Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πολεμήστε την αισχροκέρδεια στο κρασί!

Την περασμένη Παρασκευή, με μια μικρή παρέα φίλων, αποφασίσαμε να αντισταθούμε στην κατάθλιψη των ειδήσεων, της τηλεόρασης, αλλά και στο γενικότερο κλίμα, και να βγούμε για βραδινο φαγητό. Κάποιος πέταξε σαν ιδέα ενα εστιατόριο κάπου στο Χαλάνδρι, με καλό ψάρι και ψαρομεζέδες, όπως μας είπε.

Βρεθήκαμε εκεί γύρω στις 9:30. Συμπαθητικό περιβάλλον, τραπεζάκια έξω, στην πρασιά. Τιμές στα πιάτα σχετικά λογικές, πιάτα νόστιμα, καλή και φιλική εξυπηρέτηση και ...γεμάτο: Περίπου 20-25 τραπέζια με νεανικές κυρίως παρέες.

Ολα καλά λοιπόν... Οχι ακριβώς! Το κλασσικό πρόβλημα του 80% των ελληνικών εστιατορίων, και εδώ σε όλο του το μεγαλείο: Η λίστα των κρασιών! Ποιό το πρόβλημα; Μα... οι τιμές!

Ολα τα κρασιά της λίστας (περίπου 15 λευκά, 2-3 ροζέ και 10 ερυθρά) σε τιμή περίπου τριπλάσια (!) από όσο θα τα αγοράζατε στο House of Wine. Ενδεικτικά, το κρασί με την λιγότερη αισχροκέρδεια (γιατί περί αυτού πρόκειται) ήταν η Σαμαρόπετρα του κυρ-Γιάννη: 10,30 E αγορά από το House of Wine, 27 E τιμή καταλόγου στο κατάστημα! Δηλαδή ... ΜΟΝΟ 2,62 φορές ακριβοτερα! Σχεδόν όλα τα άλλα, από 3 έως 3,5 φορές ακριβότερα! Σημειώστε επίσης ότι κανένα πιάτο δεν ήταν ακριβότερο από το φθηνότερο εμφιαλωμένο κρασί! Σημειώστε επίσης ότι η τιμή που αγοράζουν τα εστιατόρια είναι η ίδια με αυτή που αγοράζει το House of Wine!

Οταν ηρέμησα από την οργή που μου προκαλεί αυτή η συμπεριφορά, φώναξα τον σερβιτόρο και του είπα: "Θα θέλαμε να πιούμε εμφιαλωμένο κρασί. Όπως βλέπεις, είμσατε 8 άτομα, όλοι φίλοι του κρασιού και μάλλον ...γεροί πότες. Γιατί μας οδηγείς στο να πιούμε μπύρα;". Ο σερβιτόρος, ένα νέο συμπαθητικό παιδί, απόρησε: "Μα... δεν είπα κάτι τέτοιο.. Εχουμε κρασιά..." Τον διέκοψα: "Οταν έχεις το εμφιαλωμένο κρασί στις τιμές που το έχεις, αυτό ακριβώς μας λες" του είπα. Σηκώθηκα, και του έδειξα τα τραπέζια, ολα γεμάτα κόσμο που ήδη έτρωγε. "Τι κερδίζεις λοιπόν έχοντας αυτές τις τιμές;" τον ρώτησα. Κοίταξε και αυτός τα τραπέζια... ΟΥΤΕ ΕΝΑ δεν είχε επάνω του μια φιάλη κρασιού! Ούτε ένα! "Ναι... ψέλισε, ίσως έχετε δίκιο... αλλά τα κόστη...". "Μα για ποιά κόστη μιλάς;" του είπα. "Δεν είδα κανένα Sommelier, δεν είδα συντηρητές... κελλάρι, βιτρίνα έστω κρασιών... ποιά κόστη;"

Δεν συνέχισα την κουβέντα. Δεν είχε νόημα. Ακριβώς την ίδια έχω κάνει στα περισσότερα εστιατόρια που επισκέπτομαι. Παραγγείλαμε τελικά μπύρα (που δεν πάει καθόλου με τα ψαρικά που φάγαμε). Οχι γιατί δεν αντέχαμε τα 27 Ε της Σαμαρόπετρας, αλλά γιατί αρνούμαστε να συνεισφέρουμε σε αυτή την άθλια τακτική της καταβαράθρωσης του ελληνικού εμφιαλωμένου κρασιού.

Η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται σήμερα στο ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί στον τόπο μας, προκαλείται από τα εστιατόρια. Η επίδραση των τιμών στον πελάτη και στην οινική του κουλτούρα είναι καταστροφική: Αν ο νέος δεν γνωρίσει το κρασί εκεί που του ταιριάζει καλύτερα, δηλαδή μαζί με το φαγητό και την διασκέδαση, αν όδηγούν τον Έλληνα στην άποψη ότι το κρασί είναι "είδος πολυτελείας", απαγορευτικό και απλησίαστο από άποψη τιμής, τότε ποτέ το ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί δεν πρόκειται να ορθοποδήσει. Θα καταλήγουμε όλοι να πίνουμε μπύρα, αναψυκτικά, ή το περίφημο "χύμα", άοσμο, άγευστο, απαράδεκτο (και μερικές φορές και επικίνδυνο)

Σας καλώ όλους όσους αγαπάτε το κρασί, να αντισταθείτε. Μην αγοράζετε ΠΟΤΕ κρασί σε αυτές τις απαράδεκτες τιμές. Και πείτε στο κατάστημα που αισχροκερδεί, τι ακριβώς κάνει. Και αν είστε πραγματικός φίλος του κρασιού, μην ξαναπάτε. Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό, αξιοπρεπείς λίστες κρασιών σε λογικές τιμές.

Τώρα όλοι μπορούν να γνωρίζουν τις λιανικές τιμές όλων των κρασιών: Το House of Wine δημοσιοποιεί στο Internet τους καταλόγους του. Τώρα όλοι ξέρετε πόσο θα έπρεπε να πληρώνετε το κρασί στο εστιατόριο: Το πολυ 1,5 της λιανικής τιμής σε εστιατόρια χωρίς Sommelier ή εγκατάσταση συντήρησης, λίστα κλπ. και 1,8 -2 της λιανικής τιμής σε εστιατόρια ακριβά, πολυτελή, με Sommelier κλπ. Τώρα λοιπόν που και οι καιροί είναι δύσκολοι, τιμωρείστε σαν συνεπείς καταναλωτές την αισχροκέρδεια στο κρασί. Γυρίστε την πλάτη σας στα εστιατόρια που προσπαθούν να σας εξαπατήσουν. Ενισχύστε τους σωστούς επιχειρηματίες εστίασης, βοηθείστε τα εστιατόρια που δεν σας εκμεταλλεύονται να ζήσουν και να αναπτυχθούν.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το εμφιαλωμένο κρασί να γίνει το κλασσικό και απαραίτητο συμπλήρωμα ενός καλού πιάτου. Καταγγέλλοντας την αισχροκέρδια, αλλά περισσότερο προβάλλοντας επώνυμα τα εστιατόρια που το αξίζουν: Σύντομα, το House of Wine θα δημοσιεύει λίστες με περιγραφές, γευσιγνωστικά σχόλια και αξιολογήσεις εστιατορίων με καλό φαγητό, αξιοπρεπή και ΛΟΓΙΚΗ σε τιμές λίστα κρασιών.


 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: