα 15 - 20 € ανάλογα με τον παραγωγό. Οι τιμές αυτές οφείλονται στην υψηλή ποιότητα των κρασιών αλλά και στην μειωμένη παραγωγή που συχνά προκαλούν οι ανοιξιάτικοι παγετοί.

Τα Chablis είναι ιδανικά για να συνοδεύσετε ωμά όστρακα πασπαλισμένα με λεμονάκι, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά αλλά και λεμονάτα λευκά κρέατα. Αν έχετε ένα ώριμο Grand Cru δοκιμάστε το με πιάτα με μανιτάρια, καπνιστά κρέατα ή με έντονα βουτυράτο χαρακτήρα.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: