Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Από Θεσσαλονίκη στην καρδιά του Ξινόμαυρου

Από Θεσσαλονίκη στην καρδιά του Ξινόμαυρου
Από την Ροδή Τζανή

Σε μία υπέροχη εκδρομή, άψογα οργανωμένη από την Μαρία Νέτσικα και την Wine Plus, είχαμε την χαρά να συμμετάσχουμε 45 μέλη του Wine Club THESSALONIKI'96, την Κυριακή στις 24 Νοεμβρίου. Ξεκινήσαμε λοιπόν από την όμορφη πόλη μας και με προορισμό την επίσης πανέμορφη Νάουσα επισκεφτήκαμε δύο οινοποιεία και ένα από τα καλύτερα εστιατόριά της.

Πρώτη στάση το κτήμα Αργατία στο Ροδοχώρι, σε υψόμετρο 540 μ, και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάουσα, την καρδιά της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης. Εκεί μας περίμεναν οι δημιουργοί του οινοποιείου Χαρούλα Σπινθηροπούλου και Παναγιώτης Γεωργιάδης, που μας καλοδέχτηκαν όσο πιο ζεστά μπορούσαν και μας ξενάγησαν στο οινοποιείο τους. Μας μίλησαν για τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και τα «μυστικά» της παραγωγής κρασιού και έπειτα δίπλα στο αναμμένο τζάκι και μπροστά σε μία άπλετη θέα από αμπέλια δοκιμάσαμε τρία από τα κρασιά του κτήματός τους. Το Αργατία λευκός από ασύρτικο, μαλαγουζιά, αθήρι του 2012, το Αργατία ερυθρός από ξινόμαυρο, νεγκόσκα, μοσχόμαυρο, μαυροδάφνη του 2011 και το ξινόμαυρο του 2009. Κρασιά αξιόλογα, που έχουν γίνει από τα δικά τους αμπέλια, με προσωπική δουλειά από τη φροντίδα του αμπελιού μέχρι την οινοποίηση και εμφιάλωση...

Αμέσως μετά δέυτερη στάση το κτήμα Κυρ Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι, σε υψόμετρο 280-300 μέτρων και ανήκει στην οικογένεια Γιάννη Μπουτάρη. Η δημιουργία του αμπελώνα αυτού, έργο του Γιάννη Μπουτάρη, σηματοδότησε και την έναρξη της αναμπέλωσης στη ζώνη της Νάουσας. Χωρίζεται σε 40 κομμάτια με βάση το έδαφος, το ανάγλυφο και την ποικιλία. Το έδαφος του αμπελώνα αποτελεί αντιπροσωπευτική μικρογραφία των διαφορετικών εδαφών της ζώνης της Νάουσας χαρίζοντάς μας υψηλόβαθμα ρωμαλέα κρασιά.

Εκεί αφού μας καλωσόρισαν, μας ξενάγησαν στις άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις του οινοποιείου και μας μίλησαν για το "βασιλιά"-Ξινόμαυρο" του κτήματος καθώς και για τα κρασιά που μας χαρίζει με τις διάφορες αναμείξεις με το Syrah και το Merlot που επίσης καλλιεργούνται στο κτήμα.

Αμέσως μετά περάσαμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας όπου δοκιμάσαμε πέντε κρασιά από τον κυρ Γιάννη και πέντε ακόμη Ξινόμαυρα της περιοχής πολύ αξιόλογων οινοπαραγωγών. Από το κτήμα Κυρ Γιάννη δοκιμάσαμε το Γιαννακοχώρι του 2010 ένα χαρμάνι ξινόμαυρου με merlot, τις Δυο Ελιές 2010 από merlot-syrah-ξινόμαυρο, τη Ράμνιστα 2010 ένα μονοποικιλιακό από ξινόμαυρο με μεγάλη δυναμική και δυνατότητα παλαίωσης, τον "μεγάλο" Διάπορο 2009 από ξινόμαυρο και μιας μικρής ποσότητας syrah που απαιτεί δυνατούς γευστικούς συνδυασμούς και συλλέγεται από το πέντε το καλύτερο κομμάτι του κτήματος και τέλος τη Ράμνιστα 1999 ένα επίσης σύνθετο γευστικά και αρωματικά κρασί που αναζητά εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς για να αναδειχτεί ακόμη πιο πολύ ... Ο οινολόγος του κτήματος Αντώνης Κιοσέογλου μας πρότεινε να το δοκιμάσουμε και με σοκολάτα...

Στην συνέχεια ακολούθησε μία γευσιγνωσία πέντε ακόμη εξαιρετικών ΟΠΑΠ ετικετών ξινόμαυρου από την Νάουσα, το "Γη και Ουαρανός" 2010 του Απόστολου Θυμιόπουλου, ένα πολύπλοκο δυνατό αλλά και ισορροπημένο κρασί, που δυστυχώς για εμάς το 90% της παραγωγής του εξάγεται στο εξωτερικό , το πλούσιο και ιδιαίτερο "Νάουσα" Μελιτζανής 2010, το γευστικά γεμάτο "κτήμα Καρυδά" 2009, ο “Παλιοκαλιάς 2009” (αμπελοτοπωνύμιο)  του Δαλαμάρα επίσης κομψό και δυνατό που έχει περιθώρια μεγάλης εξέλιξης αν μεταγγιστεί , και τέλος "Νaousaia" Φουντή 2005 μια κλασική αρωματική Νάουσα με γεμάτο στόμα με καλά δομημένες τανίνες, πλούσιο σώμα και καλή επίγευση. Κρασί που επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση...

Και κάπου εδώ και έχοντας δοκιμάσει δέκα σαγηνευτικές Νάουσες, κάναμε μια απολαυστική βόλτα στα αμπέλια του κτήματος , στον Πύργο-παρατηρητήριο "κούλα" ο οποίος έχει μετατραπεί σήμερα σε σπίτι της οικογένειας - την εικόνα την έχετε δει σε όλες τις ετικέτες των κρασιών κυρ Γιάννη- και αναχωρήσαμε με τις καλύτερες των εντυπώσεων για το παραδοσιακό εστιατόριο "Ρακοκάζανο" των αδερφών Φουντή.

Εκεί με μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε την διαδικασία παραγωγής τσίπουρου, η οποία γίνεται σε έναν χώρο ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο, και έπειτα δίπλα στο τζάκι φάγαμε κάποιες απο τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού όπως το χοιρινό με μοσχάρι σε στάμνα, το "κλέφτικο" σε λαδόκολλα από ζυγούρι, χοιρινό, μοσχάρι και πολλές άλλες νοστιμιές τις οποίες συνοδεύσαμε άρτια με τα κρασιά των δύο κτημάτων που επισκεφτήκαμε Αργατία και κυρ Γιάννη. Για το καλύτερο κλείσιμο δεν θα μπορούσαμε να μην φάμε και μια υπέροχη μουσταλευριά και κάπως έτσι να κλείσει γλυκά μία το λιγότερο γεμάτη και απολαυστική εκδρομή στην όμορφη Νάουσα...


Εις το επανιδείν...


Στην υγειά σας!

Μοιραστείτε το άρθρο: