Nikka

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, για το άρθρο που θα αποτελέσει τη σημερινή μας επικοινωνία, παίρνω ιδέες από εξωτερικά ερεθίσματα, που μπορεί να είναι κάτι που ήπια, κάτι που έμαθα, κάτι που άκουσα, γενικώς οτιδήποτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κάτι που με κέρασαν χτες το βράδυ, όταν βρέθηκα με την καλή μου σύζυγο και με παρέα, σε μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Και λέω με κέρασαν, διότι δεν το παρήγγειλα, αλλά ήρθε στο τραπέζι, μετά από κανά δυό ποτά. Το ποτό που ήπια λοιπόν, ήταν Nikka from the Barrel και για αυτό το λόγο θα μιλήσω σήμερα, όχι γενικώς και αορίστως για ιαπωνικό whisky, αλλά για την εταιρία

Nikka

Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει τα άρθρα Big in Japan No1, Big in Japan No2 και Big in Japan Final Edition, θα θυμάστε δυο πράγματα. Πρώτον, έχω υποσχεθεί οτι δεν θα μιλήσω πάλι αρνητικά για το γιαπωνέζικο whisky. Δεύτερον, οτι φαίνεται πως έχω κάποιο πρόβλημα με τα whiskies από τη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου. Ωστόσο, σήμερα θα κρατήσω την υπόσχεσή μου, διότι, όχι μόνο δεν έχω πρόβλημα, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το πρόβλημα που όντως έχω, είναι οι τιμές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαράδεκτες. Πάμε όμως να πούμε κάποια πράγματα για την εταιρία Nikka, ξεκινώντας από τον πατέρα του ιαπωνικού whisky.

Masataka Taketsuru

Γεννιέται τον Ιούνιο του 1894 και το 1916 αποφοιτεί από τεχνική σχολή στην Οσάκα. Το καλοκαίρι του 1918 ξεκινάει το ταξίδι της ζωής του για τη Σκωτία. Την άνοιξη του 1919 αρχίζει να μαθαίνει την τέχνη του malt whisky στο Speyside και συγκεκριμένα στο αποστακτήριο Longmorn, ενώ ένα χρόνο μετά συνεχίζει τα μαθήματα στο Campeltown και για την ακρίβεια στο Hazelburn. Το 1923 επιμελείται τη δημιουργία και το χτίσιμο του Yamazaki, αλλά το 1934 έρχονται τα σπουδαία, αφού τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, ολοκληρώνεται το κορυφαίο αποστακτήριο της Ιαπωνίας και από τα κορυφαία του κόσμου, το Yoichi. Μετά από ακριβώς 6 χρόνια λανσάρεται το πρώτο Nikka Whisky, ενώ το 1952, η ιδιοκτήτρια εταιρία Dainipponkaju Ltd, μετονομάζεται σε Nikka Whisky Distilling Company Ltd, ευτυχώς για να μην καταπιούμε καμιά γλώσα με το προηγούμενο όνομα. Το 1969 χτίζεται και το δεύτερο αποστακτήριο της εταιρίας, το Miyagikyo, προφέρεται Μιγιαχίκιο, ενώ το 1979, αφού προσέφερε τα μέγιστα στην εταιρία Nikka, ο Taketsuru πεθαίνει.

Εγκαταστάσεις

Εκτός από τα δυο αποστακτήρια, για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια, η εταιρεία διατηρεί ακόμη αρκετές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της Ιαπωνίας, όπου εκεί γίνονται διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως αποθήκευση, εμφιάλωση, παλαίωση και παρασκευή λικέρ, μπράντυ και άλλων αλκοολούχων ποτών, ακούω οτι τελευταία παρασκευάζονται βότκα και τζιν, δεν έχω δοκιμάσει ακόμη, μόλις πιώ, θα σας πω.

Αποστακτήρια

Ξεκινάω με το Miyagikyo, όπου εκεί φτιάχνεται malt whisky, το οποίο, ναι μεν είναι εξαιρετικό, αλλά είναι πλέον πολύ δυσεύρετο, ενώ φτιάχνεται επίσης και grain whisky, ενώ γίνεται και εμφιάλωση.

Το έτερο αποστακτήριο της εταιρίας, είναι όπως είπαμε και πριν, το Yoichi, το οποίο πάει σε άλλο επίπεδο και είναι μια κατηγορία μόνο του. Πρόκειται για το τελευταίο αποστακτήριο στον κόσμο που διατηρεί απευθείας καύση με κάρβουνο, και το μόνο που γίνεται εκεί είναι η απόσταξη malt whisky, πολύ υψηλού επιπέδου όμως, ενώ βέβαια περιττό κι εδώ να πω, ότι δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου να βρεί κάποιος να πιεί Yoichi. Πάντως, μια μικρή παρτίδα που καταφέραμε να βρούμε στο HOW, από το εκπληκτικό δεκάρι, το οποίο είναι πλέον εκτός παραγωγής, έγινε σε λίγα λεπτά sold out.

Και λίγα λόγια για τα προϊόντα, τα οποία σε γενικές γραμμές ανταποκρίνονται στις αρχές και τα οράματα του ιδρυτή του ιαπωνικού whisky. Μας αρέσει πολύ το Nikka from the Barrel, που ανέφερα και στην αρχή, επίσης το Pure Black, το οποίο περιέχει διαφόρων, σχετικά μικρών ηλικιών Yoichi και είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσει κάποιος κάτι από αυτό το αποστακτήριο, χωρίς να χρειαστεί να πουλήσει κανένα οικόπεδο. Απίθανο και το Taketsuru Pure Malt, ενώ το Nikka All malt, πολύ συμπαθητικό για αρχάριους, όχι όμως για εμένα.

Συμπερασματικά, νομίζω οτι αξίζει να δοκιμάσει κάποιος όσα περισσότερα προϊόντα μπορεί από τη συγκεκριμένη εταιρία, ενώ νομίζω καλό θα ήταν και ο επίσημος εισαγωγέας στην Ελλάδα να βρεί και κάποια ακριβότερα μπουκάλια , που όμως πάνε σε άλλο επίπεδο. Πάντως οι τιμές που είδα τελευταία στην Ελλάδα, όχι από τον επίσημο εισαγωγέα, νομίζω οτι δεν απευθύνονται σε νοήμονες ανθρώπους. Και να μην ξεχάσω, όσοι μπορείτε, στοκάρετε Nikka from the Barrel.

Oι φανατικοί αυτής της στήλης καταλαβαίνουν το λόγο.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: