| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Σήμερα Πέμπτη 28/10 το κατάστημά μας θα είναι ανοικτό από τις 11:00 εως τις 20:00

Χειμωνιάτικα κρασιά... αλλιώτικα από τα άλλα!

Χειμωνιάτικα κρασιά... αλλιώτικα από τα άλλα!
Από τον Τ. Πικούνη

Έξω κάνει κρύο!.

Επιτέλους βρισκόμαστε πια μακριά από την παράξενη "χειμωνιάτικη" ζέστη που μας έσπρωχνε προς το λευκό, δροσερό κρασί ή -έστω!- προς ένα ελαφρύ ροζέ!

Τώρα που γράφω αυτές τις αράδες έξω έχει 3 βαθμούς, και οποιαδήποτε σκέψη σχετικά με το κρασί έχει χρώμα κόκκινο και αρκετό ...βάρος!

Όλοι όσοι πίνουμε κρασί γνωρίζουμε τα δημοφιλή κόκκινα κρασιά που έχουν τη φήμη ότι είναι φιλικά προς το χειμώνα... μιλάμε βέβαια για τα Cabernet Sauvignon, τα Merlot, τα Pinot Noir και τα Shiraz /Syrah, αλλά και τα δικά μας Αγιωργίτικα και Ξινόμαυρα, και όλοι μας ξέρουμε ότι όταν αγοράζουμε αυτά τα κρασιά, αγοράζουμε πραγματικά "χειμωνιάτικα" κρασιά που θα μας κρατήσουν συντροφιά και θα μας ζεστάνουν τις κρύες βραδιές.

Ωστόσο, ίσως και λόγω της παγκοσμιοποίησης, τα ιντερνετικά ιδεατά "ράφια" μας αλλά και λίστες πολλών εστιατορίων είναι γεμάτες με "άλλα" κρασιά που είναι συχνά άγνωστα στο μέσο καταναλωτή. Αν και πολλοί φίλοι του κρασιού είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα κρασιά, είναι πιο εύκολο να το τολμήσουν αν έχουν κάποια ιδέα για το αρωματικό και γευστικό προφίλ που μας προσφέρει κάποια ποικιλία.

Παρουσιάζουμε λοιπόν εδώ μερικά ερυθρά κρασιά πέρα από τα συνήθη, που όμως θα σας κρατήσουν εξ' ίσου ζεστούς -ίσως και περισσότερο- το χειμώνα, χωρίς να θυσιάσετε ούτε στο ελάχιστο την απόλαυση που σας προσφέρουν τα γνωστά ερυθρά.

Ξεκινάμε με το Zinfandel - Όταν συναντώ ανθρώπους που έχουν πάθος για το κρασί, μπαίνω στον πειρασμό να τους θέσω το ερώτημα, «Αν ήσασταν ναυαγός σε ένα έρημο νησί και έπρεπε να επιλέξετε ένα κρασί που αναγκαστικά θα πιείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας, ποιό θα ήταν αυτό;"

Είναι ένα ερώτημα διασκεδαστικό και ιδιόμορφο, αλλά εξ' ίσου διασκεδαστικό είναι να ακούσουμε τις απαντήσεις. Έχω ακούσει όλα τα είδη των απαντήσεων, αλλά κάποια απάντηση φίλου πραγματικά ξεχώρισε. Η απάντηση -προς μεγάλη έκπληξή μου- ήταν " Zinfandel ... όσο πιό ‘μεγάλο’ τόσο το καλύτερο!" . Βέβαια... η ερώτηση έγινε χειμώνα, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον κατακαλόκαιρο να δροσίζεται με …κόκκινο Zinfandel! Πάντως, αν το έρημο νησί της ερώτησης ήταν κάπου κοντά στην ...Ανταρκτική ή στον Αρκτικό κύκλο, και η δική μου επιλογή ασφαλώς θα λάμβανε υπ' όψη και το Zinfandel.

Το ερυθρό Zinfandel έχει μια κάποια κρίση ταυτότητας, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας των λευκών Zinfandel. Ωστόσο, όταν το σταφύλι Zinfandel μετατρέπεται σε ένα ερυθρό κρασί, τείνει να παράγει ένα πλούσιο, με βαρύ σώμα κρασί και με έντονα γήινα και φρουτώδη αρώματα, κυρίως δαμάσκηνου. Αυτά είναι συνήθως υψηλόβαθμα σε αλκοόλ και επομένως κατάλληλα να μας ζεστάνουν το χειμώνα.

Carmenère - Αυτη η ποικιλία θεωρήθηκε κάποτε η «έκτη ποικιλία του Μπορντώ", μαζί με τα Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot και Malbec, και αναπτύχθηκε στην περιοχή του Μπορντώ της Γαλλίας. Όταν η μάστιγα της φυλλοξήρας σάρωσε τους αμπελώνες της Ευρώπης στα τέλη του 1800, το Carmenère χτυπήθηκε στο σύνολό του, σε σημείο που θεωρήθηκε σαν οριστικά εξαφανισμένη ποικιλία...

Όμως... ένα πραγματικά απίστευτο ανθρώπινο λάθος έσωσε το Carmenère από την εξαφάνιση...

Το 1994 ανακαλύφθηκε ότι οι καλλιεργητές των αμπελώνων στη Χιλή καλλιεργούσαν Carmenère για τα τελευταία 150 χρόνια, νομίζοντας εσφαλμένα ότι καλλιεργούσαν Merlot!. Οι δύο ποικιλίες είναι σχεδόν ίδιες εμφανισιακά, και έτσι όταν οι καλλιεργητές της Χιλής εισήγαγαν μοσχεύματα αμπέλου από το Μπορντώ πριν από την επιδημία της φυλλοξήρας, νόμιζαν ότι εισήγαγαν και φύτευαν Merlot. Εκτιμάται ότι πάνω από το μισό των αμπελώνων Merlot στη Χιλή ήταν στην πραγματικότητα αμπελώνες Carmenère!

Οι καλλιεργητές της Χιλής έχουν πια διαχωρίσει τις δύο ποικιλίες, έχουν τεράστιες εκτάσεις αμπελώνων Carmenère και έχουν ξαναβάλει σχεδόν μόνοι τους αυτήν την χαμένη ποικιλία πάλι πίσω στον παγκόσμιο χάρτη του οίνου. Το Carmenère έχει ηπιότερες τανίνες από εκείνες του Cabernet Sauvignon, ανήκει στην κατηγορία κρασιών με μεσαίο σώμα, -όπως το Merlot- και γεύσεις και αρώματα σκούρου κερασιού, κακάου, με πιπεράτες νότες. Συχνά περιγράφεται σαν ένα κόκκινο που προσφέρει τις καλύτερες ιδιότητες του Merlot και του Cabernet Sauvignon ταυτόχρονα.

Tempranillo - Ευδοκιμεί στην Ισπανία και είναι η κυρίαρχη ποικιλία στη Rioja και στην Ribera del Duero. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν κατ’ όνομα, αλλά αρκετοί το έχουν δοκιμάσει … χωρίς να το ξέρουν!

Όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία, τα Ισπανικά κρασιά χαρακτηρίζονται στην ετικέτα τους όχι από την ποικιλία αλλά από την περιοχή, και έτσι πολλοί καταναλωτές μπορεί να έχουν πιεί Tempranillo όταν απολάμβαναν μια Rioja ή Ribera del Duero, χωρίς να γνωρίζουν ποιά ήταν η ποικιλία. Όλο και περισσότεροι Ισπανοί παραγωγοί παράγουν πια Tempranillo εκτός των προκαθορισμένων περιοχών, και έτσι μπορούν να χαρακτηρίζουν στην ετικέτα το κρασί τους με βάση την ποικιλία και όχι την περιοχή. Tempranillo παράγεται επίσης στην Αργεντινή και στη Πορτογαλία, όπου μπορεί να αναφέρεται και με τα ονόματα Tinto Fino ή Tinta Roriz. Το Tempranillo έχει συνήθως γεύσεις και αρώματα φρούτων και κυρίως φράουλας, που ισορροπούνται από γήινες νότες και νότες καπνού.

Είναι πάντα διασκεδαστικό να δοκιμάζουμε νέα κρασιά, αλλά μερικές φορές για κάποιους μπορεί να γίνεται κάπως ... εκφοβιστικό. Μερικοί διστάζουν να ρωτήσουν, φοβούμενοι ότι θα χαρακτηριστούν ...άσχετοι από τους ειδήμονες. Αλλά... κανείς δεν γεννήθηκε σοφός, όλοι κάποιους ρώτησαν, κάτι διάβασαν και έμαθαν, και οι σημερινοί ειδήμονες στο κρασί κάποτε ήσαν παντελώς άσχετοι!

Εμείς στο House of Wine συνιστούμε στους φίλους και πελάτες μας να μην διστάζουν να ρωτούν, να πληροφορούνται και να μας συμβουλεύονται, είτε με email, είτε μέσα από την τόσο πετυχημένη υπηρεσία "Ρωτήστε μας για το κρασί", αλλά και από το τηλέφωνο. Πάντα ενθαρρύνουμε τους αγοραστές κρασιού να συμμετέχουν, να ρωτούν και να ζητούν τις προτάσεις μας, αλλά και να διαβάζουν τις πληροφορίες που βρίσκονται στις ιστοσελίδες του House of Wine. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν και να μυηθούν στα νέα κρασιά.

Την επόμενη φορά που λοιπόν που πρόκειται να παραγγείλετε κρασί από το House of Wine όταν έξω λυσσομανά ο βοριάς ή πέφτει χιόνι (θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να κουνηθείτε από την πολυθρόνα σας για να παραγγείλετε και να παραλάβετε τα κρασιά σας από εμάς!), διαλέξτε ή ζητήστε -χωρίς φόβο- ένα μεγάλο, πλούσιο ερυθρό, που είναι τέλειο για ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, με καλή παρέα και ένα χορταστικό δείπνο.

ΥΓ: Και μην ανησυχείτε! Δεν ξεχάσαμε τα ελληνικά κρασιά. Την επόμενη φορά που θα γράψουμε άρθρο με τον χειμώνα έξω να κάνει πιρουέτες, θα ασχοληθούμε με τα ελληνικά "εναλλακτικά" χειμωνιάτικα των Ξινόμαυρων και Αγιωργίτικων... και δεν είναι και λίγα!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: