Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το κρασί, το Μουσείο... το μεράκι!

Το κρασί, το Μουσείο... το μεράκι! To Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου δεν άνοιξε βέβαια χθές! Τα εγκαίνιά του έγιναν το 2008 παρουσία μάλιστα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Παπούλια. Και λειτουργεί κάποια χρόνια πριν από τα εγκαίνια, το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες...

Γιατί τότε αναφερόμαστε σε αυτό σήμερα;

Απλά, για τρείς λόγους: Ο πρώτος -η αφορμή αν θέλετε- ήταν η τυχαία επίσκεψή μου στο πολύ καλό blog της κας Εύης Φέτση όπου και είδα τις εξαιρετικές φωτογραφίες που τράβηξε από πρόσφατη επίσκεψή της στο Μουσείο (αναδημοσιεύονται εδώ μετά από ευγενική άδεια της ίδιας).

Ο δεύτερος... Μα η παντοτινή, η αιώνια αγάπη μου: Το ...μεράκι! Ναι, σε αυτό το τόσο ουσιώδες και τόσο "εν ανεπαρκεία" αγαθό που από ότι διαπιστώνουμε, διαθέτουν "εν απολύτω επαρκεία" και μάλλον "εν αφθονία" ο Βαγγέλης και η Σόνια Γεροβασιλείου. Και όταν υπάρχει μεράκι, τότε όλα γίνονται, όλα είναι δυνατά, και το αποτέλεσμα σχεδόν πάντοτε εξαιρετικό: Ακριβώς όπως αναδεικνύεται από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε.

Ο τρίτος λόγος είναι η επιβεβαίωση ότι, όταν το μεράκι υπάρχει σε κάποιον, δεν περιορίζεται σε ένα αντικείμενο. Εξαπλώνεται σε όλα όσα κάνει, επηρεάζει όλα με όσα καταπιάνεται... κάτι σαν το άγγιγμα του Μίδα, μετατρέπει τα πάντα σε "χρυσό". Και ξέρετε, τελικά είναι εύκολο να μετατρέψεις κάτι σε χρυσό. Αρκεί μόνο να το δείς έτσι εκ των προτέρων... να το αντιμετωπίσεις σαν κάτι πολύτιμο, είτε είναι έργο, δημιούργημα, project, επιχείρηση... και αυτό θα γίνει "χρυσός". Και η επιβεβαίωση στην περίπτωση Γεροβασιλείου έρχεται από την πρόσφατη βράβευση του κτήματος Γεροβασιολείου σαν "Οινοποιείο της Χρονιάς" για το 2009 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO). (διαβάστε σχετικά στο πρόσφατο άρθρο μας).

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, έχει λοιπόν μεράκι όχι μόνο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών αλλά και για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχει συλλέξει ο ίδιος από το 1976, από διάφορες χώρες του κόσμου κομμάτια μοναδικής σημασίας για το αμπέλι, το κρασί, την αμπελουργία, την οινοποίηση, την εμφιάλωση. Περισσότερα από 2500 εκθέματα έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται στο Μουσείο, από τον 5ο π.Χ αιώνα μέχρι και τον 20ο, από την Ελλάδα και ολόπκληρο τον κόσμο.

Ο επισκέπτης του Μουσείου, μπορεί να θαυμάσει τα σπάνια πατητήρια (στροφιλιές) από τον 18ο έως και τον 20ο αιώνα, την μεγάλη συλλογή φιαλών κρασιού από τον16ο έως και τον 20ο αιώνα, με εξαίρετο έκθεμα την πρώτη φιάλη του κρασιού που κατασκευάστηκε το 1520. Θα θαυμάσει επίσης πολλούς αμφορείς, τόσο των μυκηναϊκών όσο και των βυζαντινών χρόνων, πολλές κάνουλες βαρελιών του18ου αιώνα, διάφορα εργαλεία βαρελοποιίας του19-20ου αιώνα, εξοπλισμό χημείου οινοποιείου με εκθέματα του 18ου έως και 20 αιώνα, ραντιστήρια, κλαδευτήρια, κλπ, καθώς και πολλά εντυπωσιακά μηχανήματα και εργαλεία αμπελουργίας αλλά και γεωργίας.

Ασφαλώς το πιο σημαντικό τμήμα του μουσείου είναι η συλλογή των ανοιχτηριών φιαλών κρασιού. Απο όσο γνωρίζουμε είναι η μοναδική συλλογή αυτού του μεγέθους σε όλη την Ελλάδα (1400 περίπου), με πλήθος σπάνιων ανοιχτηριών που διακρίνονται για την κατασκευαστική και λειτουργική τους αρτιότητα, αλλά και για την ...πρωτοτυπία τους: Ανάμεσα σε αυτά, το πιό πρωτότυπο είναι ασφαλώς το αμερικανικό “ανοιχτήρι της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, όπου το τιρμπουσόν είναι επιμελώς κρυμμένο μέσα σε κάποιο αγαλματίδιο, και το πιό χιουμοριστικό αυτό παριστάνει ένα... φέρετρο με χρονιά γέννησης το 1919, τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία επιβλήθηκε η ποτοαπαγόρευση!

Αν βρεθείτε στην Θεσσαλονίκη, αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του αμπελώνα και του οινοποιείου τους στην Επανομη. Το επισκέπτονται πάνω από 5.000 επισκέπτες το χρόνο. Και βέβαια, επειδή απευθύνομαι σε οινόφιλους, θα συνδυάσετε το "τερπνόν μετα του ωφελίμου"... ή μάλλον το τερπνόν στο τετράγωνο: την αισθητική ικανοποίηση που θα αποκοίσετε από το Μουσείο, και την ....γευστική από μιά δοκιμή των εξαίρετων κρασιών του τμήματος.

Και θα φύγετε από εκεί πεπεισμένοι ότι δεν λείπει τίποτα περισσότερο από τον σύγχρονο έλληνα από το το μεράκι: αν καταφέρουμε να το ...αποκαταστήσουμε, τα προβλήματά μας -ακόμα και τα τερατώδη σημερινά οικονομικά προβλήματα- θα πάρουν τον δρόμο της επίλυσής τους...

 

Sommelier

Οι φωτογραφίες των εκθεμάτων

   
 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: